Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΠΟΑ
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΠΟΑ

 

Αντιστατικές δομές, οι οποίες πιθανόν να είναι αρχαίες κατασκευές, εντοπίστηκαν από τη γεωλογική χαρτογράφηση του λόφου Καστά που πραγματοποιεί ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η ομάδα του Πανεπιστημίου, με τη συντονιστική ευθύνη του καθηγητή Γρηγ. Τσόκα, κατασκεύασε ψηφιακό προσομοίωμα του εδάφους της εποχής, πριν από την παρέμβαση για την ανέγερση της θόλου. Κατά τη σύγκριση του μοντέλου αυτού με τη σημερινή κατάσταση αλλά και την κατάσταση πριν από τις πρόσφατες ανασκαφές, προέκυψε ότι το μεγαλύτερο μέρος του λόφου συνίσταται από φυσικούς σχηματισμούς.

 

Οι απεικονίσεις του εσωτερικού του λόφου, μέσω των ηλεκτρικών τομογραφιών, εντόπισαν τις αντιστατικές δομές. Τα σημεία στα οποία εμφανίζονται, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, χρειάζονται αρχαιολογική διερεύνηση. Επίσης, σημειώνεται ότι "δυτικά της θόλου, και σχεδόν παράλληλα, σε οριζόντια τομή, που προέκυψε από τις τομογραφίες και απεικονίζει την κατανομή της ειδικής ηλεκτρικής αντίστασης, εντοπίστηκε περιοχή υψηλών τιμών, η οποία πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω με ανασκαφική διερεύνηση".

 

Στο σχήμα φαίνεται η οριζόντια τομογραφική εικόνα, όπου στο ανατολικό της τμήμα διακρίνεται η ανωμαλία των υψηλών αντιστάσεων.
Στο σχήμα φαίνεται η οριζόντια τομογραφική εικόνα, όπου στο ανατολικό της τμήμα διακρίνεται η ανωμαλία των υψηλών αντιστάσεων.

 

Το προσομοίωμα αναμένεται να γίνει πληρέστερο μετά την ενσωμάτωση στοιχείων από τις γεωτρήσεις, που θα διανοιχθούν για γεωτεχνικούς σκοπούς.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr