Ένας Βρετανός επιχειρηματίας ισχυρίστηκε ότι έχει δημιουργήσει μια εφαρμογή ικανή να εντοπίσει οποιονδήποτε έχει λογαριασμό στο Facebook απλά αναλύοντας μια εικόνα του προσώπου του.

 

Το «Facezam», το οποίο σχεδιάζει να διατεθεί για συσκευές iOS αργότερα αυτό το μήνα, υποστηρίζει πως σαρώνει με ακρίβεια  δισεκατομμύρια φωτογραφίες του Facebook ανά δευτερόλεπτο, έχοντας πρόσβαση μέσω μιας βάσης δεδομένων για προγραμματιστές.

 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η εφαρμογή για την ώρα λειτουργεί με ακρίβεια 70%, και μπορεί να συνδέσει μια εικόνα σε ένα λογαριασμό στο Facebook μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

 

 

 

Η κάπως ανατριχιαστική περιγραφή στην επίσημη σελίδα της εφαρμογής αναφέρει πως έτσι θα μπορέσει κανείς να εντοπίσει το όμορφο κορίτσι που βλέπει κάθε μέρα στο τρένο. «Απλά βγάλτε τη μια φωτογραφία και το Facezam θα τη βρει στο Facebook».

 

Update: Ο Jack Kenyon, φερόμενος ως δημιουργός του Facezam περίμενε λίγες ημέρες πριν ανακοινώσει ότι επρόκειτο για hoax. Ο Kenyon στην πραγματικότητα είναι επικεφαλής της διαφημιστικής εταιρίας Zacozo Creative και δημιούργησε την καμπάνια για να δείξει πόσο εύκολο είναι να κάνεις viral οτιδήποτε στα κοινωνικά δίκτυα σήμερα. 

 

Η εφαρμογή πάντως θύμιζε πολύ μια αντίστοιχη, εξίσου αμφιλεγόμενη, που έκανε την εμφάνισή της στη Ρωσία πριν από ένα χρόνο και ήταν διαθέσιμη για τους χρήστες του VKontakte, ενός ρωσικού κοινωνικού δικτύου.