Φωτογραφίες της Αθήνας των δύο περασμένων αιώνων από τον αρχαιολόγο Paul Perdrizet

Φωτογραφίες της Αθήνας των δύο περασμένων αιώνων από τον αρχαιολόγο Paul Perdrizet Facebook Twitter
Γενική άποψη της Ακρόπολης από τον Ναό του Ολυμπίου Δία, περίπου 1893. Φωτ.: ©Paul Perdrizet/Universite de Lorraine
0

Ο Émile Frédéric Paul Perdrizet (22 Ιουλίου 1870- 4 Ιουνίου 1938) ήταν Γάλλος αρχαιολόγος και ελληνιστής.

Πήρε το πρώτο του πτυχίο το 1890, ενώ είχε, μεταξύ άλλων, καθηγητές τον Gaston Boissier και τον Maxime Collignon, και στη συνέχεια σπούδασε με τον Pierre Jouguet στη Γαλλική Σχολή Αθηνών, τον Οκτώβριο του 1893.

Από το 1894 έως το 1899 και το 1901, πήρε μέρος στις μεγάλης κλίμακας ανασκαφές που έκανε η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή στους Δελφούς, έτσι ώστε τα σημαντικά κτίρια του ιερού του Απόλλωνα, όπως επίσης και χιλιάδες αντικείμενα, επιγραφές και γλυπτά να έρθουν στην επιφάνεια. Ενώ ταξίδευε στη Μακεδονία, την Τουρκία, τη Μικρά Ασία, την Κύπρο, τη Συρία και τη Μικρή Αρμενία, στάλθηκε στην Κύπρο το 1896 για να αναλάβει το έργο που είχε αρχικά ανατεθεί στον Charles Fossey και να πραγματοποιήσει ανασκαφές στη Λάρνακα.

Τον Οκτώβρη του 1899 επέστρεψε στη Γαλλία όπου διορίστηκε λέκτορας ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στη Νανσί. Εκεί παντρεύτηκε τη δεύτερη από τις τέσσερις κόρες του Gallmile Gallé, τη Lucile. 

Φωτογραφίες της Αθήνας των δύο περασμένων αιώνων από τον αρχαιολόγο Paul Perdrizet Facebook Twitter
Γενική άποψη των νότιων πλαγιών της Ακρόπολης των Αθηνών από τον λόφο των Μουσών, περ. 1893. Φωτ.: ©Paul Perdrizet/Universite de Lorraine

Ο Θεόφιλος Χόμολε τον έφερε στην Αθήνα για ένα έτος το 1900. Στη συνέχεια ταξίδεψε ατη Θράκη και τη Μακεδονία και δημοσίευσε πολλά άρθρα. Καθώς είχε αποκτήσει διεθνή φήμη για το έργο του, ο Ulrich von Wilamowitz-Moellendorff του πρόσφερε την ευθύνη για τον τόμο που αφιερώθηκε σε επιγραφές από τη Βόρεια Μακεδονία για το Corpus Inscriptionum Graecarum (συλλογή αρχαίων ελληνικών επιγραφών που εκδόθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα). Δυστυχώς, οι πολιτικές διαμάχες και η υγεία του δεν του επέτρεψαν να πραγματοποιήσει αυτό το έργο.

Έχοντας φύγει για την Αίγυπτο το 1909, συμμετείχε στο συνέδριο του Καΐρου και άρχισε να μελετά τον αιγυπτιακό ελληνισμό.

Εθελοντής, ως ιδιώτης, στο 41ο Εδαφικό Σύνταγμα Πεζικού, στην Τουλούζ, όταν ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, μεταφέρθηκε, τον Οκτώβριο του 1915 στο Γραφείο Μελετών Ξένων Τύπου. Στη συνέχεια διορίστηκε, την 1η Νοεμβρίου 1919, στην προεδρία της αρχαιολογίας στο Στρασβούργο.

Μετά από σύσταση του Θεόφιλου Χόμολε, ήταν υπεύθυνος για τις ανασκαφές της Αντιόχειας το 1924. Από το 1933 έως το 1936, ήταν σύμβουλος του μαθητή του, Σάμη Γκάμπρα, στον χώρο ανασκαφής της νεκρόπολης της Ερμόπολης στην Αίγυπτο.

Φωτογραφίες της Αθήνας των δύο περασμένων αιώνων από τον αρχαιολόγο Paul Perdrizet Facebook Twitter
O Λυκαβηττός. Φωτ.: ©Paul Perdrizet/Universite de Lorraine

Φωτογραφίες της Αθήνας των δύο περασμένων αιώνων από τον αρχαιολόγο Paul Perdrizet Facebook Twitter
Πρόσοψη του κεντρικού κτιρίου της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, στην οδό Διδότου. Φωτ.: ©Paul Perdrizet/Universite de Lorraine

Φωτογραφίες της Αθήνας των δύο περασμένων αιώνων από τον αρχαιολόγο Paul Perdrizet Facebook Twitter
Ο Paul Perdrizet και οι συνταξιδιώτες του μπροστά από τα Προπύλαια της Ακρόπολης, Σεπτέμβριος 1924. Φωτ.: ©Paul Perdrizet/Universite de Lorraine

Φωτογραφίες της Αθήνας των δύο περασμένων αιώνων από τον αρχαιολόγο Paul Perdrizet Facebook Twitter
Η Lucile Perdrizet μπροστά από τον Πύργο των Ανέμων στη Ρωμαϊκή αγορά, Σεπτέμβριος 1924. Φωτ.: ©Paul Perdrizet/Universite de Lorraine

Φωτογραφίες της Αθήνας των δύο περασμένων αιώνων από τον αρχαιολόγο Paul Perdrizet Facebook Twitter
O ιερός ναός της Παναγίας της Γοργοεπηκόου και Αγίου Ελευθερίου στην Αθήνα, Σεπτέμβριος 1924. Φωτ.: ©Paul Perdrizet/Universite de Lorraine

Αθήνα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αθήνα: Κενά διαμερίσματα, απίστευτα ενοίκια

Ρεπορτάζ / Αθήνα: Κενά διαμερίσματα, απίστευτα ενοίκια

Χιλιάδες διαμερίσματα και επαγγελματικά γραφεία στην Αθήνα είναι κενά. Την ίδια στιγμή το στεγαστικό πρόβλημα διογκώνεται, με τα ενοίκια να έχουν εκτοξευτεί και τα σπίτια στο κέντρο της πόλης να είναι δυσεύρετα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένας ξενώνας για ευάλωτους ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπους

Lgbtqi+ / Ένα «καταφύγιο» για τα ευάλωτα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Αθήνα

Υπογράφηκε χτες το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στον δήμο Αθηναίων και δέκα ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις για τη δημιουργία ενός ξενώνα για ευάλωτα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Η δομή αναμένεται να λειτουργήσει την άνοιξη του ’24, οι προκλήσεις όμως που αφορούν τη λειτουργία του παραμένουν πολλές.   
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αστική θερμονησίδα: Πώς έγινε φούρνος η Αθήνα και τι κάνουν άλλες πόλεις της Ευρώπης

Ρεπορτάζ / Αστική θερμονησίδα: Πώς έγινε φούρνος η Αθήνα και τι κάνουν άλλες πόλεις της Ευρώπης

Η Αθήνα είναι μια κλιματικά άρρωστη πόλη που «καίγεται» από το ατμοσφαιρικό φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, ένα φαινόμενο που τα επόμενα χρόνια θα αλληλεπιδράσει σφόδρα με τους παρατεταμένους και συχνούς καύσωνες τους οποίους θα φέρει η κλιματική αλλαγή. Τι πρέπει να γίνει για να θεραπευτεί η πόλη από την ακραία ζέστη;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πόσο εύκολα μπορούμε να βρούμε πλέον ταξί στην Αθήνα;

Ρεπορτάζ / Πόσο εύκολα μπορούμε να βρούμε πλέον ταξί στην Αθήνα;

Η αναμονή στις εφαρμογές και τις εταιρείες ραδιοταξί, όσα ζούμε καθημερινά παρακαλώντας για κούρσα στο Μοναστηράκι ή στην πλατεία Συντάγματος και η πλευρά των εκπροσώπων των οδηγών.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Οι Αθηναίοι ψάχνουν σπίτι να νοικιάσουν και δεν βρίσκουν - Οι αιτίες και οι λύσεις

Έρευνα / Οι Αθηναίοι ψάχνουν σπίτι να νοικιάσουν και δεν βρίσκουν - Οι αιτίες και οι λύσεις

Όσο πυκνώνουν οι... διωγμοί συμβατικών νοικάρηδων προς χάριν του AirBnB, τόσο τα νοίκια παίρνουν την ανιούσα: οι τιμές ανά περιοχή, η μηδενική διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών, οι συγκρίσεις με τα προηγούμενα χρόνια.
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ
Πλατεία Αγίας Ειρήνης: Στο έλεος της ηχορύπανσης, της ανομίας και της κατάληψης κοινόχρηστων χώρων

Aθήνα / Πώς διέλυσαν και καταπάτησαν την πλατεία Αγίας Ειρήνης

Τρεις μόνιμοι κάτοικοι και ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας μιλούν στη LiFO για την άναρχη ανάπτυξη της περιοχής και την καταπάτηση του δημόσιου χώρου, που έχει εξελιχθεί σε μεγάλο πρόβλημα του κέντρου της Αθήνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ