Η Deutsche Bank βάζει στο τραπέζι και ένα ελληνικό ενεργειακό «τζακ ποτ»

Η Deutsche Bank βάζει στο τραπέζι και ένα ελληνικό ενεργειακό «τζακ ποτ» Facebook Twitter
3

Σε υδρογονάνθρακες αξίας 427 δις, τους οποίους θα βγάλει η Ελλάδα από τα υποθαλάσσια κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης, αναφέρεται σε έκθεση της η Deutsche Bank. Μάλιστα η κεντρική γερμανική τράπεζα, σημειώνει, σύμφωνα με το capital  σε έκθεση της, ότι από αυτά τα δισεκατομμύρια, τα 214 δις ή 107% του σημερινού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος θα είναι καθαρά έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο.

Η Deutsche Bank εξετάζει μάλιστα τους «κανόνες εμπλοκής» των ξένων επενδυτών στην εκμετάλλευσή των κοιτασμάτων και αν αρχίσουν οι έρευνες εντός του 2013, τότε τα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα αρχίσουν να εισρέουν κοντά στην χρονική στιγμή που έχει τεθεί ο στόχος για την μείωση του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ προς τα επίπεδα του 120%, δηλαδή περί το 2020.

Η Deutsche Bank κρατώντας σαφέστατα αποστάσεις από την ακρίβεια των εκτιμήσεων για τα κοιτάσματα μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών- αποτιμά τη σημασία τους σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Μάλιστα, αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις και η Ελλάδα γίνει η 15η μεγαλύτερη κάτοχος κοιτασμάτων φυσικού αέριου στον κόσμο η γερμανική τράπεζα αναφέρει ότι αυτό μπορεί να ενθαρρύνει φυγόκεντρες από την ευρωπαϊκή προοπτική προσεγγίσεις (σ.σ.: «go it alone strategies»).

Ο συντάκτης της έκθεσης της Deutsche Bank, Mark Wall, υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής τράπεζας στα γραφεία της στο Λονδίνο (Director), επισημαίνει όμως και τον κίνδυνο να εκτροχιαστεί προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας από την ευφορία που μπορεί να προκαλέσουν ιδιαίτερα υποσχόμενα ευρήματα.

Όλα αυτά, πάντα υπό την επιφύλαξη ότι θα αποδειχτούν αληθινές οι γεωλογικές μελέτες που έχουν γίνει στην περιοχή.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στεγαστικό: Μετά τις φοροελαφρύνσεις η ώρα των κλειστών ακινήτων

Οικονομία / Στεγαστικό: Μετά τις φοροελαφρύνσεις η ώρα των κλειστών ακινήτων

Το επόμενο μέτωπο παρεμβάσεων θα είναι αυτό της κοινωνικής αντιπαροχής καθώς και ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στους servicers να ρίξουν στην αγορά σπίτια που έχουν στην κατοχή τους, αλλά η πώλησή τους αντιμετωπίζει εμπόδια
LIFO NEWSROOM
Σημαντική αύξηση στις αποδοχές εργαζομένων από υπερωρίες και στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές

Οικονομία / Σημαντική αύξηση στις αποδοχές εργαζομένων από υπερωρίες και στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές

Κατά το πρώτο τετράμηνο εφαρμογής, οι αποδοχές από υπερωρίες και υπερεργασία αυξήθηκαν κατά 48% και τα έσοδα από εισφορές υπερωριών και υπερεργασίας αυξήθηκαν κατά 34% σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2024
LIFO NEWSROOM