Παγκόσμια Ημέρα Χορού με τους χορευτές της Λυρικής να γιορτάζουν σε ταράτσες και στο σπίτι

Παγκόσμια Ημέρα Χορού με τους χορευτές της Λυρικής να γιορτάζουν σε ταράτσες και στο σπίτι Facebook Twitter
0

Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου. Φέτος, απαιτούνται αλλαγές λόγω κορωνοϊού και οι καλλιτέχνες καλούνται να γιορτάσουν από το σπίτι.

Την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Χορού θα γιορτάσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Φυσικά αυτό θα γίνει διαφορετικά λόγω της πανδημίας και όπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο της σειράς #μένουμε_σπίτι του ΥΠΠΟΑ, θα παρουσιαστούν οκτώ βίντεο, στα οποία, χορευτές και σπουδαστές παρουσιάζουν την τέχνη τους, αλλά και τους προβληματισμούς τους για τη σημασία του χορού σήμερα.


Στο πρώτο βίντεο, οι σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, ερμηνεύοντας χορευτικές φράσεις από χορογραφίες εμβληματικών χορογράφων. Μεταξύ άλλων, ερμηνεύουν Μωρίς Μπεζάρ, Οχάντ Ναχαρίν, Μαριύς Πετιπά, Άκραμ Καν, Ματς Εκ, DV8 κ.ά.


Φορώντας πουέντ, τυτύ, κορμάκια, αλλά και φόρμες γυμναστικής και φορέματα και παπούτσια καρακτέρ, οι νεαροί σπουδαστές της Σχολής Χορού ανεβαίνουν σε ταράτσες, βγαίνουν σε πάρκα, κάνουν το σαλόνι στούντιο μπαλέτου και αποτίουν φόρο τιμής στους χορογράφους που άλλαξαν την τέχνη του χορού και έχουν επηρεάσει πολλές γενιές σπουδαίων χορευτών.

Για την ώρα ακολουθούν την οδηγία #menounspiti και κάνουν μαθήματα online. Πολύ σύντομα όμως, θα βρεθούν ξανά στις αίθουσες μαθημάτων και τη σκηνή για να ιδρώσουν, να κλάψουν, να προσπαθήσουν, να πέσουν και να ξανασηκωθούν, να χειροκροτηθούν για την τέχνη του χορού, στην οποία αφιερώνουν ολόκληρη τη ζωή τους.


Στο βίντεο συμμετέχουν οι σπουδαστές: Παύλος-Ορφέας Αργυρόπουλος, Μαρία-Δέσποινα Βαζάκα, Μαρία Βιολάκη-Γεωργιλαδάκη, Ιφιγένεια Βλάικου, Καλλιόπη Βοϊδάσκη, Αναστασία Γαλάτη, Κατερίνα Δεβετζή, Αναστασία Θεμιστοκλέους, Αγγέλα Ιωάννου, Λάμπρος Καζέρος, Αναστάσιος Καλαμπόκης, Σοφία Κοσκινά, Απόστολος Κουσίνας, Κωνσταντίνα Κωλλέτα, Φώτης Κωνσταντίνου, Ελένη Μακρή, Γεώργιος Μάργης, Αγγελική Μιχαλάκη, Στυλιανή Μπυράκη, Ελένη Μυριαγκού, Μαρία Νικολίτσα, Γεωργία Νικολοπούλου, Κιάρα Νταϊλάνι, Μαρίνα-Ανδριανή Παντελάκη, Παρθένα-Ζωή Παπαδοπούλου, Αναστασία Παττελάκη, Θεόνη Περάκη, Γεωργία Πετρολέκα, Μιχάλης Πίνος, Νεκτάριος Ράμιας, Δημήτρης Σταυριανόπουλος, Στάθης Τζουβάρας, Ασπασία Τσαγκάδα, Ηλιάνα Υφαντή, Ελένη Φώτου, Μαρία Χαρουτιουνιάν, Ορφέας Χατζησπύρου, Αλεξάνδρα Χρυσικοπούλου.


Μουσική: Κουράντ από τη Σουίτα για τσέλο αρ. 2 σε ρε ελάσσονα BWV 1008 του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ
Βιολοντσέλο: Νικόλαος - Σπυρίδων Πρεβεζιάνος, Κορυφαίος Α΄, Ορχήστρα ΕΛΣ.
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Μάτσκαρης


Το βίντεο θα προβληθεί αύριο, Τετάρτη 29 Απριλίου στις 8 μ.μ. από το κανάλι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο YouTube και τη σελίδα της στο Facebook και θα αναμεταδοθεί από τα social media του ΥΠΠΟΑ.

Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει επτά βίντεο, στα οποία, τέσσερις χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ και τρεις σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής απαντούν στην ερώτηση «Τι είναι για σας ο χορός σήμερα;», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2020. Συμμετέχουν: η Α΄ Χορεύτρια Μπαλέτου της ΕΛΣ Ελεάνα Ανδρεούδη, οι χορευτές του Corps de ballet της ΕΛΣ, Γιάννης Μητράκης, Τζορντάνο Μπότσα, Αγιούκα Νίττα και οι σπουδαστές της Σχολής Χορού ΕΛΣ Αγγελική Μιχαλάκη, Γεώργιος Μάργης, Ελένη Μυριαγκού.

Τα βίντεο θα προβληθούν από το κανάλι του ΥΠΠΟΑ στο YouTube και τα social media του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

- Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 29/4, στις 9.30 μ.μ. από την ιστοσελίδα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών θα προβληθεί η όπερα «Θαϊς» του Ζυλ Μασνέ με τη Μάρλις Πέτερσεν στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η σκηνοθεσία είναι του Αρνώ Μπερνάρ και η μουσική διεύθυνση του Μισέλ Πλασσόν.

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.