Στον συγγραφέα-κατάσκοπο John le Carré το βραβείο 100.000$ "Olof Palme" για τη συνεισφορά του στη Δημοκρατία

Στον συγγραφέα-κατάσκοπο John le Carré το βραβείο 100.000$ "Olof Palme" για τη συνεισφορά του στη Δημοκρατία Facebook Twitter
Ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων και βετεράνος κατάσκοπος John le Carré θα τιμηθεί με το βραβείο Olof Palme (GETTY IMAGES)
0

Ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων και βετεράνος κατάσκοπος John le Carré θα τιμηθεί με το βραβείο Olof Palme για το ανθρωπιστικό μήνυμα στα έργα του και τη συνεισφορά του στην Δημοκρατία. 

Το βραβείο συνοδεύεται από 100.000 δολάρια και δίδεται κάθε χρόνο στην μνήμη του δολοφονηθέντος Σουηδού πρωθυπουργού Ούλωφ Πάλμε. Η επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πως τιμά τον 88χρονο συγγραφέα «για τον συναρπαστικό και ανθρωπιστικό τρόπο που επηρέασε μέσα από το έργο του την κοινή γνώμη, σε θέματα σχετικά με την ελευθερία του ατόμου και θεμελιώδη ζητήματα της ανθρωπότητας». 

«Συγκεντρώνοντας παγκόσμια προσοχή, διαρκώς μας προτρέπει να συζητήσουμε τα κυνικά παιχνίδια εξουσίας των μεγάλων δυνάμεων, την απληστία των πολυεθνικών, το ανεύθυνο παιχνίδι διεφθαρμένων πολιτικών με την υγεία και την ευημερία μας, την εξάπλωση του διεθνούς εγκλήματος, την ένταση στη Μέση Ανατολή και την ανησυχητική άνοδο του φασισμού και της ξενοφοβίας στην Ευρώπη και στην Αμερική», σημειώνουν οι διοργανωτές που αναγνωρίζουν την «εξαιρετική συνεισφορά του στον απαραίτητο αγώνα για την ελευθερία, την δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη»

Αποδεχόμενος την τιμή, ο Le Carré ανακοίνωσε πως θα δωρίσει το χρηματικό ποσό στην μη κυβερνητική οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα». Η τελετή απονομής θα γίνει στην Στοκχόλμη στις 30 Ιανουαρίου. 

Πράκτορας, ανακριτής, συγγραφέας

Ο Le Carré, κατά κόσμον David John Moore Cornwell, γεννήθηκε το 1931 και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Άγγλους μυθιστοριογράφους κατασκοπείας. Πριν πιάσει την πένα, υπήρξε επί σειρά ετών συνεργάτης των μυστικών υπηρεσιών MI-5 και MI-6 της Αγγλίας (υπηρεσία κατασκοπείας και αντικατασκοπείας αντίστοιχα) και ανακριτής των φυγάδων του ανατολικού μπλοκ την περίοδο του ψυχρού πολέμου.

Τo 1963, ο Άγγλος πράκτορας Κιμ Φίλμπυ είχε αυτομολήσει στη Ρωσία, όπου αποκάλυψε τα ονόματα όλων των Άγγλων πρακτόρων και η ΜΙ-6 αποδέσμευσε τον Le Carré που, την ίδια χρονιά, απέκτησε διεθνή φήμη εκδίδοντας το σημαντικότερο, ίσως, μυθιστόρημα του «Ο κατάσκοπος που ήρθε από το κρύο». Ακολούθησαν και άλλα έργα «κατασκοπευτικής φαντασίας» και το 2008 οι Times τον συμπεριέλαβαν στην λίστα με τους κορυφαίους 50 Άγγλους συγγραφείς του 20ου αιώνα.

Στα βιβλία του όπως ο «Επίμονος Κηπουρός», ο Le Carré αποκαλύπτει τους μηχανισμούς μόχλευσης κυβερνήσεων και τις σκανδαλώδεις πρακτικές φαρμακοβιομηχανιών και εταιριών πώλησης όπλων. Στο πιο πρόσφατο βιβλίο του, "Agent Running in the Field", που έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα είναι και το τελευταίο του, αποτυπώνει μια υποθετική συμπαιγνία του Ντόναλντ Τραμπ με τις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας, με στόχο την υπονόμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ο συγγραφέας συνήθως αποφεύγει τις βραβεύσεις και αυτή είναι μία σπάνια περίπτωση αποδοχής. Το 2011 που είχε προταθεί για το διεθνές βραβείο Man Booker International, είχε ζητήσει να αποσυρθεί το όνομά του, λέγοντας πως είναι «υπερβολικά κολακευμένος» αλλά δεν συναγωνίζεται για λογοτεχνικά βραβεία. 

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.