Το Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου ξεκίνησε την Παρασκευή να μεταφέρει τέσσερις Σφίγγες από το ναό του Καρνάκ του Λούξορ, στην πλατεία Ταχρίρ.


Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μουσταφά Μαντμπουλί, ζήτησε την εκπόνηση μελέτης, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για την ολοκλήρωση του αναπτυξιακού έργου της πλατείας Ταχρίρ – το οποίο περιλαμβάνει διακοσμήσεις όπως έναν φαραωνικό οβελίσκο και τις τέσσερις Σφίγγες.


Πηγή στο υπουργείο Αρχαιοτήτων, δήλωσε ότι οι Σφίγγες που θα μετακινηθούν ήταν μεταξύ των 60 που βρίσκονται πίσω από το πρώτο οικοδόμημα του ναού. Αυτές οι Σφίγγες δεν ανήκουν σε αυτές της Λεωφόρου των Σφιγγών του Λούξορ που συνδέουν τους ναούς του Λούξορ και του Καρνάκ, όπου το Υπουργείο σχεδιάζει την ανακαίνιση του τουριστικού πεζόδρομου.


Η κίνηση αυτή ωστόσο, αντιμετωπίστηκε με δυσαρέσκεια στους τουριστικούς και αρχαιολογικούς κύκλους του Λούξορ καθώς πιστεύεται ότι «γδύνει» την πόλη από την πολιτιστική κληρονομιά του.


Μέλος του Τουριστικού και Τουριστικού Επιμελητηρίου στο Λούξορ, ο Μωάμεθ Κέναουι, δήλωσε ότι η μετεγκατάσταση των Σφιγγών και άλλων αγαλμάτων θα επηρεάσει αρνητικά τις επισκέψεις στην πόλη. Προειδοποίησε ακόμα για τους κινδύνους συγκέντρωσης όλων αυτών των αρχαιοτήτων σε ένα μέρος, καθώς τα καθιστά πιο ευάλωτα σε απώλειες και ζημιές.

 

Ο διευθυντής του Κέντρου Μελέτης, Διαλόγου και Ανάπτυξης του Luxor, Μοχάμεντ Άμπο Σάλεχ, προέτρεψε το Υπουργείο Αρχαιοτήτων να αναθεωρήσει την απόφασή του. Όπως είπε ο ίδιος, η μεταφορά των 122 αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων και αρχαιοτήτων του Τουταγχαμόν, από τα μουσεία και τους ναούς του Λούξορ τον τελευταίο χρόνο, έχει εξοργίσει τους κατοίκους της πόλης, καθώς επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα μουσείο στην πόλη που θα φιλοξενούσε νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις και όχι την «εκκαθάριση» του Λούξορ από τα αρχαία του.


Ενημερωμένες πηγές στην πόλη ανέφεραν ότι κάποια βασιλικά αγάλματα θα μεταφερθούν στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο κατά τη διάρκεια της επόμενης περιόδου, συμπεριλαμβανομένων μερικών από το Ναό του Λούξορ που ανακαλύφθηκε το 1989.

 

Με πληροφορίες από Εgyptindependent

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr