Κρίση λόγω κορωνοϊού: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε έτοιμη να λάβει και άλλα μέτρα

Κρίση λόγω κορωνοϊού: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε έτοιμη να λάβει και άλλα μέτρα Facebook Twitter
0

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι έτοιμη να λάβει και άλλα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης, όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της, επιχειρώντας να διαλύσει τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι έχει ξεμείνει από «πυρομαχικά».

Η ΕΚΤ αποφάσισε μία σειρά μέτρων στήριξης την περασμένη Πέμπτη, αλλά οι αγορές αμφισβήτησαν ότι της έχουν απομείνει ισχυρά μέσα στην περίπτωση που η κρίση του κορωνοϊού γίνει βαθύτερη και ζητηθεί μία νέα παρέμβασή της.

Οι ανησυχίες αυτές ενισχύθηκαν από τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Ρόμπερτ Χόλτσμαν, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η νομισματική πολιτική έχει φθάσει στα όριά της και ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να υλοποιήσει τις προσδοκίες της αγοράς. Παίρνοντας πίσω τις δηλώσεις αυτές μετά το δημόσιο «άδειασμα» του από την ΕΚΤ, ο Χόλτσμαν, που είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της, εξέδωσε μία λακωνική ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι η νομισματική πολιτική δεν έχει φθάσει «σε καμία περίπτωση» τα όριά της.

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΚΤ ανέφερε ότι «είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα μέτρα της, όπως αρμόζει, αν αυτό χρειαστεί για τη διασφάλιση των συνθηκών ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και της ομαλής μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής της σε όλες τις επικράτειές της». Ενισχύοντας το μήνυμα αυτό, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να κάνει περισσότερα, αλλά η κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη είναι μία κρίση υγείας και όχι χρηματοπιστωτική και είναι ανάγκη να επιληφθούν οι κυβερνήσεις.

Τα σχόλια του Χόλτσμαν μεγέθυναν τον επικοινωνιακό «πονοκέφαλο» της ΕΚΤ, η οποία πάσχισε την περασμένη εβδομάδα να ανακαλέσει δήλωση της επικεφαλής της, της Κριστίν Λαγκάρντ, ότι δεν είναι δουλειά της τράπεζας να μειώσει τα spreads των ομολόγων στην Ευρωζώνη. Μία δήλωση που ώθησε σημαντικά υψηλότερα τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, εκνευρίζοντας αξιωματούχους της τράπεζας και πολιτικούς. Ο ντε Γκίντος είπε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έχει χρηματοδοτική δυνατότητα ύψους 410 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ότι ένα κοινό δημοσιονομικό εργαλείο της Ευρωζώνης, το οποίο υποστηρίζει από καιρό η ΕΚΤ, θα βοηθούσε, επίσης. «Θα ήταν σημαντικό να έχουμε μία κοινή αντίδραση, μία πανευρωπαϊκή απάντηση... ένα ενιαίο δημοσιονομικό μέσο για την Ευρωζώνης θα ήταν αναγκαίο», είπε στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό RNE.

To πρόβλημα της ΕΚΤ είναι ότι το κόστος δανεισμού των ασθενέστερων μελών της αυξήθηκε πολύ τις τελευταίες ημέρες, παρά το ότι η τράπεζα τόνισε ότι είναι διατεθειμένη να παρέμβει, γιατί αυτή η κατάσταση πλήττει τη μετάδοση της πολιτικής της. To spread των 10ετών ιταλικών ομολόγων (η διαφορά της απόδοσής τους από αυτή των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων) έφθασε τις 271 μονάδες βάσης (2,71 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ το spread των ελληνικών ομολόγων – τα οποία δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αγορών τίτλων της ΕΚΤ – διευρύνθηκε σχεδόν στις 400 μονάδες βάσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM
Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Νομοσχέδιο για επιδότηση ενοικίου: Η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει «επιβράβευση» ασυνεπών ενοικιαστών με δημόσιο χρήμα

Οικονομία / Νομοσχέδιο για επιδότηση ενοικίου: Η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει «επιβράβευση» ασυνεπών ενοικιαστών με δημόσιο χρήμα

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και με το ήδη ισχύον επίδομα ενοικίου, που από το 2016 καταβάλλεται απευθείας στους ενοικιαστές «χωρίς να υπάρχει εγγύηση πως αυτοί αποδίδουν τα χρήματα στους ιδιοκτήτες»
LIFO NEWSROOM