Blue: Η νέα, βραβευμένη όπερα για την αστυνομική βία στις ΗΠΑ, που κανείς δεν μπορεί να δει

Blue: Η νέα, βραβευμένη όπερα για την αστυνομική βία στις ΗΠΑ, που κανείς δεν μπορεί να δει Facebook Twitter
Ο Kenneth Kellogg και η Briana Hunter (Φωτογραφία Karli Cadel/The Glimmerglass Festival)
0

Η Ένωση Μουσικοκριτικών της Βόρειας Αμερικής ανακοίνωσε την Τετάρτη πως η συνθέτης Jeanine Tesori και ο λιμπρετίστας Tazewell Thompson είναι οι αποδέκτες του περίοπτου βραβείου για την καλύτερη καινούργια όπερα του 2020. Μια όπερα για την αστυνομική βία, που αυτή την περίοδο δεν μπορεί να δει κανείς. 

Το Blue είναι μια τραγωδία δύο πράξεων με θέμα την ρατσιστική βία στις ΗΠΑ, που συγκλόνισε το κοινό στο φεστιβάλ Glimmerglass πριν τα θέατρα και οι σκηνές κλείσουν «επ' αόριστον» λόγω κορωνοϊού. Στα μέσα Μαΐου η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό έβγαλε στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς στις πολιτείες των ΗΠΑ και προκάλεσε κοινωνικοπολιτικούς κλυδωνισμούς που συνεχίζονται ως σήμερα.

«Τα άσχημα νέα για κάθε όπερα αλλά κυρίως για το Blue, και ειδικά τώρα, είναι ότι το έργο δεν μπορεί να ανέβει πουθενά», σχολιάζει η Washington Post. Το 2015 ήταν η ίδια η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Francesca Zambello, που ενέκρινε την χρηματοδότηση για την δημιουργία του έργου και πέρυσι τον Ιούλιο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε σκηνοθεσία του Thompson με τεράστια επιτυχία.

Στο μεσοδιάστημα, η παραγωγή ανέβηκε μόλις 8 φορές και η φετινή υγειονομική κρίση ματαίωσε τις προγραμματισμένες παραστάσεις του Μαρτίου στο Κέντρο Κένεντι της Εθνικής Όπερας στην Ουάσιγκτον, όπως και εκείνες του Ιουνίου στην Λυρική Όπερα του Σικάγο και του Ιουλίου στο Φεστιβάλ Mostly Mozart του Κέντρου Λίνκολν. 

Το Blue σκιαγραφεί τα πορτρέτα μιας οικογένειας μαύρων που ζει στο Χάρλεμ, και διαλύεται όταν το μοναχοπαίδι τους, ένα αγόρι, οραματιστής και ακτιβιστής, σκοτώνεται από κάποιον συνάδελφο του πατέρα, που είναι αστυνομικός. 

Blue: Η νέα, βραβευμένη όπερα για την αστυνομική βία στις ΗΠΑ, που κανείς δεν μπορεί να δει Facebook Twitter
Ο Kenneth Kellogg είναι ο Πατέρας και ο Aaron Crouch ο Γιος (Φωτογραφία Karli Cadel/The Glimmerglass Festival)

Η όπερα δεν κρύβει τις επιρροές της από την αρχαία τραγωδία. Μινιμαλιστική και γεμάτη ευρήματα, παρουσιάζει παράλληλες χορωδίες - όπως αυτή των φιλενάδων που «κουτσομπολεύουν» και των αστυνομικών που παρακολουθούν κάποιον αγώνα. 

Τα γεγονότα εκτυλίσσονται με ταχύ ρυθμό, η κατάσταση εκτροχιάζεται σχεδόν αμέσως και η αδικία της αστυνομίας προς τους μαύρους αναδεικνύεται με την ένταση που της αναλογεί και στην αληθινή ζωή. «Η πραγματική τραγωδία, είναι ότι γνωρίζετε πως τελειώνει», σχολιάζει η WP, χαρακτηρίζοντας το Blue ένα περισσότερο διαχρονικό παρά επίκαιρο έργο, γεγονός που το κάνει ακόμα πιο τραγικό. 

Blue: Η νέα, βραβευμένη όπερα για την αστυνομική βία στις ΗΠΑ, που κανείς δεν μπορεί να δει Facebook Twitter
Από αριστερά: Η Mia Athey ως η Φίλη 3, η Briana Hunter ως η Μητέρα, η Brea Renetta Φίλη 2 και η Ariana Wehr Φίλη 1 (Φωτογραφία Karli Cadel/The Glimmerglass Festival)
Blue: Η νέα, βραβευμένη όπερα για την αστυνομική βία στις ΗΠΑ, που κανείς δεν μπορεί να δει Facebook Twitter
Φωτογραφία Karli Cadel/The Glimmerglass Festival

«Το Blue ήταν μία συγκλονιστική διέξοδος για θρήνο», δήλωσε η mezzo-soprano Briana Hunter, που έδωσε μία αποκαλυπτική ερμηνεία ως η «Μητέρα» στην πρεμιέρα του Glimmerglass. «Το να βρίσκομαι στον ίδιο χώρο με τόσους πολλούς υπέροχους, μαύρους καλλιτέχνες και να μπορώ να διαχειριστώ το συλλογικό δράμα που κληρονομήσαμε και εξακολουθούμε να βιώνουμε, ήταν μία «ανακοπή». Και το να τραγουδώ τον ρόλο της Μητέρας, εννοώ το να θρηνώ...κάθε νύχτα ήταν αληθινό και για έναν καινούργιο λόγο». 

Το λιμπρέτο του Thompson αφήνει σκόπιμα τους ήρωες ανώνυμους: ο Πατέρας, η Μητέρα και ο Γιος θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε οικογένεια μαύρων στην Αμερική. 

Με διεισδυτικό τρόπο, το Blue εξερευνά και το πόσο εύκολα μπορούν να αλλάξουν οι προσωπικοί ρόλοι - τόσο οι ταυτότητες που κληρονομούμε όσο και αυτές που βιώνουμε. Όταν ο Πατέρας φορά το σήμα και το καπέλο του μετατρέπεται σε όργανο της τάξης. Όταν η Μητέρα γεννά τον γιο της, εξελίσσεται σε μία διαφορετική εκδοχή του εαυτού της. «Ξέρω ποια είμαι τώρα. Είμαι η μητέρα κάποιου», τραγουδά. Μέσα σε λίγα λεπτά περνούν χρόνια και όταν ο γιος τους φορά την κουκούλα του γίνεται, όπως τον προειδοποιεί ο πατέρας του, «ένας κινούμενος στόχος». 

Με πληροφορίες από Washington Post

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.