Πάνω από 100 έργα, όπως πίνακες ζωγραφικής, βίντεο, καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις και ζωντανές περφόρμανς συνθέτουν  την μεγάλη αναδρομική έκθεση «The Cleaner» που είναι αφιερωμένη στην Μαρίνα Αμπράμοβιτς και φιλοξενείται στο Palazzo Strozzi.


Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο από τις 21 έως τις 20 Ιανουαρίου στη Φλωρεντία και η σέρβα καλλιτέχνις είναι η πρώτη γυναίκα της οποίας μια αναδρομική τέτοιου εύρους βρίσκει στέγη στο ιστορικό Palazzo Strozzi.

 

Η έκθεση έχει στόχο να αφηγηθεί τα βασικά στάδια της καριέρας της Αμπράμοβιτς με μια επιλογή από τα πιο σημαντικά έργα της, εμπλουτισμένη με μια σειρά καθημερινών περφόρμανς από καλλιτέχνες που έχουν επιλεγεί από την ίδια.

 

 

 

 

 

Κατά την παρουσίαση που έγινε σήμερα, το παρών έδωσαν ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς και ο διευθυντής του χώρου Αρτούρο Γκαλανσίνο ο οποίος είναι επιμελητής της έκθεσης.

 

H Mαρίνα Αμπράμοβιτς, μια επαναστατική εικαστικός που δοκιμάζοντας τα όρια του σώματός της και τις δυνατότητές του για δημιουργική έκφραση, καθιερώθηκε στην αβάν-γκάρντ της σύγχρονης Τέχνης και δήλωσε πως θεωρεί την Ιταλία μια σημαντική για τη σταδιοδρομία της χώρα.

 

Το έργο της Αμπράμοβιτς άκμασε κατά τα έτη που πέρασε στην Ιταλία τη δεκαετία του '70, όταν απολάμβανε διεθνή επιτυχία με παραστάσεις στη Ρώμη, το Μιλάνο, τη Νάπολη, τη Βενετία και τη Μπολόνια.

 

«Τα τελευταία 50 χρόνια, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς άφησε το ανεξίτηλο σημάδι της στη συλλογική μας φαντασία», δήλωσε ο Αρτούρο Γκαλάνσινο, Γενικός Διευθυντής του Strozzi.

 

To installation «Freeing the Body» στο Palazzo Strozzi
To installation «Freeing the Body» στο Palazzo Strozzi

 

Tο installation «Balkan Baroque»
Tο installation «Balkan Baroque»

 

Το  installation «Cleaning the Mirror»
Το installation «Cleaning the Mirror»

 

Ο Αρτούρο Γκαλάνσινο συμμετέχει σε μια ζωντανή περφόρμανς
Ο Αρτούρο Γκαλάνσινο συμμετέχει σε μια ζωντανή περφόρμανς