Ο Ρόμαν Πολάνσκι δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι δεν πρόκειται να παρευρεθεί στην τελετή απονομής των βραβείων Σεζάρ, μετά από τις απειλές που για «δημόσιο λιντσάρισμα» που έχει δεχτεί, όπως είπε, από ακτιβιστές.

 

Ο διάσημος σκηνοθέτης έχει βρεθεί ξανά στο μάτι του κυκλώνα μετά από τις δώδεκα υποψηφιότητες (περισσότερες και με διαφορά από οποιαδήποτε άλλη φετινή ταινία) που κέρδισε η ταινία του «Κατηγορώ» στα «Γαλλικά Όσκαρ», η τελετή απονομής των οποίων θα γίνει την Παρασκευή το βράδυ.

 

Οι υποψηφιότητες της ταινίας έχουν προκαλέσει την οργή φεμινιστικών οργανώσεων αλλά και της Γαλλίδας υφυπουργού για θέματα ισότητας, Μαρλέν Σιαπά, δεδομένων των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια εις βάρος του σκηνοθέτη, ο οποίος εξακολουθεί να θεωρείται φυγόδικός στις ΗΠΑ για την υπόθεση αποπλάνησης 13χρονου κοριτσιού το 1977.

 

«Ξέρουμε από τώρα πώς θα εξελιχθεί η βραδιά», δήλωσε ο 87χρονος σκηνοθέτης. «Διάφοροι ακτιβιστές με απειλούν με δημόσιο λιντσάρισμα, ενώ θα οργανωθούν και διαδηλώσεις έξω από τον χώρο της εκδήλωσης. Σ' αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες, ποια μπορεί να είναι η μοίρα μιας ταινίας για την υπεράσπιση της αλήθειας και την δικαιοσύνης και για τον αγώνα ενάντια στο τυφλό μίσος και τον αντισημιτισμό;».