Στη νέα της δουλειά «Πρακτική Εγκυκλοπαίδεια, Αποκλίσεις» που θα παρουσιαστεί στη Μικρή Σκηνή της Στέγης από 10 έως 12 Ιανουαρίου, η χορογράφος Λενιώ Κακλέα επικεντρώνεται σε σωματικές, καθημερινές δραστηριότητες, κατασκευάζοντας ένα σύγχρονο πορτρέτο της Ευρώπης.

 

Η αφετηρία της έρευνας της τοποθετείται το 2016, όταν η καλλιτέχνις, πλαισιωμένη από συγγραφείς και αναλυτές/αναλύτριες, πραγματοποίησε 600 συνεντεύξεις, συλλέγοντας αφηγήσεις γύρω από τις συνήθειες, τις τελετουργίες και τα συναλλακτικά ήθη των συνεντευξιαζόμενων.

 

Για την παρουσίαση του εγχειρήματος στην Αθήνα, στη σκηνή αλλά και σε μορφή ηχητικής εγκατάστασης-αναγνωστηρίου, η Κακλέα μαζί με τρεις ακόμη γυναίκες περφόρμερ ανιχνεύει το σύγχρονο τοπίο της Ευρώπης μέσα από τη διασπορά και διάδοση των χειρονομιών-σωματικών τεχνικών που υιοθετούνται από τους/τις πολίτες/κατοίκους της.

 

Στο πλαίσιο της performance, η Λενιώ Κακλέα δημιουργεί μια έκθεση που περιλαμβάνει την έντυπη έκδοση του βιβλίου «Πρακτική Εγκυκλοπαίδεια, Αποκλίσεις» (Practical enyclopeadia, Détours), αλλά και έναν χώρο όπου θα προβάλλεται μια ταινία 15 λεπτών, που θέτει βαθιά ερωτήματα για το σώμα σαν πολιτισμική κατασκευή. Παράλληλα, στον χώρο της έκθεσης θα παίζει το soundtrack, διάρκειας 150 λεπτών, που προτείνεται να ακούσεις διαβάζοντας το βιβλίο.

 

Η νέα έκδοση του βιβλίου «Πρακτική Εγκυκλοπαίδεια, Αποκλίσεις» (Practical enyclopeadia, Détours) είναι μια συλλογή κειμένων που περιγράφουν τις τελετουργίες, συνήθεις, ασκήσεις και επαγγέλματα των ανθρώπων που γνώρισε η Λενιώ Κακλέα στην Αθήνα, το Πουατιέ, τη Νιόν, το Ομπερβιλιέ και το Έσσεν.

 

Φωτο: Marc Domage
Φωτο: Marc Domage

 

Συντελεστές

Σύλληψη & Χορογραφία: Λενιώ Κακλέα

Ερμηνεύουν: Jessica Batut, Nanyadji Ka-Gara, Λενιώ Κακλέα και Elisa Yvelin

Δραματουργία: Lou Forster

Ήχος & Τεχνική Διεύθυνση: Éric Yvelin

Σκηνικά & Σχεδιασμός Φωτισμών: Florian Leduc

Κοστούμια & Σκηνικά αντικείμενα: Alexia Caunille

Παραγωγή & Διανομή: Teresa Acevedo

Διαχείριση: Agnès Henry - extrapole

Παραγωγή: abd

Συμπαραγωγή: Biennale de Poitiers Traversées σε συνεργασία με το TAP Scène Nationale de Poitiers, CCN d’Orléans, Centre Pompidou/Spectacle Vivant σε συνεργασία με το φεστιβαλ Faits d’Hiver, Centre national de la danse, Le Quartz/Scène Nationale de Brest σε συνεργασία με το Passerelle Centre d’art contemporain, Art Danse CDCN Dijon (Γαλλία), Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, PACT Zollverein/Essen (Γερμανία), Far˚ festival des arts vivants de Nyon (Ελβετία)

 

Με την υποστήριξη: Les Laboratoires d’Aubervilliers (Γαλλία) και Tanzhaus/Zurich (Ελβετία)

 

Info

10 – 12 Ιανουαρίου 2020

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107

Παράσταση| Μικρή Σκηνή | 21:00

Έκθεση | +5 The Workspace | 20:00 & 22:00

Η έκθεση θα λειτουργεί 1 ώρα πριν και 1 ώρα μετά την παράσταση στο +5 The Workspace με ελεύθερη είσοδο με σειρά προτεραιότητας.

Εισιτήρια: 7-15 ευρώ

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.