Ο εμβληματικός θόλος του καθεδρικού ναού του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο φωταγωγήθηκε την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου με το αριστουργηματικό έργο του Ουίλιαμ Μπλέικ, «Ο Αρχαίος των Ημερών» (The Ancient of Days). 

 

Το έργο αυτό, το οποίο ο ίδιος ο Μπλέικ έχει χαρακτηρίσει ως το καλύτερο που έχει κάνει ποτέ, απεικονίζει τον Ούριζεν (έναν γενειοφόρο γέρο που ενσαρκώνει συμβολικά τον συμβατό λόγο και το δίκαιο) να σκύβει σε ένα κυκλικό σχέδιο με ένα σύννεφο σαν φόντο. Το προτεταμένο χέρι του κρατά ένα διαβήτη και βρίσκεται πάνω από ένα σκοτεινό κενό. 

 

Ο λόγος που ο ναός φωταγωγήθηκε την περασμένη Πέμπτη οφείλεται στο ότι συμπληρώθηκαν 192 χρόνια από τον θάνατο του Άγγλου ποιητή και ζωγράφου, ενώ θα εξακολουθήσει να κοσμείται εξωτερικά μ'αυτό το μοναδικό έργο μέχρι και την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου. 

 

 

 

Ο φωτισμός του κτιρίου είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Tate Britain, η οποία αυτήν την περίοδο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει γίνει ποτέ στην Αγγλία σχετικά με τα έργα του Μπλέικ, και του καθεδρικού ναού του Αγίου Παύλου. Πρόκειται για έναν ξεχωριστό φόρο τιμής στον γνωστό καλλιτέχνη, καθώς μία από τις μεγαλύτερες φιλοδοξίες του, όταν βρισκόταν εν ζωή, ήταν να βρεθεί κάποιο από τα έργα του σε μεγάλες εκκλησίες και παλάτια. Ωστόσο, η φιλοδοξία του αυτή παρέμεινε ανεκπλήρωτη. 

 

Σήμερα, υπάρχουν πολλές σωζόμενες εκδοχές αυτού του έργου, μεταξύ των οποίων και μία του Φρέντερικ Τέιθαμ, την οποία ολοκλήρωσε λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατο του Μπλέικ.

 

 

 

Με πληροφορίες από Londonist