Σκωτία: Χαμένο αντικείμενο από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας βρέθηκε σε κουτί πούρων [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]

Σκωτία: Χαμένο αντικείμενο από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας βρέθηκε σε κουτί πούρων [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ] Facebook Twitter
EPA
0

Περισσότερα από 70 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους, κομμάτια ξύλου από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας στην Αίγυπτο, ηλικίας 5.000 ετών, ανακαλύφθηκαν τυχαία σε ένα κουτί πούρων στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν στη Σκωτία.

Το γεγονός ανακοινώθηκε σήμερα από το πανεπιστήμιο. Τo κομμάτι του ξύλου από κέδρο είναι ένα από τα τρία αντικείμενα που βρέθηκαν στο εσωτερικό της πυραμίδας το 1872 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Ουέιμαν Ντίξον. Δύο από αυτά, μια σφαίρα και ένα μπρούτζινο άγκιστρο που χρησιμοποιείτο προφανώς για την κατασκευή της, βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, αλλά το ίχνος του κομματιού από ξύλο είχε χαθεί.

Σκωτία: Χαμένο αντικείμενο από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας βρέθηκε σε κουτί πούρων [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ] Facebook Twitter
Φωτογραφία: University of Aberdeen
Σκωτία: Χαμένο αντικείμενο από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας βρέθηκε σε κουτί πούρων [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ] Facebook Twitter
Φωτογραφία: University of Aberdeen

Το 2001 εμφανίστηκε μία υπόθεση: το κομμάτι ξύλου μπορεί να είχε δοθεί στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν (Σκοτία), αλλά δεν μπορούσε να ξαναβρεθεί. Στα τέλη του περασμένου έτους, μια Αιγύπτια βοηθός συντήρησης αρχαιοτήτων που εξέταζε την ασιατική συλλογή, η Αμπίρ Ελαντάνι, έπεσε σε ένα κουτί πούρων, που έφερε τη σημαία της αρχαίας Αιγύπτου, προτού συνειδητοποιήσει ότι το κομμάτι ξύλου που περιείχε ήταν το χαμένο τεχνούργημα, το οποίο είχε πλέον σπάσει σε πολλά κομμάτια.

«Όταν είδα τους αριθμούς στο αρχείο Αίγυπτος, ήξερα αμέσως περί τίνος επρόκειτο», δήλωσε η αρχαιολόγος. «Έχω εργαστεί σε ανασκαφές στην Αίγυπτο, αλλά δεν είχα ποτέ φανταστεί ότι θα ήταν εδώ, στη βορειοανατολική Σκωτία, που θα έβρισκα κάτι τόσο σημαντικό για την κληρονομιά της χώρας μου», πρόσθεσε η Αμπίρ Ελαντάνι.

Όταν έκανε τις ανακαλύψεις του τον 19ο αιώνα, ο Ντίξον έκανε παρέα με τον δρα Τζέιμς Γκραντ, που είχε πάει στην Αίγυπτο για να καταπολεμήσει τη χολέρα, με τον οποίο ανέπτυξε φιλία. Με τον θάνατο του δρα Γκραντ το 1895, η συλλογή του κληροδοτήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν, όπου είχε σπουδάσει. Το 1946, η κόρη του είχε δωρίσει το κομμάτι κέδρου στο πανεπιστήμιο, όμως εκείνο δεν το είχε καταχωρήσει και δεν είχε μπορέσει να το ξαναβρεί παρά τις εντατικές έρευνες.

Σκωτία: Χαμένο αντικείμενο από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας βρέθηκε σε κουτί πούρων [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ] Facebook Twitter
Η βοηθός συντήρησης αρχαιοτήτων η Αμπίρ Ελαντάνι

Πρόσφατες αναλύσεις επέτρεψαν να χρονολογηθεί το κομμάτι του ξύλου ανάμεσα στο 3341 π.Χ. και 3094 π.Χ., δηλαδή περίπου 500 χρόνια πριν από την κατασκευή της πυραμίδας. Δείχνουν πως ενδεχομένως τα αντικείμενα που ανακάλυψε ο Ντίξον, τα επονομαζόμενα «κειμήλια του Ντίξον», μπορεί να αφέθηκαν εκεί από τους κατασκευαστές.

Σύμφωνα με τον Νιλ Κέρτις, υπεύθυνο των μουσείων και των ειδικών συλλογών του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν, τα αποτελέσματα αυτής της χρονολόγησης με άνθρακα είναι μια «αποκάλυψη» που «θα αναζωογονήσει οπωσδήποτε το ενδιαφέρον για τα κειμήλια του Ντίξον και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ρίξουν ένα φως για τη Μεγάλη Πυραμίδα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.