Ένας μήνας γεμάτος με πιάνο στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής

Ένας μήνας γεμάτος με πιάνο στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής Facebook Twitter
Πέντε ρεσιτάλ διακεκριμένων σολίστ με διεθνή σταδιοδρομία και δύο μεγάλες συναυλίες αφιερωμένες στον κορυφαίο συνθέτη Τζωρτζ Γκέρσουιν συνθέτουν ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα.
0

Για δεύτερη χρονιά, το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, επανέρχεται με ένα θέμα που καθόρισε την πορεία του πιάνου στον 20ό αιώνα: Πιάνο & Τζαζ.

Από τις 6 έως και τις 25 Νοεμβρίου, η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα πλημμυρίσει και φέτος από τους ήχους του «βασιλιά των οργάνων» και θα παρακολουθήσει την περιπετειώδη σχέση του πιάνου με την τζαζ.


Πέντε ρεσιτάλ διακεκριμένων σολίστ με διεθνή σταδιοδρομία και δύο μεγάλες συναυλίες αφιερωμένες στον κορυφαίο συνθέτη Τζωρτζ Γκέρσουιν συνθέτουν ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα.


Οι παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ περιλαμβάνουν ένα πρωτότυπο τριήμερο masterclass με μέλη του συνόλου Piandaemonium, απογευματινές συναυλίες ανερχόμενων σολίστ, καθώς και συναυλίες νέων καλλιτεχνών, οι οποίοι έχουν επιλεγεί κατόπιν ακρόασης.


Καθώς η θριαμβευτική επέλαση της τζαζ οδήγησε στην οικειοποίηση του πιάνου ως ενός από τα κύρια όργανά της, μια αντίστροφη επιρροή έγινε εμφανής στους συνθέτες της λόγιας μουσικής.


Εντυπωσιασμένοι από τον δυναμισμό του νέου λαϊκού μουσικού ιδιώματος, συνθέτες της λόγιας μουσικής ενσωμάτωσαν γρήγορα τις αρμονικές και ρυθμολογικές προτάσεις της τζαζ σε συνθέσεις τους, δίνοντας έτσι ένα αναζωογονητικό φιλί στην κλασική μουσική.

Ένας μήνας γεμάτος με πιάνο στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής Facebook Twitter
Γιώργος Κοντραφούρης, Νικόλας Αναδολής, Φωτο: Ανδρέας Σιμόπουλος


Το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ 2018 θα επικεντρωθεί τόσο στο ρεπερτόριο λόγιων συνθετών που επηρεάστηκαν από την τζαζ όσο και σε πιανίστες της τζαζ που θα προσεγγίσουν με τον δικό τους τρόπο το κλασικό ρεπερτόριο του πιάνου. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση είναι είτε αναγνωρισμένοι τζαζ πιανίστες είτε «κλασικοί» πιανίστες με τζαζ καταβολές και ενδιαφέροντα.


Οι δύο κεντρικές συναυλίες του Φεστιβάλ Πιάνου είναι αφιερωμένες στο έργο ενός από τους σπουδαιότερους Αμερικανούς συνθέτες του 20ού αιώνα, του Τζωρτζ Γκέρσουιν. Με αφετηρία δημοφιλείς συνθέσεις του Γκέρσουιν όπως η Γαλάζια ραψωδία και το Κοντσέρτο σε φα επιχειρείται μια ώσμωση του κλασικού ρεπερτορίου με την κουλτούρα της τζαζ και τον αυτοσχεδιασμό.


Πρόγραμμα

Ρεσιτάλ
Πέντε μοναδικά ρεσιτάλ πιάνου διακεκριμένων σολίστ με διεθνή σταδιοδρομία θα πραγματοποιηθούν στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, στις 6, 7, 13, 20 και 21 Νοεμβρίου 2018, στις 20:30.


Σολίστ: Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου (6.11), Γιώργος Κοντραφούρης (7.11), Νικόλας Αναδολής (13.11), Αχιλλέας Γουάστωρ (20.11), Λόλα Τότσιου (21.11)


Αφιέρωμα στον Τζωρτζ Γκέρσουιν

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον κορυφαίο συνθέτη Τζωρτζ Γκέρσουιν, έναν από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς, πιανίστες και συνθέτες του 20ού αιώνα, που έδωσε στην τζαζ συμφωνική διάσταση, έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, για δύο μόνο παραστάσεις, στις 24 και 25 Νοεμβρίου 2018, στις 20:30.

Τo πρόγραμμα περιλαμβάνει: Πρελούδια για πιάνο, Κοντσέρτο σε φα για πιάνο και ορχήστρα, τραγούδια για φωνή και πιάνο, Γαλάζια ραψωδία για πιάνο και ορχήστρα.


Συμμετέχουν: Αντώνης Ανισέγκος, Χαράλαμπος Αγγελόπουλος, Δημήτρης Θεοχάρης (πιάνο) Μαρία Μητσοπούλου (υψίφωνος)


Επίλεκτα μέλη της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΑΣΟΝ)

Μουσική διεύθυνση: Βλαδίμηρος Συμεωνίδης


*Ανερχόμενοι σολίστ (στις 18.00, είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας) Παύλος Σιφναίος (07.11), Ανδρέας Φοίβος Αποστόλου (21.11)


*Νέοι καλλιτέχνες (στις 18.00, είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας) Νικόλαος Βέννερ, Διονύσης Παντής (06.11), Νικόλας Παππάς, Δημήτρης Φαρμάκης (13.11), Ζαφείρα Αντζούς-Ράμος, Στάθης Χωματσάς (20.11)


*Masterclass με μέλη του συνόλου Piandaemonium

10, 11, 12 Νοεμβρίου 2018 – Αίθουσα δοκιμών ΕΛΣ


Τo σεμινάριo τελειοποίησης (masterclass) απευθύνεται σε νέους πιανίστες, σπουδαστές μέσης σχολής, ανωτέρας σχολής, πτυχιούχους και διπλωματούχους, που θα επιλεγούν κατόπιν ακρόασης. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο masterclass, μέσω του οποίου οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν με διαφορετικούς διδάσκοντες πάνω σε διαφορετικά πεδία.

Κάθε μέλος του Piandaemonium που διδάσκει στο masterclass επιλέγει μια θεματική ενότητα στην οποία επιθυμεί να επικεντρωθεί. Όσοι συμμετέχουν ως ενεργοί συμμετέχοντες στο masterclass θα κάνουν τρία σαραντάλεπτα μαθήματα (ένα με τον κάθε διδάσκοντα επιλογής τους).


Οι αιτήσεις αποστέλλονται ηλεκτρονικά στο [email protected] έως τις 7.11 και ώρα 14.00.

Info

Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ 2018

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

6 – 25 Νοεμβρίου 2018

Εισιτήρια: 12, 15 ευρώ / παιδικό, φοιτητικό: 8 ευρώ

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα στο http://www.nationalopera.gr/gr/event/piano-tzaz-/

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.