Ένα αληθινό πανόραμα της σύγχρονης ισπανικής δραματουργίας και των διαφορετικών τάσεων του ισπανικού θεάτρου των τελευταίων ετών, αποτελεί το πρώτο Φεστιβάλ Ισπανικού Θεάτρου στην Ελλάδα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο, 3 και 4 Δεκεμβρίου, στο θέατρο Έναστρον (Δεληγιάννη 21), υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του δραματολόγου, σκηνοθέτη και καθηγητή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Στυλιανού Ροδαρέλη.

 

Στόχος της διοργάνωσης είναι να αποτελέσει θεσμό για την Ελλάδα και να λειτουργήσει ως γέφυρα γόνιμης συνεργασίας και ανταλλαγής ανάμεσα στην ισπανική και την ελληνική δραματουργία. Μέσα από τις διεργασίες του, το φεστιβάλ επιχειρεί να αναδείξει τις ιδιαίτερες πλευρές του ισπανικού θεάτρου, καθώς και τους δημιουργούς του, οι οποίοι θα αποκτήσουν ένα νέο βήμα έκφρασης και προβολής της δραματουργίας τους.

 

 

 

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν 80 διακεκριμένοι Ισπανοί δραματουργοί της σύγχρονης ισπανικής σκηνής, οι οποίοι έχουν παραχωρήσει νέα έργα τους, ή αποσπάσματα έργων τους που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του διημέρου. Πέντε μάλιστα από αυτούς, θα παραστούν στη διοργάνωση και θα συμμετέχουν ενεργά στις διεργασίες της. Πρόκειται για τους: Αντωνία Μπουένο Μινγκαλιόν, Ραούλ Ερνάντεθ Γκαρίδο, Αδόλφο Σιμόν, Λουής Φερνάντο ντε Χουλιάν και Λάουρα Ρούμπιο Γκαλιετέρο, οι οποίοι, εκτός των άλλων, θα συμμετέχουν και στην συζήτηση-ανοικτό τραπέζι που θα πραγματοποιηθεί την πρώτη μέρα του φεστιβάλ με τίτλο «Η δημιουργία του χαρακτήρα στο δραματικό κείμενο». Θα ακολουθήσει μικρό-εργαστήρι με το κοινό.

 

Να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι ολοήμερο, ενώ πολλά από τα έργα που θα παρουσιαστούν έχουν ξεχωρίσει και βραβευθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς. Η έναρξη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, στις 11.30 το πρωί. Το πρόγραμμα θα παρουσιάσει ο εμπνευστής του φεστιβάλ, Στυλιανός Ροδαρέλης, ο οποίος θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Ο μαγικός κόσμος της ισπανικής δραματουργίας».

 

Στη συνέχεια το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δραματοποιημένες αναγνώσεις ισπανικών έργων, κάτι που θα συνεχιστεί και τη δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ. Επίσης, θα παρουσιαστούν θεατρικές παραστάσεις σύντομων θεατρικών έργων από φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου, αλλά και από τους δραματουργούς-ηθοποιούς που θα έρθουν στο φεστιβάλ στα ισπανικά.

 

 

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αφιέρωμα στον κορυφαίο Ισπανό δραματουργό Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, καθώς και η ενότητα «Είμαι δραματουργός γράφω θέατρο» κατά την οποία θα παρουσιαστούν οι εκδόσεις, οι αφίσες και φωτογραφίες από παραστάσεις των δραματουργών που συμμετέχουν στη διοργάνωση, και θα διαβαστούν αποσπάσματα από τα έργα τους στα ελληνικά.

 

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και στηρίζεται εκτός των άλλων και στην εθελοντική συμμετοχή των φοιτητών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου και των σπουδαστών της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Μ. Τράγκα. Την διοργάνωση του έχουν αναλάβει το Πολιτιστικό Πάρκο ΑΝΤΙΓΟΝΕΙΑ και οι εκδόσεις ΙΑΣΠΙΣ.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr