Animart 2019: Το πρόγραμμα του νέου φεστιβάλ της Ύδρας

Animart 2019: Το πρόγραμμα του νέου φεστιβάλ της Ύδρας Facebook Twitter
Φωτο: Δήμητρα Δουκάκη /LIFO
0

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα η Animart έρχεται στην Ύδρα από τις 22 έως τις 31 Ιουλίου. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται για πρώτη φορά φέτος, υπό την αιγίδα του Δήμου Ύδρας και με τη συνεργασία των Εργαστηρίων Τέχνης και Λόγου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ύδρας.

Στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος η Ρούλα Πατεράκη, το Σάββατο 27 Ιουλίου (9 μ.μ.), θα ερμηνεύσει σε θεατρικό αναλόγιο και σε πανελλήνια πρώτη το ανέκδοτο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Η Ευλογία», το οποίο βασίζεται στη γνωστή ζωγραφική σύνθεση του Θεόδωρου Βρυζάκη με τίτλο «Η ευλογία των σημαιών υπό του Αρχιεπισκόπου Παλαιών Πατρών Γερμανού» (1868). Η Γιώτα Βέη ερμηνεύει a capella ιστορικά δημοτικά τραγούδια.

Η Animart θα υποδεχθεί επίσης στην Ύδρα τον χρυσό ολυμπιονίκη Ιωάννη Μελισσανίδη ο οποίος τη Δευτέρα 29 Ιουλίου (9 μ.μ.) θα διαβάσει το ποίημα «Μπολιβάρ» του Νίκου Εγγονόπουλου σε σκηνοθετική επιμέλεια της Ελπίδας Σκούφαλου.

Και οι δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ιστορική Οικία Λάζαρου Κουντουριώτη, σε συνεργασία με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Ελλάδος.

Με ένα ακόμα θεατρικό αναλόγιο («O γαρ έρως ως ύδωρ» του Μάνου Λαμπράκη) θα ανοίξει άλλωστε η Animart 2019, τη Δευτέρα 22 Ιουλίου (9 μ.μ.) στην Οικία του Αλέξη Βερούκα. Διαβάζει ο Βασίλης Μίχας (γνωστός στο ευρύ κοινό από την τηλεοπτική σειρά «Επιστροφή») και σκηνοθετεί ο Γιάννης Σκουρλέτης, ιδρυτής της καλλιτεχνικής ομάδας bijoux de kant, ο οποίος έχει τιμηθεί με το βραβείο σκηνοθεσίας «Κάρολος Κουν».

Animart 2019: Το πρόγραμμα του νέου φεστιβάλ της Ύδρας Facebook Twitter
Με ένα ακόμα θεατρικό αναλόγιο («O γαρ έρως ως ύδωρ» του Μάνου Λαμπράκη) θα ανοίξει άλλωστε η Animart 2019, τη Δευτέρα 22 Ιουλίου (9 μ.μ.) στην Οικία του Αλέξη Βερούκα. Διαβάζει ο Βασίλης Μίχας (γνωστός στο ευρύ κοινό από την τηλεοπτική σειρά «Επιστροφή») και σκηνοθετεί ο Γιάννης Σκουρλέτης.

Η Animart 2019

H Animart (σχολείο - φόρουμ - φεστιβάλ) θα πραγματοποιηθεί στην Ύδρα από 22 έως 31 Ιουλίου 2019, υπό την Αιγίδα του Δήμου Ύδρας και σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Τέχνης και Λόγου Ύδρας της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ύδρας (ΚΕΔΥ).

Οι δράσεις της (θέατρο, κινηματογράφος, φωτογραφία, χορός, μουσική) θα απλωθούν σε διάφορους χώρους του νησιού: από την Ιστορική Οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη και το Β' Δημοτικό Σχολείο Ύδρας, μέχρι το Καμίνι, τον θερινό κινηματογράφο «Γαρδένια», την Δημοτική Αγορά Ύδρας και άλλους υπαίθριους χώρους.

Ο κινηματογράφος θα έχει την τιμητική του καθώς θα πραγματοποιηθούν αφιερώματα στο έργο του Θανάση Ρεντζή (τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στις 11 μ.μ., στον θερινό κινηματογράφο Γαρδένια, θα προβληθεί η πειραματική ταινία του «Βιο-γραφία»), αλλά και στον πολυβραβευμένο Υδραίο animator, συνεργάτη μεγάλων στούντιο του Χόλιγουντ, Παναγιώτη Ράππα (την Τρίτη 23 Ιουλίου, 9 μ.μ. επίσης στη Γαρδένια, θα μιλήσει για την πολύχρονη ενασχόλησή του με την τέχνη των κινούμενων σχεδίων και θα απαντήσει στις ερωτήσεις των θεατών μετά την προβολή επιλεγμένων ταινιών του). Και οι δύο αυτές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Ύδρας.

Την Τρίτη 23 Ιουλίου στην Ιστορική Οικία Λάζαρου Κουντουριώτη (9 μ.μ.), θα παρουσιαστεί και το οπτικοακουστικό έργο "ΥΔΡΑΜΑ: Ο έπαινος του νερού" της Ros Bandt, βραβευμένης καλλιτέχνιδας από την Αυστραλία. Η Bandt δημιούργησε το έργο, με θέμα το νερό, ειδικά για την Animart στην Ύδρα, συνθέτοντας συναρπαστικές υποβρύχιες καταγραφές με άλλα υλικά περιβαλλοντικών αναζητήσεων.

Την Παρασκευή 26 Ιουλίου, (9 μ.μ., Ιστορική Οικία Λάζαρου Κουντουριώτη), ο Χριστόφορος Χριστοφής, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας, θα διαβάσει αποσπάσματα από το γνωστό έργο του «Ρόζα, Τ' όνειρο», πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η κινηματογραφική ταινία του Ρόζα, και ακούστηκε το περίφημο ομώνυμο τραγούδι σε στίχους του, μελοποιημένο από την Ελένη Καραΐνδρου.

Στις εκπλήξεις συγκαταλέγεται και η παράσταση του έργου του Ευγένιου Τριβιζά «Οι δραπέτες της σκακιέρας» την Τρίτη 30 Ιουλίου στις 9 μ.μ. στο υπαίθριο θέατρο στο Καμίνι. Πρόκειται για μια σπουδή πάνω στο μουσικό έργο των Ε. Τριβιζά και Γ. Κουρουπού από το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου, του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πάτρας.

H φετινή Animart περιλαμβάνει ακόμα δράσεις γύρω από τη δημιουργική φωτογραφία με την υποστήριξη του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης: Από τις 24 έως τις 28 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις, εργαστήρια, διαλέξεις, συζητήσεις και επιτόπιες φωτογραφικές καταγραφές της Ύδρας. Μια επιλογή από αυτές θα αποτελέσουν το περιεχόμενο μιας σχετικής φωτογραφικής έκθεσης που θα υλοποιηθεί μέσα στο 2019 και θα ταξιδέψει στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Animart 2019: Το πρόγραμμα του νέου φεστιβάλ της Ύδρας Facebook Twitter
Στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος η Ρούλα Πατεράκη, το Σάββατο 27 Ιουλίου (9 μ.μ.) θα ερμηνεύσει σε θεατρικό αναλόγιο, και σε πανελλήνια πρώτη, το ανέκδοτο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Η Ευλογία».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα τη μικρού μήκους ταινία «Ύδρα: Η γη και οι άνθρωποι» των Παναγιώτη και Άκη Κορωνάκη που θα προβάλλεται κατά τη διάρκεια της έκθεσης φωτογραφίας (24-28/7, Δημοτική Αγορά Ύδρας).

Η Animart θα φιλοξενήσει επίσης την ετήσια έκθεση φωτογραφίας των μαθητών του Φωτογραφικού Τομέα του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.), στο Β' Δημοτικό Σχολείο Ύδρας στις 26-30/7 (εγκαίνια 26/7, 7 μ.μ.).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και χορό: το «The square» (Πέμπτη 25 Ιουλίου, Ξενοδοχείο Υδρούσα, 8 μ.μ.), είναι μια παράσταση της Σοφίας Κονδυλιά, η οποία «στοχάζεται τη γεωμετρία του συναισθήματος και την ματαιότητα του ανθρώπινου εξορθολογισμού», ενώ το «Mapping bodies – site specific dance performance» (22/7, 6 μ.μ.) είναι μια site-specific performance χορού από την ομάδα Trial+Error και πέντε μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, που δημιουργήθηκε ως ιδέα κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής διαμονής (artistic residency) της ομάδας στο νησί: επτά σώματα χαρτογραφούν ξανά την ιστορία της πόλης της Ύδρας.

Η περφόρμανς θα παρουσιάζεται σε διάφορους υπαίθριους χώρους της Ύδρας από τις 22 έως και τις 26 Ιουλίου. Σύλληψη: Σοφία Κονδυλιά.

Περφόρμανς θα παρουσιάσουν επίσης η ηθοποιός Δανάη Παπουτσή και η εικαστικός Μαργαρίτα Πέτροβα την Tρίτη 23/7, στην Ιστορική Οικία Λάζαρου Κουντουριώτη: η Δανάη Παπουτσή μάλιστα, για τις ανάγκες της Animart, θα στεφθεί με το νυφικό πέπλο της εικαστικής ομάδας Penelope's webs και θα διαβάσει Υδραίικα προικοσύμφωνα περασμένων καιρών.

Την Τετάρτη 24/7 στις 9 μ.μ. στη Δημοτική Αγορά Ύδρας, ο Ιταλός φωτογράφος Σάλβο Τζενοβέζι θα ερμηνεύσει το ποίημά του «Active Surrender» («Παράδοση άνευ όρων»).

Για τους λάτρεις της τζαζ, την Κυριακή 28 Ιουλίου (9 μ.μ.), το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσιάζει στο Ανοιχτό Θέατρο, στο Καμίνι της Ύδρας, συναυλία τζαζ με τα σύνολα των Μεταπτυχιακών φοιτητών του προγράμματος «Μουσική Τεχνολογία και Σύγχρονες Πρακτικές».

Info

Animart

22-31 Ιουλίου

Είσοδος ελεύθερη
www.animartgreece.eu

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.