ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Πέθανε ο φωτογράφος Bob Krieger, «αρχιτέκτονας» της εικόνας της ιταλικής μόδας

Πέθανε ο φωτογράφος Bob Krieger, «αρχιτέκτονας» της εικόνας της ιταλικής μόδας Facebook Twitter
Ο Bob Krieger έγραψε ιστορία με το ευχάριστα αναχρονιστικό του στιλ και τα ασπρόμαυρα πορτρέτα.
0

Πέθανε σε ηλικία 84 ετών ο Ιταλός φωτογράφος Bob Krieger, ένας από τους σπουδαιότερους δημιουργούς πορτρέτων και «αρχιτέκτονας» της εικόνας της ιταλικής μόδας παγκοσμίως.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Bob Krieger, που ζούσε στο Μιλάνο, βρέθηκε αποκλεισμένος τους δύο τελευταίους μήνες στο Σάντο Ντομίνγκο της Δομινικανής Δημοκρατίας σε σπίτι φίλων του λόγω της διακοπής πτήσεων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Ιταλός φωτογράφος φέρεται να είχε κλείσει πτήση σήμερα προκειμένου να επιστρέψει σήμερα στο Μιλάνο, αλλά δεν επιβιβάστηκε ποτέ στο αεροπλάνο. Τα αίτια του θανάτου του διερευνώνται.

Μέσα από το έργο του, που εκτείνεται σε τέσσερις δεκαετίες, ο Bob Krieger συνέβαλε σε μια καθοριστική στιγμή της ιταλικής ιστορίας - την άνοδο της κουλτούρας Made in Italy σε όλο τον κόσμο.

Πέθανε ο φωτογράφος Bob Krieger, «αρχιτέκτονας» της εικόνας της ιταλικής μόδας Facebook Twitter
Η Francesca Testasecca, Μις Ιταλία 2010, φωτογραφημένη από τον Bob Krieger. EPA/MISS ITALY /BOB KRIEGER
Πέθανε ο φωτογράφος Bob Krieger, «αρχιτέκτονας» της εικόνας της ιταλικής μόδας Facebook Twitter
Φωτογραφία της Francesca Testasecca δια χειρός Bob Krieger. EPA/MISS ITALY /BOB KRIEGER

Στην Ιταλία φωτογράφισε διάσημες προσωπικότητες της μόδας, της πολιτικής και του αθλητισμού, ενώ συνεργάστηκε επίσης με διεθνείς εκδόσεις όπως The York Times Magazine, Vogue, Esquire, Harper's Bazaar, όπου διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Bazaar Italia από το 1970 έως το 1975.

Ο Bob Krieger γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η μητέρα του ήταν από τη Σικελία και προέρχονταν από οικογένεια ζωγράφων, ενώ ο πατέρας του, με καταγωγή από Πρώσους ευγενείς, μετακόμισε στο Μιλάνο το 1967 για να ακολουθήσει καριέρα φωτογράφου.

Πέθανε ο φωτογράφος Bob Krieger, «αρχιτέκτονας» της εικόνας της ιταλικής μόδας Facebook Twitter
Νέα Υόρκη.

Θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» της εικόνας της ιταλικής μόδας στον κόσμο μέσω των πορτρέτων των μεγάλων πρωταγωνιστών του στιλ, από τον Armani έως τον Valentino και τους Versace, Prada, Missoni.

«Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 "εισβάλαμε" στις ΗΠΑ με τη μόδα μας... Αισθάνομαι μέρος αυτής της "εισβολής", μαζί με τους Armani, Versace, Ferrè και όλους τους άλλους, επειδή ήμασταν σε αυτό μαζί» είχε δηλώσει αναφερόμενος στο εξώφυλλο της αμερικανικής Vogue του 1976 με τίτλο: «Οι Ιταλοί έρχονται!». «Το Παρίσι ήταν η πρωτεύουσα της μόδας και καταφέραμε να το εκθρονίσουμε», τόνισε.

Πέθανε ο φωτογράφος Bob Krieger, «αρχιτέκτονας» της εικόνας της ιταλικής μόδας Facebook Twitter
Φωτογραφία από έργο του Arnaldo Pomodoro.

Με αφορμή έκθεση έργων από την ιδιωτική συλλογή του στο Μουσείο Palazzo Morando, που διοργανώθηκε τον Μάρτιο του 2019, είχε εξομολογηθεί τη μεγάλη αγάπη του για το Μιλάνο, «μια πόλη που του έδωσε πολλά», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ο Bob Krieger έχει φωτογραφίσει μεταξύ άλλων τον Ιταλό βιομήχανο και βασικό μέτοχο του Ομίλου Fiat, Gianni Agnelli, τον πρώην πρόεδρο των Ferrari και Fiat, Luca Cordero di Montezemolo, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pirelli, Marco Tronchetti Provera αλλά και τον ιδρυτή της Microsoft, Bill Gates.

Culture
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.