Στον Λεονάρντο ντα Βίντσι είναι αφιερωμένη η εκδήλωση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Μαρτίου στο ΚΠΙΣΝ.


O μεγάλος καλλιτέχνης και εφευρέτης εκπροσωπεί τον κατεξοχήν «οικουμενικό άνθρωπο» της Αναγέννησης, καθώς συγκεντρώνει τις ιδιότητες του καλλιτέχνη, του πολυσχιδούς στοχαστή, του φιλόσοφου, του επιστήμονα και του εφευρέτη.


Με αυτές τις ιδιότητες καταξιώνεται ως πνευματική προσωπικότητα που μεταξύ άλλων πασχίζει για την απελευθέρωση του ανθρώπου από τις προκαταλήψεις και τους φόβους του. Από την άλλη πλευρά, στο πρόσωπό του έχουν προβληθεί οι εικόνες του αλχηµιστή, του µάγου, του µύστη, του προφήτη κ.ά.


Με αυτές πολλοί μελετητές προσπάθησαν και ακόμη προσπαθούν να τον τοποθετήσουν σε μια σφαίρα μυστηρίου και αινίγματος, δηλώνοντας συχνά μια πνευματική παρακμή. Οι αφετηρίες της διαμόρφωσης αυτών των αντιφατικών όψεων του Λεονάρντο ντα Βίντσι αποτελούν το θέμα της διάλεξης.

 

Τζουζέπε Μπόσι, Λεονάρντο ντα Βίντσι
Τζουζέπε Μπόσι, Λεονάρντο ντα Βίντσι


Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης με τίτλο «Λεονάρντο ντα Βίντσι - 500 χρόνια από τον θάνατό του» είναι ο Παναγιώτης Ιωάννου, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

 

Θα διαβαστούν αποσπάσματα από τα Τετράδια του Ντα Βίντσι, σε μετάφραση Τζένης Μαστοράκη ενώ συντονιστής θα είναι ο Μάνος Δημητρακόπουλος, Αντιπρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.


Την ημέρα της εκδήλωσης και μέχρι την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019 θα λειτουργεί έκθεση τεκμηρίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης για τον Ντα Βίντσι.

 

Τις εκδηλώσεις Λόγου επιμελείται ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

 

Info

Λεονάρντο ντα Βίντσι - 500 χρόνια από τον θάνατό του

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

 

Εκδήλωση: Πύργος Βιβλίων ΕΒΕ

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019, 19:30 - 21:30

 

Έκθεση τεκμηρίων: Αναγνωστήριο Πύργου Βιβλίων ΕΒΕ, 4ο επίπεδο

Διάρκεια: 8 Μαρτίου - 22 Μαρτίου 2019

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή, 14:00 - 21:00, Σάββατο & Κυριακή, 09:00-21:00

 

Είσοδος ελεύθερη

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr