Ο πρώτος αστρονομικός υπολογιστής της αρχαιότητας, ο γνωστός Μηχανισμός των Αντικυθήρων, αποτελεί αντικείμενο άλλης μιας νέας επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Archive for History of Exact Science».

 

Όπως μεταδίδει το Έθνος, ένας Αργεντινός και ένας Αμερικανός επιστήμονας εκτιμούν ότι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι αρχαιότερος απ' ό, τι είχε υπολογιστεί, συγκεκριμένα ότι κατασκευάστηκε το 205 π.Χ και όχι μεταξύ 150-100 π.Χ. Αυτό είναι το μοναδικό σημείο διαφωνίας σε σχέση με την πρώτη και μοναδική έως τώρα διατριβή για το θέμα, την οποία έχει εκπονήσει η διδάκτορας του τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Λίνα Αναστασίου που υποστηρίζει ότι ο μηχανισμός κατασκευάστηκε μεταξύ 150-100 π.Χ. αλλά όχι παλαιότερα. 

 

Ο Αργεντινός Κρίστιαν Κάρμαν, ιστορικός επιστήμης του Εθνικού Πανεπιστημίου του Κίλμες στην Αργεντινή, και ο Αμερικανός Τζέιμς Έβανς, φυσικός του Πανεπιστημίου Πάτζετ Σάουντ της Ουάσινγκτον, υποστηρίζουν ότι ο Μηχανισμός δεν κατασκευάστηκε από τον Αρχιμήδη που ήταν μεταγενέστερος της εποχής εκείνης, όπως γνωρίζαμε παλιότερα, άποψη που διατύπωσε και η κ. Αναστασίου. Επίσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι χρησιμοποιούνταν για να προβλέπει τις εκλείψεις και όχι ως όργανο ναυσιπλοΐας, άποψη που επίσης συμμερίζεται η κ. Αναστασίου που απέδειξε ότι ο Μηχανισμός βοηθούσε στη διδασκαλία της αστρονομίας.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr