Ο σωστός τρόπος να φοράμε τη μάσκα

Ο σωστός τρόπος να φοράμε τη μάσκα Facebook Twitter
0

Καθώς βγαίνουμε σταδιακά από την καραντίνα και μετά την άρση των μέτρων, χρειάζεται να διατηρούμε τους κανόνες δημόσιας υγείας, έτσι ώστε να προστατέψουμε εμάς και τους γύρω μας από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες που δόθηκαν από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στις βασικές κατηγορίες δημόσιων χώρων όπως γραφεία, σχολεία, καταστήματα, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ταξί, ανελκυστήρες, καταστήματα λιανικής και κομμωτήρια, ανάμεσα σε άλλα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να γνωρίζουμε πώς να φοράμε τη μάσκα μας σωστά – σκοπός είναι να καλύπτει το πρόσωπο, έτσι ώστε να μη μεταφέρονται σταγονίδια του ιού στους γύρω μας, σε περίπτωση που είμαστε φορείς.

Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τη χρήση κάθε είδους μάσκας, ωστόσο, κάποιοι βασικοί κανόνες ισχύουν για όλα τα είδη. Παρακάτω, ο σωστός (και ασφαλής) τρόπος να βάζουμε, να φοράμε και να βγάζουμε τη μάσκα μας:

Πώς βάζουμε σωστά τη μάσκα

Ο σωστός τρόπος να φοράμε τη μάσκα Facebook Twitter

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνουμε πριν καλύψουμε το πρόσωπό μας με οποιοδήποτε ύφασμα, είναι να πλύνουμε τα χέρια μας. Καθώς πρόκειται να αγγίξουμε το πρόσωπό μας, χρειάζεται να βεβαιωθούμε πως δεν θα μεταφέρουμε οποιαδήποτε μικρόβια. Μετά, με καθαρά χέρια, φοράμε τη μάσκα και βεβαιωνόμαστε πως βρίσκεται όσο πιο κοντά στο πρόσωπο γίνεται – ιδανικά με ελάχιστο κενό μεταξύ του δέρματος και της μάσκας.

Καλύπτουμε πάντα τη μύτη και το στόμα 

Η μάσκα χρειάζεται μεν να είναι σφιχτή στο πρόσωπο, αλλά όχι να προκαλεί εκδορές στο πρόσωπο, αλλά ούτε να εμποδίζει την αναπνοή. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν αλλά και να κολλήσουν παθογόνα σωματίδια. Μερικές μάσκες φτάνουν μέχρι και κάτω από το σαγόνι, που είναι καλό, αλλά το βασικό είναι να καλύπτονται η μύτη και το στόμα.

Πώς προσαρμόζουμε και πώς βγάζουμε τη μάσκα

Κάθε φορά που χρειάζεται να προσαρμόσουμε τη θέση της μάσκας, αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Σε συνδυασμό με το να αποφύγουμε να μεταφέρουμε σταγονίδια σε κάποιον άλλον γύρω μας, μία μάσκα που μας κάνει σωστά θα βοηθήσει στο να μη μολύνουμε και τον εαυτό μας όταν την προσαρμόζουμε. Τα χέρια είναι βασικοί φορείς μικροβίων, οπότε αν αγγίξουμε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα μας με βρώμικα χέρια, ρισκάρουμε να μεταδώσουμε τον ιό στον εαυτό μας.

Επιπλέον, το να βγάζουμε τη μάσκα ή να τη φοράμε κάτω από το σαγόνι ή πάνω από το μέτωπο, μπορεί επίσης να μεταδώσει τον ιό. Κι αυτό, γιατί βγάζοντάς τη κατ' αυτόν τον τρόπο, φέρουμε σε επαφή το καθαρό μέρος της σε σημεία του σώματός μας που μπορεί να έχουν παθογόνα επάνω τους και έτσι να τη μολύνουμε. Χρειάζεται να έχουμε τη μάσκα μπροστά από τη μύτη και το στόμα όταν βρισκόμαστε σε δημόσιους χώρους.

Ο σωστός τρόπος να φοράμε τη μάσκα Facebook Twitter

Αν για τον οποιονδήποτε λόγο, χρειαστεί να βγάλουμε τη μάσκα όσο βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο με άλλους, πρέπει να βγούμε σε εξωτερικό χώρο και να βεβαιωθούμε πως έχουμε την απαραίτητη απόσταση από τους άλλους (2 μέτρα), όπως και να αποφύγουμε να αγγίξουμε το πρόσωπό μας.

Αν είμαστε στη δουλειά και θέλουμε να βγάλουμε τη μάσκα μας στο διάλειμμα, χρειάζεται να έχουμε και πάλι απόσταση 2 μέτρων από τους άλλους. Μετά, μπορούμε να την τοποθετήσουμε με την μπροστινή πλευρά προς τα κάτω, σε ένα καθαρό κομμάτι χαρτί ή σε μία χάρτινη σακούλα. Αν πρόκειται να την ξαναβάλουμε, πρέπει να έχουμε καθαρά χέρια και να αποφύγουμε να αγγίξουμε την μπροστινή πλευρά της μάσκας.

Φροντίζουμε να την πετάξουμε σωστά ή να την απολυμάνουμε για μελλοντική χρήση 

Είναι εξίσου σημαντικό να διατηρούμε τους σωστούς κανόνες υγιεινής ακόμα κι όταν παύουμε να χρησιμοποιούμε μία μάσκα – ιδανικά όταν βρισκόμαστε πλέον μακριά από άλλους ανθρώπους. Αποφεύγουμε πάντα να αγγίζουμε τη μπροστινή πλευρά της μάσκας, που μπορεί να έχει μολυνθεί με σταγονίδια που περιλαμβάνουν τον ιό. Ένας καλός τρόπος είναι να πιάνουμε τα λάστιχα πίσω από τα αυτιά και να βγάζουμε τη μάσκα προς τα μπροστά, έτσι ώστε να μην αγγίξουμε καθόλου το ύφασμα ή το υλικό που βρίσκεται κοντά στη μύτη ή το στόμα, όπως και το πρόσωπό μας.

Ακόμα κι αν φοράτε μία μάσκα που δένει στο πίσω μέρος του κεφαλιού και πάλι καλό θα ήταν να τη λύνετε από πίσω. Ανεξάρτητα με το είδος μάσκας που χρησιμοποιείτε, πλύνετε πολύ καλά τα χέρια σας αφού τη βγάλετε και πετάξτε τη με ασφάλεια ή απολυμάνετέ τη για μελλοντική χρήση, σύμφωνα με τις οδηγίες.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περί μάσκας και ζωής

Ν. Σεβαστάκης / Περί μάσκας και ζωής

Οτιδήποτε κρύβει ένα πρόσωπο, έστω κατά το ήμισυ, συνδέεται με ανασφάλεια και, συχνά, με ύποπτες προθέσεις και σκοτεινές δραστηριότητες. Τώρα όμως, και για όσο χρειάζεται, η μάσκα είναι κοινωνικότητα και όχι ακοινωνησία.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ