Ανοίγει για το κοινό το μυστικό δωμάτιο του Μιχαήλ Άγγελου

Ανοίγει για το κοινό το μυστικό δωμάτιο του Μιχαήλ Άγγελου Facebook Twitter
H Monica Bietti, η επιμελήτρια του Μουσείου στα παρεκκλήσια Μedici εξετάζει τα έργα του Μιχαήλ Άγγελου. ( Φωτογραφία: PAOLO WOODS, NATIONAL GEOGRAPHIC)
0

Για αιώνες η ύπαρξή του ήταν άγνωστη. Κι όμως, το μυστικό δωμάτιο στο οποίο κρυβόταν ο Μιχαήλ Άγγελος υπάρχει και σχετικά σύντομα θα είναι επισκέψιμο από το κοινό.

Πρόκειται για ένα υπόγειο στη Φλωρεντία, στο οποίο κατέφυγε ο Μικελάντζελο το 1530 για να γλιτώσει από τους Μεδίκους που τον καταδίωκαν επειδή υποστήριζε και ενθάρρυνε τη λαϊκή εξέγερση ενάντια στην κυριαρχία τους. Εκεί έμεινε για δύο ολόκληρους μήνες και επειδή η καλλιτεχνική του δράση δεν μπορούσε να αντέξει την αδράνεια, ξεκίνησε να ζωγραφίζει τους τοίχους που τον περιέβαλαν. 

Τα δημιουργήματά του (ζωγράφιζε με κάρβουνο και κιμωλία) είναι εξαίσια σχήματα ανθρώπινων μορφών που φέρουν την ευδιάκριτη πατίνα του ταλέντου του. 

Ανοίγει για το κοινό το μυστικό δωμάτιο του Μιχαήλ Άγγελου Facebook Twitter
Ανοίγει για το κοινό το μυστικό δωμάτιο του Μιχαήλ Άγγελου Facebook Twitter

Αυτή η μικροσκοπική κυψέλη που διέσωσε τον Μιχαήλ Άγγελο βρίσκεται κάτω από τα παρεκκλήσια Μedici - ένα μαυσωλείο για τα μέλη της πιο ισχυρής οικογένειας της Φλωρεντίας κατά την περίοδο της Αναγέννησης. Η ειρωνεία του πράγματος είναι ότι ο Μιχαήλ Άγγελος είχε αναλάβει το χτίσιμο των παρεκκλησιών. Ανακαλώντας ο ίδιος τις στιγμές που έζησε σε εκείνο το κελί, έλεγε: «Κρύφτηκα σε ένα μικροσκοπικό δωμάτιο για να γλιτώσω από τους ζωντανούς Μεδίκους, τη στιγμή που με κάλυπταν οι νεκροί πρόγονοί τους. Για να ξεχάσω τους φόβους μου, ξεκίνησα να γεμίσω τους τοίχους με σχέδια». 

Έως το 1975 ουδείς γνώριζε για την ύπαρξη του συγκεκριμένου χώρου. Τον ανακάλυψε τυχαία ένας φύλακας όταν βρήκε μια παγιδευμένη πόρτα κάτω από μια ντουλάπα. Όταν κατάφερε να ανοίξει την πόρτα, βρέθηκε μπροστά σε μια σειρά από στενά πέτρινα σκαλοπάτια που οδηγούσαν σε ένα ορθογώνιο δωμάτιο. 

Οι τοίχοι ήταν βρόμικοι, αλλά τα λιτά περιγράμματα των σχεδίων ήταν απόλυτα ευδιάκριτα. Στη συνέχεια αφαιρέθηκε προσεκτικά η σκόνη και η βρομιά έτσι ώστε να αναδειχθούν καλύτερα τα σχέδια. Στη συνέχεια, το δωμάτιο έκλεισε για να προστατευτούν τα πολύτιμα έργα τέχνης. 

Ανοίγει για το κοινό το μυστικό δωμάτιο του Μιχαήλ Άγγελου Facebook Twitter
Ανοίγει για το κοινό το μυστικό δωμάτιο του Μιχαήλ Άγγελου Facebook Twitter

Η υπεύθυνη του Μουσείου Bargello, Πάολα Ντ'Αγκοστίνο, σημειώνει: «Εργαζόμαστε για να κάνουμε προσπελάσιμο το μυστικό δωμάτιο. Υπάρχει ένα σχέδιο σε εξέλιξη που σκοπό έχει να μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί του οι επισκέπτες. Θα είναι σπουδαίο αν συμβεί κάτι τέτοιο». Κατά την ίδια, αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. 

Φυσικά, λόγω της μορφής του χώρου, οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι λίγοι κάθε φορά. Η διευθύντρια του Medici Chapels, Μόνικα Μπιέτι, εξηγεί πως δεν γίνεται να υπάρξει διαπλάτυνση στα σκαλιά που οδηγούν στο δωμάτιο. «Αυτή τη στιγμή είναι προσβάσιμο μόνο για εξειδικευμένους ακαδημαϊκούς. Έχουμε δημιουργήσει μια σειρά από εικονικές αναπαραστάσεις του δωματίου, κάτι που δώσει την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους χωρίς να έχουν μπει μέσα». 

Τα σχέδια στους τοίχους δείχνουν να είναι παρόμοια με αρκετά από τα γνωστά έργα του Μιχαήλ Άγγελου, συμπεριλαμβανομένου και του αγάλματος του Δαυίδ. Ένα από τα πλέον σημαίνοντα έργα της Αναγέννησης στην Ιταλία. 

 

Με πληροφορίες από Telegraph 

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.