Φιλίπ Φαλαρντό:Ο Λαζάρ από την Ίο

Φιλίπ Φαλαρντό:Ο Λαζάρ από την Ίο Facebook Twitter
0

Ουσιαστικά, κινήθηκα απλά για τη διασκευή του θεατρικού και το σενάριο. Ο κεντρικός χαρακτήρας με συγκίνησε και στη συνέχεια έπρεπε να σκεφτώ ποιους ήρωες έπρεπε να επινοήσω ή να προσθέσω. Η ευχή μου ήταν να ενσωματώσω τον Λαζάρ στην ιστορία μέσα από την οπτική των μαθητών του. Σημαντικό για μένα ήταν, επίσης, να εντοπίσω μια δραματική ένταση, γιατί το μονόπρακτο γράφτηκε ποιητικά: εκεί ο Μπασίρ Λαζάρ μιλούσε στα παιδιά διδάσκοντάς τα, και αμέσως γυρνούσε από την άλλη μεριά και απευθυνόταν στη νεκρή σύζυγό του, παραμένοντας στον ίδιο χρόνο και χώρο. Στη διασκευή όλα έγιναν κινηματογραφικά. Οι ερωτήσεις που έθεσα για τις αιτίες με οδήγησαν στις επιλογές, κυρίως με το αγόρι, που έδωσε μια συναισθηματική ώθηση από την αρχή και είναι ένας χαρακτήρας τελείως απών από το θεατρικό. Εγώ τον εφηύρα.

Στις πρώτε πέντε γραφές του σεναρίου η σκηνή της δασκάλας που ανακαλύπτεται απαγχονισμένη στην τάξη δεν υπήρχε. Προστέθηκε μερικές μέρες μετά το πέμπτο draft. Κι αυτό γιατί συνειδητοποίησα πως δεν συνέβαιναν και πολλά στην ταινία και, ούτως ή άλλως, όλα τα γεγονότα στην υπόθεση τα μαθαίναμε από την αφήγηση. Πάνω απ’ όλα, αν ο θεατής ήθελε να νιώσει κάτι στο φινάλε, όπως το βίωσαν τα παιδιά, έπρεπε να μοιραστεί μαζί τους το σοκ που αισθάνθηκαν με τη δική τους ματιά. Όταν κάνεις μια ταινία για κάποιον που αυτοκτόνησε, το κέντρο βάρους είναι οι ζωντανοί που ενέχονται και, στην περίπτωσή μας, η ενοχή που κουβαλάει το παιδί και ο τρόπος χειρισμού της τάξης συνολικότερα. Ο νεκρός δεν με νοιάζει καθόλου. Σέβομαι την απόφαση ενός ανθρώπου που αφαιρεί τη ζωή του, αλλά εδώ σημασία έχει η αντίδραση του Λαζάρ, ο οποίος έχει χάσει τη γυναίκα του κι ενώνεται μέσω του θανάτου με τους μαθητές του στην τάξη. Διότι η τάξη, το «σπίτι» της δασκάλας η οποία έφυγε βίαια, μολύνθηκε από την πράξη της.

Όταν έκανα την έρευνα για την ταινία, κάθισα στα τελευταία θρανία μιας τάξης και θυμήθηκα πόσο μου άρεσε η εποχή που ήμουν κι εγώ μαθητής. Εξεπλάγην, γιατί συνειδητοποίησα πόσο δυνατό, θεμελιώδες και πλούσιο είναι το συναίσθημα του να μαθαίνεις κάτι καινούργιο κάθε μέρα της ζωής σου επί τόσα χρόνια. Δεν ισχύει δηλαδή μόνο από την πλευρά του καθηγητή αλλά και από την πλευρά των παιδιών. Θέλησα να μιλήσω γι’ αυτή την εμπειρία, καθώς το θεατρικό την έθιξε επιφανειακά. Γυρίζοντας το φιλμ, το κύριο ζητούμενό μου ήταν πώς θα καδράρω τον λόγο μέσα στην τάξη, τη λεκτική ανταλλαγή, τη διδασκαλία, τον διάλογο.

Με τον πρωταγωνιστή της ταινίας, τον Μοχάμεντ Φελάγκ, ας πούμε πως συναντηθήκαμε στα μισά της διαδρομής. Είναι άνθρωπος του θεάτρου, του λόγου και του θεάματος και έμαθε τα γαλλικά του στην Αλγερία. Με τη φετφά στο κεφάλι του, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα, όπως πολλοί ακόμη καλλιτέχνες. Αγαπάει τη γλώσσα, γράφει κωμικούς μονολόγους και μυθιστορήματα. Καθώς αναζητούσα κάποιον που να έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τη γλώσσα, βρήκα, νομίζω, τον σωστό στο πρόσωπο του Φελάγκ, καθώς επίσης και τον πιο ταιριαστό, όσον αφορά την προσωπικότητά του, μια και ο Λαζάρ είναι ένα περίπου μη ρεαλιστικό πρόσωπο. Εμφανίζεται από το πουθενά και το ίδιο μαγικά εξαφανίζεται. Ήθελα να του φερθώ σαν να ήταν ένας λογοτεχνικός χαρακτήρας: όταν πραγματικά εμπνέεται, μιλάει λυρικά, στοιχείο που διατήρησα από το θεατρικό. Στην τάξη, ο Μπασίρ Λαζάρ ζωντανεύει και, σαν ψάρι έξω από τη γυάλα, ενθουσιάζεται με κάτι που δεν έχει ακριβώς ξανακάνει.

Προκειμένου να προστατευτούν τα παιδιά από παιδόφιλους εκπαιδευτές, το ζήτημα της φυσικής επαφής μεταξύ δασκάλων και παιδιών έχει πάει πολύ πιο μακριά από τη σωστή απαγόρευση της σφαλιάρας και της βέργας. Λυπάμαι που ακούγομαι απαισιόδοξος, αλλά, κατά τη γνώμη μου, ο παιδεραστής θα βρει πάντα τον τρόπο να πλησιάσει ένα παιδί. Το λέω ως ανέκδοτο, αλλά είναι αληθινό και λυπηρό: όταν αφήνω το παιδί μου στο σχολείο και κάθομαι να παρατηρήσω τα παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά στο προαύλιο και με τι ασχολούνται, δεν μπορώ να σταθώ κοντά στα κάγκελα πάνω από πέντε λεπτά, γιατί θα έρθει η αστυνομία που θα με έχει περάσει για ανώμαλο και θα με συλλάβει. Με αυτό τον κανονισμό, τρόπον τινά, δίνουμε στα παιδιά τα εφόδια να μηνύσουν έναν ενήλικο όποτε θέλουν, για οποιαδήποτε αφορμή. Όταν φοιτούσα εγώ στο δημοτικό, το 1984, και ισχυριζόμουν πως ο δάσκαλός μου με χτύπησε, με χλεύαζαν.

Έγραψα το πρώτο draft στην  Ίο. Ο καλός καιρός είναι ένας καλός λόγος! Επίσης, είναι ήσυχα εκεί, πριν από την τρέλα των φεστιβάλ. Πηγαίνω πολλά χρόνια στο νησί.

Η πορεία στα Όσκαρ είναι τελείως σουρεαλιστική. Τον Σεπτέμβριο η χώρα σου υποβάλλει το φιλμ, σου κάνουν κάποιες συνεντεύξεις εκεί, όλα ξεχνιούνται. Μετά, κάποιο περιοδικό γράφει για σένα, το «Hollywood Reporter» σου δίνει ευνοϊκή κριτική και κανονίζονται προβολές για τον Δεκέμβριο. Αρχίζεις να αναρωτιέσαι για μια πιθανότητα που δεν έχεις σκεφτεί ποτέ στη ζωή σου. Μετά ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες, πρώτα η εννιάδα, που είναι μαρτυρική, και κατόπιν η τελική πεντάδα. Θυμάσαι αυτό που λένε, πως κανείς δεν θυμάται τον τέταρτο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, και αγωνιάς, και το χειρότερο έρχεται όταν συνειδητοποιείς πως μάλλον θέλεις να κερδίσεις το Όσκαρ. Και μισείς τον εαυτό σου που θέλεις να το κερδίσεις! Και μετά από τις 42 ακριβώς συνεντεύξεις που έδωσα, είμαι εξαντλημένος και θέλω να πάω για ύπνο, έχοντας ζήσει ένα όνειρο που όμως ξέρω πως δεν ονειρεύτηκα ποτέ...

Όταν ο Ασγκάρ Φαραντί πήρε το Όσκαρ για τον Χωρισμό, σηκώθηκα όρθιος και χειροκρότησα θερμά, διότι, όντως, αυτός το άξιζε. Κάθισα στην καρέκλα μου και μια βαθιά θλίψη με κυρίευσε για μισή ώρα. Ευτυχώς, δίπλα μου καθόταν η φίλη μου και μου είπε: «Snap out of it!».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ MICHAEL DOUGLAS

Οθόνες / Μάικλ Ντάγκλας: Το ήσυχο αντίο ενός ανήσυχου σταρ

«Nepo baby» πριν καν υπάρξει ο όρος, ο Μάικλ Ντάγκλας βρήκε τη δική του φωνή μέσα από ρόλους που σφράγισαν το Χόλιγουντ, φτάνοντας σε μια καριέρα έξι δεκαετιών γεμάτη σκαμπανεβάσματα και δυνατές στιγμές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
TAINIES

Οθόνες / Ο ανανεωμένος Superman και 6 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Ένας υπερήρωας, μερικοί επικίνδυνοι καρχαρίες, ένα αμερικανικό ρομαντικό δράμα, μπόλικος σουρεαλισμός και γαλλικό chanson: Το κινηματογραφικό μενού της εβδομάδας έχει από όλα - Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου cartoon

Oθόνες / Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου καρτούν

Υπερφορτωμένο, κατά διαστήματα απολαυστικό, με μια τετράποδη προσθήκη που θα κάνει τους ζωόφιλους να γαβγίζουν από χαρά, το «Superman» του Τζέιμς Γκαν δεν προσποιείται πως θέλει να προσφέρει τίποτα παραπάνω από δύο ευχάριστες ώρες στο σινεμά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Η πρώτη ταινία του αναγεννημένου διευρυμένου σύμπαντος της DC, ο υβριδικός μεταμεσονύκτιος χαβαλές του «Dangerous Animals» και το χιτσκοκικό «Spellbound», με την ονειρική σεκάνς ανθολογίας που σχεδίασε ο Σαλβαδόρ Νταλί, ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Οθόνες / Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Ο μεγαλοπαραγωγός Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ επιθυμούσε ένα trendy δράμα για την ψυχανάλυση, ενώ ο Άλφρεντ Χίτσκοκ γύρισε άλλο ένα θρίλερ για το σεξ, την ερωτική επιθυμία και τον ρόλο μιας δυναμικής γιατρού, απροστάτευτης σε ένα σεξιστικό ανδροκρατούμενο μικρόκοσμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αναγέννηση του Jurassic World με ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικά αναχρονιστική

Οθόνες / Jurassic World: Ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικό πισωγύρισμα

Ο Κόλιν Τρεβόροου ξεκίνησε δυνατά τη δεύτερη τριλογία του Jurassic σύμπαντος και την έστειλε στον αγύριστο ή περίπου στη μέση του πουθενά, με τους τροποποιημένους δεινοσαύρους αδέσποτους, οπλισμένους κι επικίνδυνους, σε ένα φινάλε με οικολογικές κορόνες, πανηγυρικά χαοτικό, ψευδεπίγραφα απειλητικό και, εν τέλει, εξαιρετικά ανιαρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Οθόνες / Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Ο Μπραντ Πιτ, σε έναν μεγαλειώδη αναχρονισμό σε σύγκριση με τους ζορισμένους άνδρες του σύγχρονου κινηματογράφου, παίζει την ψυχούλα που όλοι φανταζόμαστε στο «F1», έναν (καθόλου σκοτεινό) ιππότη της ασφάλτου, ριψοκίνδυνο για το fun της ιστορίας, σε πλήρη έλεγχο της κατάστασης, πιστό στο σχεδόν ερωτικό του ραντεβού με τον φακό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 κινηματογραφικές προβολές-events που δεν πρέπει να χάσετε φέτος το καλοκαίρι

Οθόνες / 10 θρυλικές ταινίες που θα δούμε φέτος στα θερινά

Πέρα από τις ταινίες της διανομής, το καλοκαίρι διεξάγονται events, φεστιβάλ κaι αφιερώματα που (επανα)συστήνουν θησαυρούς από το κινηματογραφικό παρελθόν. Επιλέγουμε μια προβολή από δέκα τέτοιες δράσεις, στις οποίες κάθε σινεφίλ αξίζει να χτυπήσει κάρτα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ