Η μεγαλύτερη υδραυλική εγκατάσταση της εποχής των Μάγιας ανακαλύφθηκε σε ανασκαφές στην πόλη Τικάλ της Γουατεμάλας. 1700 πριν, οι Μάγιας έχτιζαν φράγματα και δεξαμενές για να έχουν αρκετό νερό σε περιόδους ξηρασίας. Το σύστημα φιλτραρίσματος και αποθήκευσης ήταν απλό αλλά πολύ αποτελεσματικό με πολλές δεξαμενές, αυλάκια κι ένα σταθμό διοχέτευσης νερού.

 

Όπως αναφέρει και το επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences και αναμεταδίδει το archaiologia, μια ομάδα αρχαιολόγων ανακοίνωσε επίσης την ανακάλυψη ενός πολυεπίπεδου φράγματος με υδατοφράκτες.

 

«Το υδραυλικό σύστημα των Μάγιας ήταν τόσο ευφυώς κατασκευασμένο ώστε κάλυπτε επί περισσότερα από χίλια χρόνια τις ανάγκες του αυξανόμενου πληθυσμού της περιοχής» γράφουν ο Vernon Scarborough από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι και οι συνάδελφοί του. Σε αυτό το τμήμα της Κεντρικής Αμερικής έβρεχε μόνο σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους, ενώ το νερό απορροφούνταν πολύ γρήγορα στο πορώδες, βραχώδες ασβεστολιθικό υπέδαφος. Μόνο το έξυπνα σχεδιασμένο σύστημα δεξαμενών, αγωγών και φραγμάτων επέτρεψε στους Μάγιας να περνάνε όλο το χρόνο με το βρόχινο νερό των περιόδων βροχοπτώσεων. Το 700 μ.Χ. το σύστημα τροφοδοτούσε 80.000 κατοίκους της πόλης και των περιχώρων.

 

Το μεγάλο φράγμα που ήρθε πρόσφατα στο φως κατασκευάστηκε γύρω στο 250 μ.Χ. Έχει μήκος 80 μ., πλάτος 60 μ. και ύψος 10 μ. Προκειμένου να καθαρίζουν το πόσιμο νερό τους, οι Μάγιας είχαν κατασκευάσει στις εκροές πολλών φρεάτων λεκάνες καθίζησης για τα αιωρούμενα σωματίδια και φίλτρα άμμου. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι Μάγιας έβραζαν το νερό για να σκοτώσουν τα μικρόβια, ή ότι το αναμείγνυαν με σιτάλευρο και το άφηναν να ζυμωθεί.

 

Όπως ανακοινώνουν οι ερευνητές, οι Μάγιας χρησιμοποιούσαν πολύ απλά εργαλεία με τα οποία επενέβαιναν στο περιβάλλον τους ώστε να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους. Κατά την κλασική περίοδο των Μάγιας, στη νότια πεδινή περιοχή της Γουατεμάλα ζούσαν περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι – πέντε φορές περισσότεροι απ’ ό,τι σήμερα στην ίδια έκταση. Ωστόσο, το σύστημα των Μάγιας συνιστούσε μια ήπια εκμετάλλευση των διαθέσιμων φυσικών πόρων και δεν απειλούσε το περιβάλλον στο βαθμό που σήμερα το απειλεί ο κίνδυνος πυρκαγιών, η κτηνοτροφία και η γεωργία.

 

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως μπορούμε να μάθουμε κάτι από τους μακρινούς μας προγόνους για τη σημερινή αντιμετώπιση του περιβάλλοντος.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr