Η «Architectures» είναι μια συλλογή λειτουργικών γλυπτών έργων τέχνης που σχεδιάστηκε από τον Karl Lagerfeld και αντλεί έμπνευση από την αρχαία Ελλάδα.

 

Υμνητής του κλασσικού κάλλους ο γερμανός σχεδιαστής αναφέρει την αρχαία Ελλάδα ως η προέλευση της ομορφιάς και του πολιτισμού και έχει δεκάδες φορές δανειστεί τέτοια στοιχεία για τις συλλογές του.

 

Τοπ σύνολο των έργων αντικατοπτρίζει ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό τοπίο με ελληνική προέλευση, με μοναδικά κομμάτια από μάρμαρο.


Τα γλυπτά είναι αυτόνομα και λειτουργικά μαζί καθώς είναι στην ουσία τραπέζια, λαμπτήρες, κονσόλες και καθρέφτες σχεδιασμένοι με την τέλεια ισορροπία των κλασσικών θεμελίων με μια σύγχρονη ερμηνεία.

 

Κάθε κομμάτι είναι λαξευμένο από ένα προσεκτικά επιλεγμένο μαρμάρινο μπλοκ, από το περίφημο Arabescato Fantastico, ένα σπάνιο  λευκό μάρμαρο με γκρίζα νερά ή από μαύρο Nero Marquina.

 

 

 

 

 

 

 

Ο συνδυασμός της μοναδικότητας του υλικού με τα διαχρονικά σχέδια καθιστά το κάθε κομμάτι αποκλειστικό και συλλεκτικό.

 

Ο αρχιτέκτονας Aline Asmar d'Amman πραγματοποίησε τις μελέτες και την επιμέλεια των έργων του Karl Lagerfeld.

 

Ο θρύλος της μόδας παρουσιάζει την έκθεση γλυπτών του στην γκαλερί Carpenters Workshop Gallery, στο Παρίσι.

 

Ο διευθυντής δημιουργικού στον οίκο Chanel επισημαίνει ότι πηγές έμπνευσής του ήταν η Αρχαία Ελλάδα, η ελληνική αρχιτεκτονική και ο «χρυσός κανόνας». Για εκείνον, η αρχαιότητα αναφέρεται «στην καταγωγή της ομορφιάς, του πολιτισμού και της νεωτερικότητας».

 

«Μου αρέσουν τα πράγματα που δεν είναι σχεδιασμένα» λέει ο Κάιζερ της μόδας. «Η διαδικασία δεν είναι τόσο προσχεδιασμένη όσο νομίζετε. Αυτοσχεδιάζω».