Μειωμένες συντάξεις χηρείας έως και κατά 30%

Μειωμένες συντάξεις χηρείας έως και κατά 30% Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Τεράστιες μειώσεις καταγράφονται στις νέες συντάξεις χηρείας που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμα και το 30%.

Η μείωση οφείλεται στην εφαρμοστική εγκύκλιο που ακολουθεί ο ΕΦΚΑ, καθώς η παροχή θεωρείται νέο συνταξιοδοτικό δικαίωμα και επανυπολογίζεται σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», που επικαλείται σχετικές καταγγελίες,ο επανυπολογισμός επηρεάζει 80.000 συνταξιούχους χηρείας και οι απώλειες για τις οικογένειες των θανόντων εκτιμάται ότι ήδη αγγίζουν τα 175 εκατομμύρια ευρώ.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) καταγγέλλει πως αντί να γίνει ο επανυπολογισμός στη μεταβίβαση των συντάξεων χηρείας από το 2019, όπως ισχύει για τους υπόλοιπους συνταξιούχους, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ περικόπτουν παράνομα τις συντάξεις χηρείας δικαιούχων, για τις περιπτώσεις θανάτου των συζύγων μετά τις 13/5/2016  που εφαρμόστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Το αποτέλεσμα είναι, στην περίπτωση της μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου που συντελέστηκε μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, οι υπηρεσίες να μην υπολογίζουν το 50% του αρχικού ποσού σύνταξης του θανόντα αλλά το 50% του νέου ποσού.

Σε ένα ενδεικτικό παράδειγμα, ενώ η αρχική απόφαση συνταξιοδότησης του θανόντα προβλέπει σύνταξη 1.519,92 ευρώ και σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ η απόφαση θα έπρεπε να βγει με το 50% της σύνταξης (759,96 ευρώ), με τον επανυπολογισμό η αρχική απόφαση μειώνεται σε 1.024,84 ευρώ, και το 50% που προκύπτει ως σύνταξη χηρείας είναι 512,42 ευρώ.

Το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει πάντως, μέσω και της σχετικής εγκυκλίου, ότι οι αποφάσεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου, από τις 13/5/2016 και μετά, θεωρούνται νέες συνταξιοδοτικές αποφάσεις και χορηγούνται με βάση τον συγκεκριμένο νόμο. 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ