Με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τον θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη, ιδρυτή και Προέδρου του Σωματείου Υποτροφίες Μαρία Κάλλας, το Διοικητικό Συμβούλιο αφιερώνει στη μνήμη του τη νέα υποτροφία λυρικού τραγουδιού που προκήρυξε για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

 

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, «οι υποψήφιοι, Ελληνίδες και Έλληνες, ηλικίας μέχρι 27 ετών οι γυναίκες και μέχρι 29 ετών οι άνδρες», μπορούν να ενημερωθούν για τους όρους του Διαγωνισμού, που θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής www.sfm.gr.

 

Με την «Υποτροφία Μαρία Κάλλας» σπούδασαν μερικοί από τους εκλεκτότερους Έλληνες λυρικούς καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων (χρονολογικά) οι: Aγνή Μπάλτσα, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Σόνια Θεοδωρίδου, Ειρήνη Καράγιαννη, Mario Zeffiri, Τζούλια Σουγλάκου, Μαρία Μητσοπούλου, Μάτα Κατσούλη, Δήμητρα Θεοδοσίου, Δημήτρης Τηλιακός, Χάρης Ανδριανός, Άρης Αργύρης, Λένια Ζαφειροπούλου, Διονύσης Σούρμπης, Χριστίνα Πουλίτση, Άννα Στυλιανάκη, Κωνσταντίνος Κληρονόμος, Αλέξανδρος Σταυρακάκης, Βάσια Αλάτη.

 

Το Συμβούλιο των Υποτροφιών Μαρία Κάλλας αποτελείται σήμερα από τους: Κωνσταντίνο Πυλαρινό, Ζανέτ Πηλού, Γιώργο Κουρουπό, Λουκά Καρυτινό και Κυριάκο Λουκάκο. Στην Επιτροπή του Διαγωνισμού συμμετέχουν ακόμη η Δάφνη Ευαγγελάτου και ο Άρης Χριστοφέλλης.

 

Tο Σωματείο Υποτροφίες Μαρία Κάλλας, που εδώ και πενήντα χρόνια απονέμει υποτροφίες για τελειοποίηση σπουδών στο εξωτερικό σε νέους Έλληνες λυρικούς καλλιτέχνες, είναι ο μόνος θεσμός που φέρει το όνομα της μεγάλης καλλιτέχνιδος έχοντας ιδρυθεί από την ίδια.

 

Ευαίσθητη στις ανάγκες των νέων καλλιτεχνών, η Μαρία Κάλλας πρόσφερε την αμοιβή από τις εμφανίσεις της στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (1960 και 1961) για τη θέσπιση υποτροφιών σε νέους Έλληνες με ταλέντο στο λυρικό τραγούδι. Την πραγματοποίηση αυτού του οράματος εμπιστεύθηκε σε διακεκριμένους φίλους της, μεταξύ των οποίων, ο τότε Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κωστής Μπαστιάς, η λυρική καλλιτέχνις Αλεξάνδρα Τριάντη - Κυριακίδη, η συγγραφέας Μαρία Π. Ράλλη, ο τότε Διευθυντής του Ωδείου Αθηνών Μενέλαος Παλλάντιος, ο ε κδότης Χρήστος Λαμπράκης και η Άρντα Μαντικιάν, φίλη και συμμαθήτρια της Κάλλας στην τάξη της Elvira de Hidalgo και Πρόεδρος του Σωματείου από το 1976 μέχρι το θάνατό της, το Νοέμβριο του 2009.

 

Από το Δεκέμβριο του 2009, μετά τη διπλή απώλεια της Άρντας Μαντικιάν και του Χρήστου Λαμπράκη, το Διοικητικό Συμβούλιο των «Υποτροφιών Μαρία Κάλλας» συνεχίζει το έργο σύμφωνα με τις παρακαταθήκες των ιδρυτών του. Απαρτίζεται από τους: Κωνσταντίνο Δ. Πυλαρινό (Πρόεδρο), Ζανέτ Πηλού (Αντιπρόεδρο), Κυριάκο Λουκάκο (Γραμματέα), Γιώργο Κουρουπό (Ταμία) και Λουκά Καρυτινό (Μέλος). Από το 1991, τα γραφεία του Σωματείου στεγάζονται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

 

To Σωματείο λειτουργεί χάρη στις γενναιόδωρες χορηγίες των Μελών του και άλλων φίλων της λυρικής τέχνης και με την πολύτιμη στήριξη του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής".