Απεργία την Πρωτομαγιά

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Παύλος Τσάκωνας, Mystic Mistake
0

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

In Total Light

Μερικοί από τους πιο ενδιαφέροντες σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες συμμετέχουν στη νέα συλλογική έκθεση της γκαλερί Allouche Benias.

Ο Στέλιος Φαϊτάκης, ο Παναγιώτης Λουκάς, η Μαλβίνα Παναγιωτίδη, ο Vassilis H., ο Φίλιππος Κ., ο Ηλίας Καφούρος, ο Παύλος Τσάκωνας, ο Βασίλης Καρούκ, ο Διαμαντής Σωτηρόπουλος, ο Βασίλης Μαρκοσιάν και οι ATH Kids παρουσιάζουν εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας, γλυπτά και ζωγραφικά έργα.

17/1-31/3, Allouche Benias Gallery, Κανάρη 1, Δευτ., Σάβ. 11:00-17:00, Tρ.-Παρ. 11:00-20:00, είσοδος ελεύθερη

ΜΟΥΣΙΚΗ

Prins Obi & The Dream Warriors

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Φωτο: Ευτυχία Βλάχου

Περιγράφουν τον εαυτό τους ως μια «freak-rock μπάντα με πoπ ευαισθησίες». Οι Prins Obi & The Dream Warriors, δηλαδή οι Georgios Dimakis, Sérgios Voúdris, Pantelis Karasevdas, Kwstas Red Hood, Chris Bkrs και Christina Koziraki, θα παρουσιάζουν στο Ρομάντσο το νέο ομώνυμο άλμπουμ τους. Τη βραδιά θα ανοίξει η μουσικοσυνθέτρια Δανάη Νίλσεν με ένα synth-based σόλο πρότζεκτ.

19/1, Bios.Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα, 21:00, εισ.: 6 ευρώ

Hauschka

 

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Φωτο: Mareike Foecking

 

Ο υποψήφιος για Όσκαρ πιανίστας και συνθέτης κάνει αναδρομή στο έργο του με μια δωρεάν συναυλία στο ΚΠΙΣΝ. Βασικό του όργανο αποτελεί το «προετοιμασμένο πιάνο», ένα πιάνο στις χορδές του οποίου τοποθετούνται χαρτί, βόλοι, μπαγκέτες και άλλα αντικείμενα, ώστε να παράγουν ασυνήθιστους και μερικές φορές τυχαίους ήχους.

Στις τελευταίες δουλειές του Hauschka περιλαμβάνεται η μουσική της σειράς «Patrick Melrose» (2018) με πρωταγωνιστή τον Benedict Cumberbatch.

21/1, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής-ΚΠΙΣΝ, λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, 20:30, είσοδος ελεύθερη (με προεγγραφή)

The Callas

Οι Callas ξεκινούν τη νέα χρονιά με ένα live στο six d.o.g.s, παρουσιάζoντας τη νέα τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Trouble and Desire». Στον τελευταίο τους δίσκο, που κυκλοφόρησε παγκοσμίως από την Inner Ear και την Dirty Water Records (Λονδίνο), το συγκρότημα συνεργάστηκε με τον Lee Ranaldo των Sonic Youth.

18/1, 6 d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 21:00, εισ.: 6 ευρώ

ΘΕΑΤΡΟ

Τα μάτια

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Φωτο: Δομνίκη Μητροπούλου

Η Νέλα είναι ερωτευμένη με τον Πάμπλο, έναν 25χρονο εκ γενετής τυφλό. Όταν εμφανίζεται μια οφθαλμίατρος που υπόσχεται να τον θεραπεύσει, η Νέλα φοβάται ότι, αν βρει το φως του, θα την εγκαταλείψει. Ένα «μελόδραμα γέλιου», ανάμεσα στο αστικό δράμα, το μελό και τη φάρσα, με πρωταγωνιστές ήρωες ακραίους αλλά και απόλυτα οικείους. 

17/1-21/4, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Φιξ, Τετ. 21:15, Πέμ. 21:15, Σάβ. 21:15, Κυρ. 19:00, εισ.: 12-18 ευρώ

Κούκλες

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Ο Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο της συνεργασίας της νέας καλλιτεχνικής ομάδας Ντουέντε, μεταγράφει και σκηνοθετεί το κλασικό έργο του Ίψεν.

Βασισμένες στο Κουκλόσπιτο του Χένρικ Ίψεν, οι Κούκλες του Νικόλα Ανδρουλάκη ανεβαίνουν στο Φουαγέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Ο Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο της συνεργασίας της νέας καλλιτεχνικής ομάδας Ντουέντε, μεταγράφει και σκηνοθετεί το κλασικό έργο ακριβώς 140 χρόνια μετά την πρώτη του ανάγνωση, με ένα σύνολο γυναικών να υποδύονται όλους τους ήρωές του.

21/1-12/2, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Φουαγέ), Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου, Πειραιάς, Δευτ.-Τρ. 21:00

ΟΠΕΡΑ

Σιμόν Μποκανέγκρα

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Στην όπερα του Βέρντι η υπόθεση εκτυλίσσεται στη Γένοβα του 14ου αιώνα.

H εντυπωσιακή παραγωγή της Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου έρχεται στην Αθήνα σε μουσική διεύθυνση Ζωής Τσόκανου - Στάθη Σούλη και σκηνοθεσία Ελάιτζα Μοσίνσκι.

Στην όπερα του Βέρντι η υπόθεση εκτυλίσσεται στη Γένοβα του 14ου αιώνα και αφορά την άνοδο στην εξουσία και τη δολοφονία ενός ιστορικού προσώπου, του κουρσάρου Σιμόν Μποκανέγκρα. Παράλληλα με την πολιτική ιστορία εκτυλίσσεται αυτή της χαμένης κόρης του Μποκανέγκρα.

19, 20, 22, 23, 25, 26/1, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής-ΚΠΙΣΝ, λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, 20:00 (Κυριακές 18:30), ει .: 15-90 ευρώ

ΘΕΑΤΡΟ

Ένας Αριθμός 

Ένα εμβληματικό έργο του σύγχρονου αγγλικού ρεπερτορίου ανεβαίνει στο Bios σε σκηνοθεσία Ανδρέα Γ. Ανδρέου. Η σπουδαία θεατρική συγγραφέας Κάριλ Τσέρτσιλ συνθέτει μια αλληγορία για τον σύγχρονο κόσμο, τη σχέση πατέρα-γιου και τα όρια του επιτρεπτού.

21/1-19/2, Βios, Πειραιώς 84, Δευτ. & Τρ. 21:00, εισ.: 10-12 ευρώ

ΜΟΥΣΙΚΗ

Markos Elektrik

Ηλεκτρική κιθάρα, rhodes, μπάσο και τύμπανα αντικαθιστούν το μπουζούκι και την κιθάρα σε μια διαφορετική rock ‘n’ roll προσέγγιση των τραγουδιών του Μάρκου Βαμβακάρη.

17/1, 6 d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 21:00, εισ.: 8 ευρώ

ΠΑΡΤΙ

Athenstechno: ANFS

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
ANFS

To side project της Analogue επιστρέφει με τoν ιδιοκτήτη της δισκογραφικής Vanila και συνιδρυτή της Modal Analysis, ANFS. Μαζί του στα decks οι ιδιοκτήτες και residents της Analogue και εμπνευστές του #athenstechno, Jerm, a.metz και Mr.M.

18/1, 6 d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 24:00, εισ.: 5 ευρώ

Culture
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.