Ολοκληρώθηκε στις 6μ.μ η συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών με τους εκπροσώπους των δανειστών.


Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δανειστές εξέφρασαν την ανησυχία τους για την μειωμένη κερδοφορία των τραπεζών καθώς και για τους οι χαμηλούς ρυθμούς μείωσης των κόκκινων δανείων.

 

Παράλληλα συζητήθηκαν οι νέοι στόχοι για τη μείωση των κόκκινων δανείων για την τριετία 2019 - 2021, που θα πρέπει να παρουσιαστούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

 

Οι δύο πλευρές συζητήσαν παράλληλα τις δυνατότητες για άντληση μαρκοπροθέσμων κεφαλαίων απο την αγορά ενόψει της ολοκλήρωσης του λεγόμενου Εποπτικού Έλεγχου Αξιολόγησης (το SREP).

 

Σημειώνεται ότι τα ευρήματα του ελέγχου αυτού σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των πρόσφτατων τέστ αντοχής (stress tests) θα προσδιορίσουν τις τυχόν ανάγκες ενίσχυσης των εποπτικών κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

 

Εκτιμάται ότι τα πρόσθετα κεφάλαια θα μπορέσουν ν΄αντληθούν μέσω ομολόγων, παρόλο που κάτι τέτοιο έχει καταστεί δυσχερές μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται (άρση του waiver από 21 Αυγούστου) κατ΄εξαίρεση ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, στις πράξεις αναχρηματοδότησης των τραπεζών.

 

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συζήτηση ετέθηκαν ζητήματα που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο εταιρικής διοίκησης των τραπεζών.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ