Απεργία την Πρωτομαγιά

Οι παραστάσεις που θα δούμε τη νέα σεζόν στο «Από Μηχανής Θέατρο»

Οι παραστάσεις που θα δούμε τη νέα σεζόν στο «Από Μηχανής Θέατρο» Facebook Twitter
Αξύριστα Πηγούνια
0

To Από Μηχανής Θέατρο υποδέχεται τη νέα θεατρική σεζόν 2019-2020, με ένα πλούσιο πολυφωνικό ρεπερτόριο που περιλαμβάνει 16 παραστάσεις.

Kλασσικά και σύγχρονα έργα της ελληνικής και διεθνούς δραματουργίας, έργα που παίζονται για πρώτη φορά, stand-up comedy και επαναλήψεις από την περσινή χρονιά έρχονται εγκαινιάζοντας τη φθινοπωρινή σεζόν.

Ποιον Κοροϊδεύω;

του Σωτήρη Μεντζέλου

Οι παραστάσεις που θα δούμε τη νέα σεζόν στο «Από Μηχανής Θέατρο» Facebook Twitter
«Ποιον Κοροϊδεύω;»

Το «Ποιον Κοροϊδεύω;» είναι το «One Man Show» του Σωτήρη Μεντζέλου που φλερτάρει με το «Stand Up» και η εξέλιξη των παραστάσεων «My story» και «My story,vl2».

Στο «Από Μηχανής» θέατρο από το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου και κάθε Σάββατο για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, ένα μικρόφωνο, το φλερτ, το «friendzone», ο Μπραντ Πιτ και ο Έντουαρντ Νόρτον, ο Φοίβος από το «Ρετιρέ», τα άστρα και τα ζώδια που φέρνουνε εμπόδια, ο Χολίδης, τρία χρόνια δραματικής σχολής, η συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή, το «Κούπε Πε», το γκότζι μπέρι, οι διαφημίσεις των ραδιοφώνων, ένας γλάρος, η ράπερ γιαγιά και η Εμμανουέλλα -το σύμβολο του σεξ- δίνουν ραντεβού σε μια ιστορία πάθους, μυστηρίου, έρωτα, γάμου, σεξ, γέλιου, γέλιου στο σεξ, μυστηρίου στον έρωτα και άλλων πιθανών συνδυασμών.


Σκηνοθεσία: Σωτήρης Μεντζέλος  
Από 28/9/19

Θεσμοφοριάζουσες

του Αριστοφάνη

Οι παραστάσεις που θα δούμε τη νέα σεζόν στο «Από Μηχανής Θέατρο» Facebook Twitter
Θεσμοφοριάζουσες

Ο Πάνος Λουκαΐδης με μια ομάδα νεότερων ηθοποιών επιλέγει να σκηνοθετήσει τις Θεσμοφοριάζουσες σε μετάφραση Τάσου Ρούσσου, ένα από τα τρία «γυναικεία» έργα του Αριστοφάνη το οποίο έγραψε εκμεταλλευόμενος την «αντιπάθεια» του Ευριπίδη ως προς τις γυναίκες και το μοναδικό του έργο στο οποίο «πρωταγωνιστεί» ο Ευριπίδης.


Ένα έργο που με όπλο το χιούμορ μιλά ανοιχτά για την θέση των γυναικών, το δικαίωμα τους στην ισότητα και την διεκδίκηση της προσωπικής τους ταυτότητας σε καιρούς ανδροκρατούμενης κοινωνίας.

Σκηνοθεσία: Πάνος Λουκαΐδης
Μετάφραση: Τάσος Ρούσσος
Παίζουν: Γιώργος Δουργούτης, Σοφία Κεσίδου, Αγγελική Κιντώνη, Μυρτώ Μπέρνχαρτ, Ειρήνη Πετράκη, Ειρήνη Τζαβάρα, Θωμάς Χαβιανίδης

Από 30/09/19

Ερωτικόν

της Έφης Τούμπα

Η επαγγελματική θεατρική συμπεριληπτική ομάδα Θέαμα παρουσιάζει για δέκα μόνο παραστάσεις (2 έως 13 Οκτωβρίου) στο Από Μηχανής θέατρο το μονόλογο της Έφης Τούμπα «Ερωτικόν» σε σκηνοθεσία Βασίλη Οικονόμου.


Μια γυναίκα δεν φοβάται να μιλήσει για ό,τι δεν της επέτρεψαν. Προσκαλεί τους θεατές να γνωρίσουν τον δικό της μοναδικό κόσμο. Με όπλο τη φωνή της καταγγέλλει ότι τα θέλω της δεν διαφέρουν από τα θέλω κανενός ανθρώπου!

Σκηνοθεσία: Βασίλης Οικονόμου
Ερμηνεία: Χριστίνα Τούμπα
Από 28/09/19

Λυσιστράτη

του Αριστοφάνη
Εν μέσω του Πελοποννησιακού Πολέμου, η Λυσιστράτη πείθει τις γυναίκες της Αθήνας και της Σπάρτης να κάνουν αποχή από τα «συζυγικά τους καθήκοντα», ώστε να παύσει ο πόλεμος μεταξύ των δύο πόλεων. Την ίδια ώρα οι γυναίκες καταλαμβάνουν την Ακρόπολη, εκεί όπου βρίσκεται το δημόσιο ταμείο το οποίο χρηματοδοτεί τις πολεμικές επιχειρήσεις. Όλες οι προσπάθειες των ανδρών είτε να ανακαταλάβουν την Ακρόπολη είτε να πείσουν τις γυναίκες τους να γυρίσουν στις συζυγικές τους κλίνες, αποτυγχάνουν παταγωδώς. Έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, η ειρήνη επιτυγχάνεται στο τέλος και επισφραγίζεται με μια μεγάλη διονυσιακή γιορτή.

Σκηνοθεσία: Άρης Ηλίας Τοπάλογλου
Σκηνικά-κοστούμια: Όλγα Σαλιώρα
Παίζουν: Μαρία Ελευθεριάδη, Νίκος Δήμας, Κατερίνα Καλουμένου, Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Άρης Ηλίας Τοπάλογλου, Μυρτώ Μπέρνχαρτ, Sally Al Dabbas
Από 03/10/19

Το Φινιστρίνι

του Βασίλη Ρίσβα

Οι παραστάσεις που θα δούμε τη νέα σεζόν στο «Από Μηχανής Θέατρο» Facebook Twitter
Το Φινιστρίνι

Στο Από Μηχανής Θέατρο θα συνεχιστεί για δεύτερη χρονιά από την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, το «Φινιστρίνι» του Βασίλη Ρίσβα, σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη με τον Αντίνοο Αλμπάνη.

Ένας από τους δημοφιλέστερους μονολόγους της περασμένης θεατρικής σεζόν, που αγαπήθηκε από το κοινό και τους κριτικούς για την αφοπλιστική του αλήθεια και έδωσε στον Αντίνοο Αλμπάνη τη δυνατότητα να ερμηνεύσει έναν από τους δυνατότερους ρόλους της καριέρας του.

Με χιούμορ, ενδοσκοπική διάθεση, αυτοσαρκασμό και απλότητα, ο ήρωας κάνει μια βουτιά απελευθέρωσης από το παρελθόν, προσπαθώντας να φτάσει και να ξεπεράσει το μέλλον.

Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης
Παίζουν: Αντίνοος Αλμπάνης
Από 08/10/19

Ζωή Χαρισάμενη

του Κώστα Τσιάνου

Η παράσταση «Ζωή Χαρισάμενη», μετά από την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στο Θεσσαλικό θέατρο και τις ενθουσιώδεις κριτικές που απέσπασε, επαναλαμβάνεται στο «Από Μηχανής Θέατρο» για την θεατρική σεζόν 2019-2020, σε μία συμπαραγωγή της Loopa production και του Από Μηχανής Θεάτρου. Το βραβευμένο έργο του Κώστα Τσιάνου θα κάνει την πρεμιέρα του στις 7 Οκτωβρίου 2019 και θα συνεχίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, ενώ στη συνέχεια η παράσταση θα κάνει περιοδεία.

Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Κώστας Τσιάνος
Ερμηνεία: Αγγελική Λεμονή
Από 07/10/19

Ζιλ και η Νύχτα

του Hugo Claus

Οι παραστάσεις που θα δούμε τη νέα σεζόν στο «Από Μηχανής Θέατρο» Facebook Twitter
Ζιλ και η Νύχτα

Το έργο «Ζιλ και η νύχτα» του Hugo Claus, σε σκηνοθεσία – ερμηνεία: Νίκου Χατζηπαπά, επιστρέφει για 2η σεζόν κάθε Τετάρτη στις 18:00 και κάθε Πέμπτη στις 21:00 στο Από Μηχανής Θέατρο (Ακαδήμου 13, Αθήνα).


Ο Ούγκο Κλάους είναι σίγουρα ο σημαντικότερος Φλαμανδός συγγραφέας του αιώνα μας. Μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος είναι επίσης ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ζωγράφος. Μαζί με τον Κούντερα ήταν οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για το Νόμπελ του 1997.


Τα θεατρικά του έργα, τα διακρίνει η πολυμορφία, όπως ολόκληρο το υπόλοιπο έργο του. Δεν έπαψε ποτέ να προκαλεί, να ασκεί κριτική στην Καθολική Εκκλησία και να κατακρίνει τον ψευδή λόγο της εξουσίας στην πατρίδα του. Ο ρεαλισμός, η ωμότητα, τα σατιρικά στοιχεία, οι αναπάντεχες καταστάσεις, η τρέλα, οι σεξουαλικές παρεκτροπές και μία βαθιά γνώση της ανθρώπινης πολυπλοκότητας, χαρακτηρίζουν το έργο του.

Μετάφραση: Μαρία Ευσταθιάδη
Σκηνοθεσία: Νίκος Χατζηπαπάς
Ερμηνεία: Νίκος Χατζηπαπάς
Από 09/10/19

Υπέροχό μου, διαζύγιο

της Geraldine Aron

Τί πιστεύεται ότι μπορεί να κάνει μία χαριτωμένη σαρανταπεντάρα, και συγκεκριμένα η Άντζελα Κέννεντι Λίπσκυ, όταν ο ''αγαπημένος'' της σύζυγος την εγκαταλείπει μετά από τριάντα πέντε χρόνια έγγαμης ζωής γεμάτης όρκους πίστης και αφοσίωσης;


Στο Από Μηχανής θέατρο, από 12 Οκτωβρίου 2019 και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 18:00, η Φαίδρα Δρούκα θα σας δίνει όλες τις απαντήσεις του κουίζ, ερμηνεύοντας την Άντζελα Κέννεντι Λίπσκυ στο έργο της Geraldine Aron.

Μετάφραση : Μαργαρίτα Δαλαμάγκα Καλογήρου
Σκηνοθεσία - Σκηνικά - Κοστούμια : Κοραής Δαμάτης
Ερμηνεία: Φαίδρα Δρούκα
Από 12/10/2019

The River

του Jez Butterworth

Μια αφέγγαρη νύχτα του Αυγούστου, όταν οι θαλασσινές πέστροφες επιστρέφουν στο ποτάμι, ένας άντρας πηγαίνει την καινούργια του αγαπημένη στο απομονωμένο εξοχικό της οικογένειάς του, το οποίο επισκέπτεται για ψάρεμα από τότε που ήταν παιδί. Μα αυτή δεν είναι η μόνη γυναίκα που έχει φέρει εδώ – και σίγουρα ούτε η τελευταία.

Μετάφραση: Ηδύλη Τσαλίκη
Σκηνοθεσία - Μουσική: Χρήστος Θάνος
Ερμηνεία: Μαρία Ζερβού, Μελίνα Κατσακούλη, Χρήστος Θάνος
18/10/19

Προσωπική Συμφωνία

του Ρόναλντ Χάργουντ

Οι παραστάσεις που θα δούμε τη νέα σεζόν στο «Από Μηχανής Θέατρο» Facebook Twitter
Προσωπική Συμφωνία

Στο Από Μηχανής Θέατρο θα παρουσιαστεί για δεύτερη χρόνια το βραβευμένο έργο «Προσωπική Συμφωνία» (Taking sides) του Ρόναλντ Χάργουντ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά, από τις 30 Οκτωβρίου.

Στη Ναζιστική Γερμανία, ο Βίλχελμ Φουρτβένκγλερ θεωρείται ο σημαντικότερος Διευθυντής Ορχήστρας γι' αυτό και χαίρει της εύνοιας του Αδόλφου Χίτλερ. Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στο κατεχόμενο Βερολίνο, ο Φουρτβένγκλερ θα κατηγορηθεί για τη σχέση του με το Ναζιστικό καθεστώς και θα υποβληθεί σε ανάκριση από τους Αμερικανούς. Την ανάκριση του μαέστρου αναλαμβάνει ο ταγματάρχης Άρνολντ, ο οποίος δείχνει αποφασισμένος να αποδείξει πως ο μουσικός υπήρξε στέλεχος των Ναζί κι εκμεταλλεύτηκε τα προνόμια που του προσέφερε το Κόμμα.

Μετάφραση: Αθανασία Καραγιαννοπούλου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνικά - Κοστούμια: Αγγελικη Αθανασιάδου, Λήδα Σπερελάκη
Παίζουν: Νικήτας Τσακίρογλου, Χρήστος Βαλαβανίδης, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Άννα Ελεφάντη, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Παναγιώτης Γουρζουλίδης, Κώστας Κουτρούλης, Δημήτρης Μπούρας
Από 30/10/19

Αξύριστα Πηγούνια

Του Γιάννη Τσίρου

Οι παραστάσεις που θα δούμε τη νέα σεζόν στο «Από Μηχανής Θέατρο» Facebook Twitter
Αξύριστα Πηγούνια

Το βραβευμένο θεατρικό έργο «Αξύριστα Πηγούνια» του Γιάννη Τσίρου («Άγριος Σπόρος», «Αόρατη 'Ολγα», «Τα Μάτια Τέσσερα») το οποίο τιμήθηκε με το A΄ βραβείο νέου συγγραφέα το 2004, από το ΥΠΠΟ ανεβαίνει στο Από Μηχανής Θέατρο τον Νοέμβριο του 2019 σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη.


Το σημαντικό αυτό θεατρικό κείμενο, 13 χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα* και πάνω από 20 μετά την πρώτη του γραφή, αποδεικνύεται πιο σύγχρονο και πιο επίκαιρο από ποτέ. Η ανθρώπινη εκμετάλλευση, η κατάσταση των μεταναστών, η σεξιστική αντιμετώπιση της γυναίκας, η οικονομική ανισότητα και οι σχέσεις εξουσίας - τα ζητήματα που θίγει το έργο - έχουν μάλλον διογκωθεί στις μέρες μας, παρά αμβλυνθεί. Τα «Αξύριστα Πηγούνια» έρχονται μετά από δέκα και πλέον χρόνια που η χώρα μας ζει καθοριστικές εξελίξεις για να προβληματίσουν και να συγκινήσουν σαν να μιλούν για το εδώ και το τώρα.


Τρεις άντρες, υπάλληλοι ενός νοσοκομείου, εργάζονται καθημερινά στην υπηρεσία τους στην υπόγεια πτέρυγα. Από τους πάνω ορόφους δέχονται και στη συνέχεια ταξινομούν, φροντίζουν και φυλάνε προσωρινά ανθρώπους που δεν κατάφεραν να επιζήσουν. Ακολουθούν μια ρουτίνα με τυπικές διαδικασίες. Απόψε όμως «έρχεται» μια γυναίκα να ταράξει τη νεκρή τους πραγματικότητα. Τα μυστικά, οι αποκαλύψεις και οι συγκρούσεις θα φέρουν στο φως τις αδυναμίες και τα ταπεινά τους ένστικτα. Ακολουθεί το έγκλημα, η εκδίκηση, η ενοχή και όταν φτάσει το πρωί δε θα είναι τίποτα ίδιο.

Σκηνοθεσία : Γιώργος Παλούμπης
Παίζουν: Αντώνης Κρόμπας, Ηλίας Βαλάσης, Στέλιος Δημόπουλος, Μαρία Νεφέλη Δούκα
Από 2/11/2019

Νυφικό Κρεβάτι

του Jan de Hartog

Οι παραστάσεις που θα δούμε τη νέα σεζόν στο «Από Μηχανής Θέατρο» Facebook Twitter
Νυφικό Κρεβάτι

Ο Γιώργος Χριστοδούλου, μετά την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα «Ο Μικρός Χίτλερ» (Θέατρο του Νέου Κόσμου, 2015) επανέρχεται με το πολυβραβευμένο έργο του Ολλανδού συγγραφέα Γιαν Ντε Χάρτογκ «Νυφικό Κρεβάτι», από 13 Νοεμβρίου στο Από Μηχανής Θέατρο.


Πρόκειται ένα από τα πιο γνωστά θεατρικά έργα παγκοσμίως που έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο, στο ραδιόφωνο αλλά και στο θέατρο διασκευασμένο ως μιούζικαλ, κι έχει αγαπηθεί όσο λίγα από το ξένο και το ελληνικό κοινό.


Η ιστορία ακολουθεί τους δυο πρωταγωνιστές, τον Μάικ και την Αγνή, από την πρώτη νύχτα του γάμου τους μέχρι σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά, σε μια γλυκόπικρη κωμωδία καταστάσεων.


Μετάφραση : Μαρία Προιστάκη
Σκηνοθεσία : Γιώργος Χριστοδούλου
Παίζουν: Γιώργος Χριστοδούλου
Μαρία Προιστάκη
Από 13/11/19

Ο δρόμος περνά από μέσα

του Ιάκωβου Καμπανέλλη
Σε ένα παρηκμασμένο νεοκλασικό αρχοντικό ζει μοναχός του ένας ξεπεσμένος μεγαλοαστός με μοναδική συντροφιά την πιστή του οικονόμο. Ξαφνικά εισβάλλει στο σπίτι ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας με τη γυναίκα του οι οποίοι σκοπό έχουν να προσεγγίσουν τον ιδιοκτήτη και να τον πείσουν να γίνει συμμέτοχος σε ένα σχέδιο οικονομικής εκμετάλλευσης του ακινήτου με «δόλωμα» τις σημαντικές αυθεντικές αντίκες που το διακοσμούν.

Κι ενώ ο ιδιοκτήτης που έχει ανάγκη τα χρήματα, είναι έτοιμος να ενδώσει, η επίσκεψη εκ Λονδίνου του τεχνοκράτη δικηγόρου κι ανιψιού του ο οποίος διεκδικεί τη επικαρπία τους σπιτιού, έρχεται για να διαταράξει τα πράγματα. Ένας «Βυσσινόκηπος» με τα χρώματα και τα αρώματα του ελληνικού τοπίου. Τρεις άντρες, τρεις γενιές, τρεις καταγωγές.

Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού γαντζωμένος στα χαμένα «μεγαλεία» του παρελθόντος, αδρανής και κλειστός απέναντι σε αυτό που ξημερώνει. Ο δικηγόρος, συνειδητά απομακρυσμένος από τους οικογενειακούς δεσμούς, με «αέρα» ευρωπαϊκό, συνάμα όμως με μνήμες που τον συνδέουν με την αφετηρία του. Ο επιχειρηματίας, αριβίστας, αδίστακτος, τυχοδιώκτης που κοιτάει μόνο στο εφήμερο, στον στόχο χωρίς ενδοιασμούς.

Ο παλιός κόσμος διασταυρώνεται και συγκρούεται με τον καινούριο. Το ανερχόμενο κοινωνικό στρώμα εμφανίζεται με θράσος να καταλάβει την περιοχή του επερχόμενου και μαζί να προτείνει τη δική του γλώσσα κι αισθητική, να εδραιώσει τη δική του τάξη πραγμάτων. Υπάρχει τελικά ένας τόπος συνάντησης και συνομιλίας;

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Παίζουν: Ρούλα Πατεράκη, Γιώργος Κέντρος, Πάρης Θωμόπουλος, Κωνσταντίνα Κλαψινού, Αλέξανδρος Βάρθης
Από 15/01/2020

Μεταμόρφωση

Του Φραντς Κάφκα

Οι παραστάσεις που θα δούμε τη νέα σεζόν στο «Από Μηχανής Θέατρο» Facebook Twitter
Μεταμόρφωση


Ο Φραντς Κάφκα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα που μας άφησε ο 20oς αιώνας. Κλεισμένος στον εαυτό του μελέτησε όλους τους πιθανούς εαυτούς, αποκομμένος από τον κόσμο κατανόησε τον κόσμο πιο βαθιά, κρυμμένος από τα μάτια των ανθρώπων κοίταξε όλους τους ανθρώπους στα μάτια.


Στην Μεταμόρφωση - ένας υπάλληλος μετά από δέκα χρόνια συνεχούς επανάληψης του ίδιου σταθερού καθημερινού προγράμματος, ξαφνικά ένα πρωί, αδυνατεί να σηκωθεί από το κρεβάτι του και να επαναλάβει τις ίδιες παγιωμένες κινήσεις. Ο κόσμος γύρω του γίνεται εχθρικός και αυτός γίνεται εχθρός του κόσμου, ένα παράσιτο.


Ο Φραντς Κάφκα μας δίνει την ευκαιρία να έρθουμε αντιμέτωποι με το «ριζικό κακό», την επαναληπτική και αδιαμφισβήτητη κανονικότητα και τον τρόπο που αυτή αναπαράγει έναν κόσμο φρικτό, μια μηχανή καταστροφής. Μας καλεί να χτίσουμε ξανά τον κόσμο που καταρρέει μέσα μας. Για να ξεκινήσουμε όμως αυτό το έργο, πρέπει πρώτα να μεταμορφωθούμε.


Μια παράσταση του Ινστιτούτου Πειραματικών Τεχνών από τους συντελεστές των έργων «Νύχτα!» της R.Prichard- «Ψύχωση (4.48 Psychosis)» της Sarah Kane, «Πεθαίνω Σαν Χώρα» του Δ. Δημητριάδη και «Οι Δούλες» του Ζαν Ζενέ.

Σκηνοθεσία: Τάσος Σαγρής
Παίζουν: Σίσσυ Δουτσίου, Καλλιόπη Τζερμάνη, Μάνος Τσίζεκ, Κορίνα Μούντρου Dullaart, Ζήσης Παπαιωάννου
Από 01/02/20

Σλουθ

Του Anthony Shaffer


Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης
Ο θίασος είναι υπό διαμόρφωση και θα ανακοινωθεί μόλις ολοκληρωθεί η διανομή.

Μάκμπεθ Λαίδη Μάκμπεθ

του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Η τραγωδία Μάκμπεθ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ για δύο, μέσα από δύο ηθοποιούς, έναν άντρα και μια γυναίκα. Ένα συμφωνημένο παιχνίδι άλλοτε ευχάριστο και διασκεδαστικό άλλοτε σκοτεινό κι επικίνδυνο στο οποίο όλοι οι ρόλοι ερμηνεύονται από Εκείνον κι Εκείνη για να καταργηθεί κάποια στιγμή η διαχωριστική γραμμή της προέλευσής τους και να αποκαλυφθεί επί σκηνής ένα γαϊτανάκι εναλλασσόμενων φύλων, ρόλων κι επιθυμιών.

Ταυτότητα, συμπεριφορά, γένος απαλλαγμένα από όποια κοινωνική διαμόρφωση και επιταγή τίθενται υπό επαναδιαπραγμάτευση για να μείνουν τελικά δύο υπάρξεις που έχουν την ελευθερία να επιλέγουν ποιο ρόλο κάθε φορά θα ενδυθούν. Πού θα οδηγήσει αυτή η εμπειρία; Στην αυτογνωσία ή τον αλληλοσπαραγμό;


Ο Μάκμπεθ και η Λάιδη Μάκμπεθ εγκλωβισμένοι σε ένα κοινό πεπρωμένο βαμμένο με αίμα κι ενοχή, ενσαρκώνουν μια ένωση άνευ όρων και κανόνων κι έρχονται να καταθέσουν τη δική τους εμπειρία για τη γοητεία της εξουσίας και την αιώνια πάλη των δύο φύλων.

Σκηνοθεσία-διασκευή: Δημήτρης Μυλωνάς
Παίζουν: Άννα Ελεφάντη, Μελέτης Ηλίας
Από 21/04/2020

Δωδέκατη Νύχτα

του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Η Βιόλα και ο δίδυμος αδελφός της Σεμπάστιαν χάνονται ύστερα από ναυάγιο στις ακτές μιας μυθικής χώρας, της Ιλλυρίας. Προκειμένου να αναζητήσει τον αδελφό της, η Βιόλα μεταμφιέζεται στον νεαρό Σεζάριο και τίθεται στην υπηρεσία του Δούκα Ορσίνο, άρχοντα του τόπου. Η Βιόλα ερωτεύεται τον Ορσίνο ο οποίος είναι ερωτευμένος με την Κόμισσα Ολίβια η οποία με τη σειρά της ερωτεύεται τον Σεζάριο.


Εν τω μεταξύ ο Σεμπάστιαν έχει διασωθεί από τον Αντόνιο, έναν γενναίο καπετάνιο, πολέμιο του Ορσίνο, που συνοδεύει, παρά τον κίνδυνο, τον Σεμπάστιαν στην Ιλλυρία παρασυρόμενος από τα τρυφερά αισθήματα που τρέφει για τον νεαρό. Η εμφάνιση του Σεμπάστιαν περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Η Ολίβια βλέποντας τον, θεωρεί πως είναι ο Σεζάριο και του ζητάει να τον παντρευτεί. Το ιερό μυστήριο τελείται κρυφά σε ένα παρεκκλήσι.


Τελικά Βιόλα και Σεμπάστιαν αποκαλύπτουν την ταυτότητα τους και το έργο κλείνει με την ανακοίνωση των γάμων του Ορσίνο και της Βιόλα που σηματοδοτούν και την αποκατάσταση της τάξης.

Σκηνοθεσία-Μετάφραση: Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνικά - Κοστούμια: Αγγελική Αθανασιάδου, Λήδα Σπερελάκη
Από 22/04/20

Η Ιστορία της Αντιγόνης

(Βασισμένη στην Αντιγόνη του Σοφοκλή)

Η διασκευή - πρόταση, με τίτλο «Η Ιστορία της Αντιγόνης» είναι μια νέα δραματουργική προσέγγιση του μύθου, βασισμένη στο Σοφόκλειο κείμενο. Μεταφέρει στο κοινό την ιστορία αυτή σαν ένα συναξάρι ή ένα δημοτικό τραγούδι, αναδεικνύοντας τις αδρές γραμμές του έργου, αναζητώντας το ηρωικό ή αντί ηρωικό πρόσωπο της Αντιγόνης έτσι όπως σήμερα μπορούμε να το αντιληφθούμε.

Μια σειρά αποσπασμάτων από κείμενα των Άλι Σμιθ, Άνν Κάρσον και άλλων χρησιμοποιούνται για τη σύγχρονη αυτή προσέγγιση. Το κείμενο αποδίδεται από 4 ηθοποιούς οι οποίοι μοιράζονται τους ρόλους, τις ποικίλες μεταμορφώσεις, τα πεζά και λυρικά μέρη. Η ιστορία τοποθετείται στο σημερινό αστικό τοπίο της Αθήνας. Μια γυναικά κλοσάρ ακολουθούμενη από τρεις περιπλανώμενους μουσικούς αφηγούνται την ιστορία. Έχουν καταφύγει σ' αυτό το σημείο της πόλης, τα προπύλαια, μετά από έναν καταστροφικό πόλεμο.

Μαζί τους κουβαλούν απομεινάρια λάφυρα σε ένα κάρο, που τα χρησιμοποιούν για την αναπαράσταση της ιστορίας. Η παράσταση, μέσα από μια τέτοια συνθήκη αναγνωρίσιμη στις μέρες μας, θέλει να απευθυνθεί σε ευρύ και μη εξειδικευμένο κοινό και σε εφήβους. Με τον ίδιο συλλογισμό, τα χορικά θα έχουν τη μορφή λαϊκών τραγουδιών που θα μας κάνουν γνωστούς τους αρχαίους μύθους, δηλαδή τη μυθολογική βάση της ιστορίας.

Σκηνοθεσία: Όλια Λαζαρίδου
Παίζουν: Όλια Λαζαρίδου, Θεμιστοκλής Καρποδίνης, Νίκος Χαλδαιάκης, Μιχάλης Νικόπουλος
Πρεμιέρα: 24/04/20

Culture
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.