Guardian: Πληθαίνουν τα αιτήματα για επιστροφή ξένων θησαυρών από τα βρετανικά μουσεία

Guardian: Πληθαίνουν τα αιτήματα για επιστροφή ξένων θησαυρών από τα βρετανικά μουσεία Facebook Twitter
EPA
0

«Tα βρετανικά μουσεία παλεύουν με την αύξηση των αιτημάτων για την επιστροφή ξένων θησαυρών», ανέφερε ο Guardian. 

«Το βρετανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας πιέζεται να επιστρέψει αντικείμενα στο Γιβραλτάρ και στη Χιλή. Μια σειρά αιτημάτων υψηλού προφίλ για επιστροφές έχουν απευθυνθεί σε ιδρύματα όπως το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας τους τελευταίους μήνες», έγραψε η βρετανική εφημερίδα. 

Ήδη, υπάρχει μια έκκληση από την κυβέρνηση του Γιβραλτάρ για την επιστροφή των νεατερνταλικών λειψάνων, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου κρανίου ενήλικα που έχει ανακαλυφθεί από τους επιστήμονες, και ένα αίτημα από τη Χιλή για τον επαναπατρισμό των υπολειμμάτων του Mylodon darwinii.

«Τα αιτήματα που όλα απορρίφθηκαν, δείχνουν ότι οι μακροχρόνιες αξιώσεις επιστροφής για εκθέματα υψηλού προφίλ, όπως τα γλυπτά του Παρθενώνα, είναι η αιχμή του παγόβουνου, καθώς η συζήτηση γενικεύεται και πλήττει το δικαίωμα των μουσείων να κρατήσουν τα αμφισβητούμενα αντικείμενα συλλογής», προσθέτει η βρετανική εφημερίδα.

Τον περασμένο μήνα η αιγυπτιακή κυβέρνηση κάλεσε το Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας να παράσχει έγγραφα πιστοποίησης για την σχεδιαζόμενη έκθεση μίας πέτρας που αφαιρέθηκε από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας.

Τον περασμένο Απρίλιο, το υπουργείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιταλίας ζήτησε από το Βρετανικό Μουσείο την επιστροφή ενός μαρμάρινου ανάγλυφου που απεικονίζει τους ελευθερωμένους Publius Licinius Philonicus και Publius Licinius Demetrius.

Μία εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για το μέλλον των εκθεμάτων.

«Πιστεύουμε ότι η δύναμη της συλλογής είναι το εύρος και το βάθος της, που επιτρέπει σε εκατομμύρια επισκέπτες να κατανοήσουν τους πολιτισμούς του κόσμου και πώς διασυνδέονται - είτε μέσω του εμπορίου, των συγκρούσεων, της μετανάστευσης, της κατάκτησης ή της ειρηνικής ανταλλαγής. Η έρευνα για την προέλευση και το πώς τα αντικείμενα μπήκαν στη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου είναι ένας ενεργός χώρος εργασίας για όλα τα τμήματά μας».

H ιστορικός τέχνης Αλις Πρόκτερ, η οποία μέσω της πρωτοβουλίας «Uncomfortable Art Tours», επιδιώκει να ενημερώσει τους επισκέπτες για την αποικιακή ιστορία των μουσείων, δήλωσε ότι τα βρετανικά ιδρύματα θα αναγκάζονται όλο και περισσότερο να αναζητούν λύσεις για την προέλευση των αντικειμένων τους και το αν θα πρέπει να τα επιστρέψουν.

«Αυτή είναι μια πραγματικά κρίσιμη στιγμή για τα μουσεία για να δώσουν απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις», δήλωσε.

«Πρέπει να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από νομοθετικές πράξεις. Έχουν ελάχιστη δικαιολογία για να συνεχίσουν να αναφέρουν ως το νόμο του Βρετανικού Μουσείου», τόνισε η Αλις Πρόκτερ στον Guardian.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.