Τζον Σ. Ράιλι, Μπεν Γουίσο και Κόλιν Φάρελ σε σκηνή του "The Lobster"
Τζον Σ. Ράιλι, Μπεν Γουίσο και Κόλιν Φάρελ σε σκηνή του "The Lobster"

 

Το 68ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών ανακοίνωσε μόλις το πρόγραμμά του και, όπως ήταν αναμενόμενο, στο φετινό Επίσημο Διαγωνιστικό θα συμμετέχει και η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, The Lobster.

 

6 χρόνια μετά το μεγάλο βραβείο που είχε αποσπάσει ο Κυνόδοντας το 2009, στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών και 17 χρόνια μετά τον Χρυσό Φοίνικα του Θόδωρου Αγγελόπουλου για το Μια Αιωνιότητα και Μια Μέρα, ο Γιώργος Λάνθιμος θα είναι ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης από τότε, που θα διεκδικήσει την ύψιστη διάκριση του σημαντικότερου κινηματογραφικού φεστιβάλ στον κόσμο.

 

Η τέταρτη ταινία του Έλληνα δημιουργού (μετά την Κινέττα, τον Κυνόδοντα και τις Άλπεις) είναι η πρώτη του αγγλόφωνη παραγωγή, στην οποία συμμετέχει ένα εντυπωσιακά πολυσυλλεκτικό καστ: Κόλιν Φάρελ, Ρέιτσελ Βάις, Μπεν Γουίσο, Λέα Σεϊντού, Τζον Σ. Ράιλι, Αριάν Λαμπέντ, Αγγελική Παπούλια. Το σενάριο συνυπογράφει ο Λάνθιμος με τον Ευθύμη Φιλίππου, με τον οποίο συνεργάζεται για τρίτη φορά, μετά τον Κυνόδοντα και τη βραβευμένη τους δουλειά στο Φεστιβάλ Βενετίας για τις Άλπεις.

 

Ο Γιώργος Λάνθιμος στα γυρίσματα του "The Lobster"
Ο Γιώργος Λάνθιμος στα γυρίσματα του "The Lobster"

 

Μια συμπαραγωγή Ιρλανδίας, Ελλάδας, Γαλλίας, Ολλανδίας και Μ. Βρετανίας, η ταινία του Λάνθιμου περιγράφεται ως εξής: "Μια αντισυμβατική ιστορία αγάπης, τοποθετημένη σε ένα δυστοπικό μέλλον, όπου όλοι οι μόνοι άνθρωποι, σύμφωνα με τους κανόνες της Πόλης, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο. Εκεί είναι υποχρεωμένοι να βρουν έναν ταιριαστό σύντροφο μέσα σε 45 μέρες. Αν αποτύχουν μεταμορφώνονται σε ένα ζώο της επιλογής τους κι απελευθερώνονται στο Δάσος. Ενας απελπισμένος Αντρας το σκάει από το Ξενοδοχείο στο Δάσος εκεί όπου ζουν οι Μοναχικοί κι εκεί ερωτεύεται, ακόμη κι αν αυτό είναι ενάντια στους κανόνες τους".

 

Στο δρόμο για τον Χρυσό Φοίνικα, ο Λάνθιμος θα έχει ως αντιπάλους τις νέες ταινίες των Νάνι Μορέτι (Mia Madre), Γκας Βαν Σαντ (The Sea of Trees), Ζακ Οντιάρ (Dheepan), Τοντ Χέινς (Carol), Πάολο Σορεντίνο (Youth), Ντενίς Βιλνέβ (Sicario), μεταξύ άλλων. Πρόεδροι της επιτροπής του φετινού Επίσημου Διαγωνιστικού θα είναι οι Αμερικανοί σκηνοθέτες Τζόελ και Ίθαν Κοέν. 

 

Αριάν Λαμπέντ, Γιώργος Λάνθιμος και Αγγελική Παπούλια στο κόκκινο χαλί των Όσκαρ, το 2011 που ο "Κυνόδοντας" ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας/  φωτό: A.M.P.A.S.
Αριάν Λαμπέντ, Γιώργος Λάνθιμος και Αγγελική Παπούλια στο κόκκινο χαλί των Όσκαρ, το 2011 που ο "Κυνόδοντας" ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας/ φωτό: A.M.P.A.S.