Μαζί με το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, που ανακοινώθηκε χθες από την Καλλιτεχνική του Διευθύντρια, Κατερίνα Ευαγγελάτου, παρουσιάστηκε και η νέα του οπτική ταυτότητα, μέσω των εικαστικών που σχεδίασε το δημιουργικό γραφείο Saint of Athens.

 

Το επεξηγηματικό κείμενο αναφέρει σχετικά με την επιλογή των φετινών εικαστικών, στα οποία κυριαρχούν οι φόρμες:

 

«Η τέχνη, σε όλες τις εκφάνσεις της, εκφράζεται, αναλύεται και εγγράφεται σε φόρμες.

 

Φόρμες νοητές, κυριολεκτικές, εύκαμπτες, άκαμπτες, ρευστές. Δημιουργήσαμε ένα οργανικό key visual που εμπνέεται από τις αρχές του μοντερνισμού του '60 και του '70, για να οικοδομήσει μια ταυτότητα που συνδυάζει το δέος και τη στιβαρότητα με την παιγνιώδη και υπαινικτική καλαισθησία. Τρεις φόρμες σε διαφορετικά χρώματα και σχηματισμούς, επιτελούν, ταυτόχρονα ρόλο τυπογραφίας (ως αρχικά του Athens Epidaurus Festival) αλλά και εικαστικό, παραπέμποντας σε ανθρώπινες φιγούρες και δραματικές αναπαραστάσεις.

 

Από το concept του key visual προκύπτει ένα οπτικό σύστημα παρουσίασης των πληροφοριών και των υλικών του Φεστιβάλ. Οι φόρμες μετατρέπονται αφενός σε μικρο-φόρμες οι οποίες λειτουργούν ως σημάνσεις για κάθε χώρο του Φεστιβάλ, αφετέρου σε καμβά που –με σύγχρονες γραφιστικές τεχνικές όπως είναι το stretching– «εγκιβωτίζει» δημιουργικά τη φωτογραφική πληροφορία κάθε παράστασης. Στόχος είναι να εφαρμόσουμε μια επικοινωνιακή μέθοδο που, μέσω της πλαστικότητας και του stopping power, αποτυπώνει κάθε μήνυμα με διακριτό τρόπο, διατηρώντας όμως στρατηγική και αισθητική συνοχή. Η δύναμη μιας φόρμας χωρίς συμβατικό όριο γίνεται το μέσο μεταφοράς του νέου».

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε παρακάτω το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2020, στην αρχική του σύλληψη >>>