Σε ισχύ οι νέοι κανόνες της ΕΕ για τη θεώρηση βίζας

Σε ισχύ οι νέοι κανόνες της ΕΕ για τη θεώρηση βίζας Facebook Twitter
0

Σε ισχύ βρίσκονται οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις θεωρήσεις βίζας.

Νέοι απλούστεροι κανόνες για τις αιτήσεις θεώρησης (visa) εκατομμυρίων νόμιμων ταξιδιωτών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την ΕΕ ισχύουν από τις 2 Φεβρουαρίου. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να διευκολύνει τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις και να εξασφαλίσει περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση των κινδύνων παράτυπης μετανάστευσης και των απειλών κατά της εσωτερικής ασφάλειας, τονίζεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι ταξιδιώτες εις το εξής μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις θεώρησης έως και 6 μήνες πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι τους, αντί για τους 3 μήνες που ίσχυαν ως τώρα, ενώ όσοι ταξιδεύουν συχνά θα μπορούν πλέον να αποκτούν ευκολότερα θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων μακράς διάρκειας, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα.

Το τέλος θεώρησης αυξάνεται από τα 60 στα 80 ευρώ, έτσι ώστε «να εξασφαλιστούν επαρκείς πόροι για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων και τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων ασφάλειας ή παράτυπης μετανάστευσης», ενώ σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη αύξηση του τέλους από το 2006.

Ένα νέο στοιχείο είναι ότι η ΕΕ θα μπορεί να προσαρμόζει τη διεκπεραίωση των αιτήσεων θεώρησης (π.χ. όσον αφορά τον χρόνο, το ύψος του τέλους θεώρησης ή την έκδοση θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων) ανάλογα με το αν μια χώρα εκτός ΕΕ συνεργάζεται ικανοποιητικά για την επιστροφή και την επανεισδοχή των υπηκόων της που διαμένουν παράτυπα στην ΕΕ.

Οι ενωσιακοί κανόνες για τις θεωρήσεις καλύπτουν τις θεωρήσεις βραχείας διαμονής στον χώρο Σένγκεν, ο οποίος περιλαμβάνει 22 κράτη μέλη και τέσσερις συνδεδεμένες χώρες.

Επί του παρόντος, οι πολίτες 105 χωρών και οντοτήτων εκτός ΕΕ υποχρεούνται να διαθέτουν θεώρηση όταν ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν για επισκέψεις βραχείας διαμονής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεκρός από ουκρανικό πλήγμα ο υπαρχηγός του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού – Επιβεβαιώνει η Μόσχα

Διεθνή / Νεκρός από ουκρανικό πλήγμα ο υπαρχηγός του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού – Επιβεβαιώνει η Μόσχα

Σύμφωνα με ρωσικά και ουκρανικά κανάλια στο Telegram, ο Γκούντκοφ σκοτώθηκε μαζί με ακόμη δέκα στρατιωτικούς, κατά την ουκρανική επίθεση σε ρωσικό σημείο διοίκησης
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ετοιμάζεται να ρίξει δισεκατομμύρια μύγες από αεροπλάνα για να καταπολεμήσει παράσιτο

Διεθνή / Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ρίξουν δισεκατομμύρια μύγες από αεροπλάνα για να καταπολεμήσουν σαρκοφάγο σκουλήκι

Πρόκειται για σχέδιο καταπολέμησης ενός παρασίτου που θα μπορούσε να καταστρέψει τη βιομηχανία βοδινού κρέατος, να αφανίσει την άγρια ζωή και ακόμη και να σκοτώσει κατοικίδια ζώα
LIFO NEWSROOM