Το Μουσείο Guggenheim της Νέας Υόρκης θα αποσύρει τρία έργα τέχνης από την επερχόμενη έκθεση του καθώς αντιμετώπισε έντονες αντιδράσεις, κατηγορίες για σκληρότητα εναντίον ζώων και επανειλημμένες απειλές βίας.

 

Πρόκειται για έργα που θα παρουσιάζονταν στην έκθεση «Art and China after 1989: Theatre of the World». Πιο συγκεκριμένα οι αντιδράσεις προκλήθηκαν για δύο βίντεο που περιλαμβάνουν ζωντανά ζώα και ένα γλυπτό που περιλαμβάνει ζωντανά έντομα και σαύρες.

 

Το μουσείο αναφέρει πως έλαβε την απόφαση αυτή με γνώμονα την ανησυχία για την ασφάλεια του προσωπικού, των επισκεπτών και των συμμετεχόντων καλλιτεχνών.

 

Το Guggenheim ενεπλάκη σε διαμάχη με ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων ενώ σύντομα υπήρξαν και διάσημοι οι οποίοι στάθηκαν απέναντι στο μουσείο ζητώντας να μην φιλοξενήσει τα έργα.

 

Το πιο αμφιλεγόμενο έργο ήταν αυτό με τίτλο "Σκυλιά που δεν μπορούν να αγγίξουν το ένα τον άλλο", ένα βίντεο μιας ζωντανής εγκατάστασης του 2003, στην οποία εξαγριωμένα ζευγάρια πιτ-μπουλ έτρεχαν σε διάδρομους, δεμένα από ιμάντες έτσι ώστε να μην μπορούν να έρθουν σε επαφή. Κατά τη διάρκεια του βίντεο, που δημιουργήθηκε από τους καλλιτέχνες Sun Yuan και Peng Yu, φαίνεται πως τα σκυλιά σταδιακά εξαντλούνται και φτάνουν σε σημείο κατάρρευσης.

 

«Αν και αυτά τα έργα έχουν εκτεθεί σε μουσεία στην Ασία, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Guggenheim εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι οι ρητές και επαναλαμβανόμενες απειλές βίας έχουν καταστήσει την απόφασή μας αναγκαία», ανέφερε το μουσείο. «Ως φορέας τέχνης που δεσμεύεται να παρουσιάσει πολυφωνία, είμαστε απογοητευμένοι που πρέπει να αποσύρουμε έργα τέχνης», προσθέτει η ανακοίνωση.

 

Μόλις την περασμένη εβδομάδα το Guggenheim υπερασπίστηκε το έργο με τα σκυλιά κάνοντας λόγο για ένα πρότζεκτ προκλητικό που επιδιώκει να εξετάσει και να επικρίνει συστήματα εξουσίας και ελέγχου.

 

Αλλά η άποψη του μουσείου απέτυχε να κατευνάσει την οργή των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων που επέμεινε πως το βίντεο δείχνει βασανισμό ζώων και πως προάγει τη βία.

Η καμπάνια κατά των έργων συγκέντρωσε πάνω από 550.000 υπογραφές. Διασημότητες όπως ο κωμικός Ricky Gervais και ο τραγουδιστής Richard Marx κατηγόρησαν επίσης το μουσείο της σκληρότητας των ζώων.