Η Google αντιμετωπίζει νέες κατηγορίες για αδιαλλαξία έναντι των συντηρητικών στην εταιρεία, μετά από μια αγωγή που κατατέθηκε από τον πρώην μηχανικό James Damore καθώς αποκαλύπτει σχεδόν 100 σελίδες εσωτερικών ανακοινώσεων στις οποίες οι εργαζόμενοι συζητούν ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα.

 

Τα αποδεικτικά στοιχεία που επισυνάπτονται στην αγωγή, η οποία κατατέθηκε τη Δευτέρα, περιλαμβάνουν ένα μήνυμα από τη Rachel Whetstone, που εργάστηκε ως ανώτερο στέλεχος της Google μετά από μια καριέρα στο βρετανικό συντηρητικό κόμμα, η οποία εξέφρασε την απογοήτευσή της για τον «προκατειλημμένο» πολιτικό λόγο στην εταιρεία.

 

Η Damore, η οποία απολύθηκε το 2017 αφού έγραψε ένα αμφιλεγόμενο σημείωμα σχετικά με το φύλο και την τεχνολογία, ισχυρίζεται στην αγωγή ότι οι λευκοί, συντηρητικοί άντρες υπάλληλοι της Google «εξοστρακίζονται, υποτιμούνται και τιμωρούνται».

 

Η αγωγή υποστηρίζει ότι πολλοί μάνατζερς της Google διατηρούσαν "μαύρες λίστες" συντηρητικών υπαλλήλων με τους οποίους αρνήθηκαν να συνεργαστούν, ότι η Google έχει μια λίστα με συντηρητικούς στους οποίους έχει απαγορευτεί η επίσκεψη στην πανεπιστημιούπολη και ότι η απολυμένη Damore αλλά και ο David Gudeman αντιμετώπισαν διακρίσεις.

 

Το εργατικό δυναμικό της εταιρείας, όπως και μεγάλο μέρος της υπόλοιπης βιομηχανίας τεχνολογίας, είναι συντριπτικά λευκοί, ασιάτες και άντρες. Το 2017, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας κατηγόρησε την Google για «ακραίες διακρίσεις στις αμοιβές» εις βάρος των γυναικών και μια ομάδα γυναικών κατέθεσε αγωγή κατά της εταιρείας καθώς επικαλούνται συστηματική μισθολογική διάκριση.

 

Αλλά οι κατηγορίες του Damore υποδηλώνουν την εκδήλωση μιας πολιτισμικής προκατάληψης προς την προώθηση της διαφορετικότητας και της «κοινωνικής δικαιοσύνης», αναφέρει ο Guardian.

 

Τα αποσπάσματα των εσωτερικών επικοινωνιών αποκαλύπτουν ότι πολλοί υπάλληλοι υποστηρίζουν την ιδέα ότι πρέπει να είναι αδιάλλακτοι προς ορισμένες απόψεις, Υπάρχει για παράδειγμα μια θέση που υποστηρίζει ότι η Google θα πρέπει να ανταποκριθεί στο σημείωμα του Damore «με πειθαρχία ή τερματισμό της εργασίας όσων έχουν εκφράσει υποστήριξη».

 

Memo που συζητούν το θέμα της ποικιλομορφίας στην Google, όπως ένα κείμενο που λέει πως αν «θέλετε να αυξήσετε την ποικιλομορφία στο Google απολύστε όλους τους φανατικούς, λευκούς άνδρες», κατατίθενται στην αγωγή κάτω από τον τίτλο «Αποσπάσματα εναντίον των Καυκάσιων». 

 

Ένας διευθυντής αναφέρει «Διατηρώ μια γραπτή μαύρη λίστα ανθρώπων που δεν θα επιτρέψω ποτέ να βρεθούν κοντά στην ομάδα μου, με βάση το πώς βλέπουν και αντιμετωπίζουν τους συναδέλφους τους. Αυτή η μαύρη λίστα μεγάλωσε λίγο περισσότερο σήμερα. Ένα άλλο απόκομμα αποκαλύπτει έναν διαχειριστή που προτείνει τη δημιουργία μιας λίστας ανθρώπων που κάνουν δύσκολη την ποικιλομορφία.

 

Η καταγγελία υποστηρίζει ότι η ανοχή της Google για "εναλλακτικούς τρόπους ζωής" - η εταιρεία έχει εσωτερικούς καταλόγους αλληλογραφίας για άτομα που συνδέονται με «πολυγαμία, transgenderism και πολυφωνία» - δεν επεκτείνεται στον συντηρητισμό.

 

Η αγωγή υποστηρίζει επίσης ότι η Google διατηρεί μια "μυστική" μαύρη λίστα συντηρητικών συγγραφέων που απαγορεύεται να βρίσκονται στην πανεπιστημιούπολη. 

 

Η υπόθεση αυτή αναμένεται να αναζωπυρώσει τους «πολέμους» που έχουν ξεκινήσει γύρω από την τεχνολογική βιομηχανία μετά την εκλογή του Τραμπ.

 

Πολλοί φιλελεύθεροι από τη βιομηχανίας τεχνολογίας έχουν πιέσει τους εργοδότες τους να λάβουν θέση εναντίον των πολιτικών του Τραμπ.

 

Η απόλυση του James Damore τον περασμένο Αύγουστο καλύφθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα δεξιά μέσα ενημέρωσης, τα οποία απεικόνιζαν το συμβάν ως απόδειξη της φιλελεύθερης μεροληψίας της Σίλικον Βάλεϊ και ο μηχανικός μετατράπηκε σε πολιτικό μάρτυρα από εξέχοντα μέλη της ακροδεξιάς.

 

Η αγωγή  κατατέθηκε σε δικαστήριο της Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια και συνοδεύεται από 100 σελίδες εσωτερικών εγγράφων. O Damore απολύθηκε το 2017 μετά από το επίμαχο «μέμο» του, που είχε διχάσει τη Σίλικον Βάλεϊ και είχε ευρύτερο διεθνή αντίκτυπο.

 

Μεταξύ άλλων, είχε υποστηρίξει ότι αν υπάρχουν πολύ λιγότερες γυναίκες σε κορυφαίες θέσεις της Google, αυτό οφείλεται και σε βιολογικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.

 

«Περιμένουμε να αμυνθούμε στο δικαστήριο απέναντι στις κατηγορίες του Damore» ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας.