Ένας πίνακας της σειράς «Η Γέφυρα του Charing Cross» του Κλωντ Μονέ πωλήθηκε έναντι 27,6 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του Sotheby's στη Νέα Υόρκη. 

 

Στον πίνακα απεικονίζεται η αγαπημένη γέφυρα του ζωγράφου, η γέφυρα του Charing Cross στο Λονδίνο. Το έργο αποτελούσε κομμάτι της συλλογής του μέχρι πρότινος ιδιοκτήτη του από το 1977. Η διάσημη σειρά των έργων του Μονέ δημιουργήθηκε από το 1899 ως το 1901 όταν ο καλλιτέχνης πραγματοποίησε τρία ταξίδια στο Λονδίνο. Ο Μονέ ξεκινούσε την ημέρα του ζωγραφίζοντας τις γέφυρες Charing Cross και Waterloo που φαινόταν από το δωμάτιο του με θέα τον Τάμεση. Ο Μονέ σχεδίασε σχεδόν 100 πίνακες κατά τις επισκέψεις του στο Λονδίνο. Στα έργα αυτά ο διάσημος ζωγράφος αιχμαλώτισε την αντίθεση ανάμεσα στην ομορφιά των φυσικών φαινομένων, όπως την ομίχλη πάνω από τον Τάμεση, με τη βιομηχανική έκρηξη της εποχής επιτομή της οποίας αποτελούν οι καπνοδόχοι και οι ατμομηχανές. 

 

Η σειρά «Η Γέφυρα του Charing Cross» του Κλοντ Μονέ  αποτελείται από 37 έργα τα οποία βρίσκονται στις συλλογές μουσείων και οργανισμών σε όλο τον κόσμο, από το Σικάγο ως τη Μαδρίτη και από τη Βαλτιμόρη ως τη Βοστόνη. Έργα της σειράς αυτής σπάνια εμφανίζονται σε δημοπρασίες. Ο πίνακας κατοχυρώθηκε έναντι 27,6 εκατομμυρίων δολαρίων και έγινε ο ακριβότερος πίνακας της σειράς που πωλήθηκε ποτέ. Το 1992 ένας ακόμα πίνακας της σειράς «Η Γέφυρα του Charing Cross» είχε εμφανιστεί σε δημοπρασία και πωλήθηκε έναντι 4,1 εκατομμυρίων δολαρίων. Μετά το 2000 μόλις ένας πίνακας της σειράς δημοπρατήθηκε. 

 

Η δημοπρασία του Sotheby's απέφερε συνολικά 209 εκατομμύρια δολάρια και πωλήθηκαν 42 από τα 50 έργα που είχαν βγει στο σφυρί. Ανάμεσά τους δημοπρατήθηκαν έργα του Πικάσο των ιμπρεσιονιστών Γκυστάβ Καγιεμπότ και Πολ Σινιάκ και της Ταμάρα ντε Λέμπιτσκα.

 

Με πληροφορίες από thevalue.com/artnet.com

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr