Προσωπικότητες του κινηματογράφου και ανώνυμοι θαυμαστές της, αποχαιρέτησαν σήμερα την Ανιές Βαρντά, μια παγκόσμια φυσιογνωμία της Έβδομης Τέχνης και πρωτοπόρο της γαλλικής νουβέλ βαγκ.

 

Η Ανιές Βαρντά πέθανε την Παρασκευή και σήμερα στη Cinematheque francaise (γαλλική Ταινιοθήκη) στο Παρίσι, εκατοντάδες άνθρωποι και δημιουργοί έδωσαν το παρών σε αυτή την αποχαιρετιστήρια τελετή, παρουσία των παιδιών της, Ματιέ Ντεμί και Ροζαλί Βαρντά Ντεμί.

 

Ανάμεσά τους, η ηθοποιός Κατρίν Ντενέβ, η ηθοποιός και τραγουδίστρια Τζέιν Μπίρκιν, που είχε κάνει μαζί της την ταινία «Jane B. par Agnes V»", η ηθοποιός Σαντρίν Μπονέρ, ηρωίδα του «Δίχως στέγη, δίχως νόμο», ο καλλιτέχνης JR, που είχε γυρίσει μαζί της το 2017 ένα από τα τελευταία ντοκιμαντέρ της, το «Πρόσωπα και Ιστορίες».

 

Ο JR, στενός φίλος της Βαρντά
Ο JR, στενός φίλος της Βαρντά

 

H Ροζαλί Βαρντά, κόρη της Ανιές
H Ροζαλί Βαρντά, κόρη της Ανιές

 

«Δεν είναι ένας φόρος τιμής, αλλά μια οικογενειακή συγκέντρωση γύρω από αυτό το τόσο πλούσιο έργο που μας βοηθά να σκεφτούμε και να συλλογιστούμε», υπογράμμισε ο διευθυντής της Ταινιοθήκης Φρεντερίκ Μπονό, χαιρετίζοντας στην Ανιές Βαρντά «μια από τις κινηματογραφίστριες που έκανε τα πάντα», που «έκανε σινεμά από όλα και από όλους, για όλους».

 

«Η οικογένειά της του κινηματογράφου ήταν ο Γκοντάρ, ο Ρενέ, ο Κρις Μαρκέρ, ο (Ζακ) Ντεμί», σύντροφος του οποίου ήταν για 30 χρόνια, πρόσθεσε. «Η Ανιές ήταν δίπλα στους πειραματιστές και στους πρωτοπόρους».

 

Διανθισμένη με αποσπάσματα ταινιών, η εκδήλωση ξεκίνησε με την μετάδοση μερικών λεπτών από την εμβληματική «Η Κλεό από τις 5 έως τις 7» (1962), ενώ οι άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν είχαν κληθεί να φέρουν ένα σηματάκι με ένα σχέδιο που αντιπροσώπευε τη γεννημένη στο Βέλγιο κινηματογραφίστρια.

 

Ο υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέ απέτισε φόρο τιμής σε εκείνην η οποία είχε λάβει ένα τιμητικό Σεζάρ το 2001 και ένα τιμητικό Όσκαρ το 2017, κάνοντας λόγο για «μια εξαιρετική και φωτεινή γυναίκα» και μια «σκοπιωρό των κινηματογραφικών επινοήσεων», η οποία «ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά».

 

 

 

Η Κατρίν Ντενέβ
Η Κατρίν Ντενέβ

 

Συγκινημένη, με σπασμένη φωνή, η Σαντρίν Μπονέρ απευθύνθηκε σε δεύτερο πρόσωπο στην Ανιές Βαρντά. «Όταν σε συνάντησα, ήμουν ένα λουλούδι. Ύστερα από αυτή την ταινία που κάναμε μαζί, έγινα δέντρο, άπλωσα ρίζες σε αυτό το επάγγελμα», είπε για να ακολουθήσουν μακρά χειροκροτήματα.

 

Ο JR διηγήθηκε την πρώτη συνάντησή του με την Ανιές Βαρντά και τις πολλές καλλιτεχνικές αναμνήσεις του. «Ήταν μια καλλιτέχνις γεμάτη ζωή. Μαζί της ξεχνούσες κάθε διαφορά ηλικίας. Ήμασταν δύο καλλιτέχνες που ήθελαν να δημιουργήσουν μαζί. Ήταν το φιλαράκι μου».

 

Η ταφή της Ανιές Βαρντά έγινε λίγο αργότερα στο κοιμητήριο του Μονπαρνάς στο Παρίσι. Η Βαρντά ετάφη δίπλα στον Ζακ Ντεμί.