Το αηδιαστικό guilty pleasure του να βλέπεις βίντεο με σπυράκια στο Ίντερνετ

1

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΕΡΙΕΧΕΙ VIDEOS ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΕΝΟΧΛΗΣΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Είναι απίστευτο το τι μπορείς να ανακαλύψεις ψάχνοντας τα δημοφιλή βίντεο κάθε χρονιάς στο YouTube. Όχι μόνο για την ποικιλία του υλικού που ανεβαίνει καθημερινά και είναι σχεδόν αδύνατο να πέσεις πάνω του αν δεν στο προτείνει κάποιος, αλλά κυρίως για τις προτιμήσεις του κόσμου, το τι βλέπει φανατικά –με ενοχές ή χωρίς– που είναι άξιο μελέτης. Το πιο αλλόκοτο trend –γιατί περί trend πρόκειται, όσο κι αν δεν μπορείς να το χωνέψεις– είναι να παρακολουθείς το σπάσιμο σπυριών, το άνοιγμα κύστεων και διάφορα άλλα αηδιαστικά βίντεο που δείχνουν άδειασμα πόρων, καθάρισμα οπών από μολύνσεις, ξενιστές (προνύμφες μυγών, σκουλήκια κι άλλα αδιανόητα) και μαύρα στίγματα.

Την τελευταία πενταετία έχει δημιουργηθεί μια ολόκληρη διαδικτυακή κουλτούρα με εκατομμύρια ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο να παρακολουθούν τέτοιου είδους αηδιαστικές διαδικασίες. Τα νούμερα είναι τρελά, καθώς το κάθε βίντεο κάνει δεκάδες εκατομμύρια views και η μανία για τα σπυριά, όσο περνάει ο καιρός, γίνεται όλο και πιο ανεξήγητη: υπάρχουν βίντεο με εξαγωγές κύστεων που έχουν ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια views, το ίδιο και με πάτημα μαύρων στιγμάτων, ενώ υπάρχουν βίντεο με αφαιρέσεις αλογόμυγας από το ανθρώπινο σώμα με 40 εκατομμύρια views!

Στην κουλτούρα του Διαδικτύου, η ανεξήγητη ικανοποίηση που προσφέρουν σε πολλούς αυτά τα βίντεο είναι ουσιαστικά και ο λόγος που μπορεί να περάσουν μέχρι και δύο ώρες βλέποντας ατελείωτες ποσότητες πύου και ακούγοντας παράλληλα τις –δικαιολογημένες– κραυγές. Η μανία με τα σπυριά δεν είναι κάτι προσωρινό. Πρόκειται για μια υποκουλτούρα που έχει διάρκεια και το φαινόμενο γιγαντώνεται μέρα με την ημέρα.

Το καταλαβαίνεις, άλλωστε, μέσα από ειδικά κανάλια που έχουν δημιουργηθεί στο YouTube και είναι αφιερωμένα σε αυτή την online αηδία, όπως τα YouTube's Greatest Cysts, Cyst, Blackhead, Acne και Bursting (τα οποία τα γκουγκλάρετε με δικιά σας ευθύνη!), αλλά και από τους «πιασάρικους» τίτλους των βίντεο που γίνονται δόλωμα για να πατήσεις το κλικ: «τα βρόμικα σπυριά τρελάθηκαν», «το περιεχόμενο μιας κύστης στο στομάχι κάποιου που κατέληξε στο πρόσωπό του», «ακραία μαύρα στίγματα, το πιο λιπαρό δέρμα που έχεις δει ποτέ», και το «ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΠΥΡΙ ΜΕ ΠΥΟΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΑΡΞΕΙ!!!».

 

Η εμπειρία με τα σπυριά και τα μαύρα στίγματα είναι κάτι που όλοι λίγο-πολύ έχουν ζήσει στην εφηβεία τους. Αυτό που δείχνουν όμως τα περισσότερα βίντεο –τα οποία προσφέρουν σε όσους τα παρακολουθούν φανατικά μία «παράξενη ηδονή»– είναι ακραίες καταστάσεις, πολύ πιο εξωφρενικές από αυτό που μπορείς να φανταστείς. Δεν είναι απλά πατήματα σπυριών. Και είναι, σχεδόν πάντα, βίντεο άθλιας ποιότητας, κακοφωτισμένα, ερασιτεχνικά, τραβηγμένα με παλιάς τεχνολογίας κινητά, βίντεο ερασιτεχνών «δερματολόγων» που εκθέτουν τους δύστυχους συγγενείς και φίλους τους, αλλά και καλοφτιαγμένα βίντεο που δείχνουν χειρουργικές πράξεις και επαγγελματικές διαδικασίες.

Κι είναι τραβηγμένα οπουδήποτε: από κουζίνες στην Αμερική μέχρι σπα στο Βιετνάμ και περιέχουν από σπάσιμο σπυριών στο διάλειμμα του σχολείου, τρυφερά, μαλακά, μέχρι να αποκαλυφθεί το λευκό εσωτερικό τους, μέχρι κυστική ακμή που το πύον πετάγεται με φόρα και λερώνει μέχρι και τον φακό. Μάλιστα, πολλές φορές το άδειασμα σπυριών μοιάζει με το απαλό γαρνίρισμα που βγαίνει από τον κορνέ ζαχαροπλαστικής, ενώ υπάρχουν και σπυριά από τα οποία πετάγεται το πύον σαν καταρράκτης και θολώνει ακόμα και την εικόνα του βίντεο.

Η κοινότητα των «ζουληχτών σπυριών» έχει προκαλέσει την προσοχή των mainstream μέσων λόγω της Dr. Sandra Lee, μίας δερματολόγου γνωστής και ως «Dr. Pimple Popper» (ζουλήχτρια σπυριών), που είναι σταρ της ομώνυμης σειράς της TLC TV. Μπορεί να μην παρουσιάζει πάτημα σπυριών στην εκπομπή της, αλλά δείχνει δερματικές ανωμαλίες και επεμβατικές διαδικασίες που είναι το ίδιο ελκυστικές για τους φαν των αηδιαστικών βίντεο στο YouTube. Οι «Popaholics», οι «εθισμένοι στο σπάσιμο σπυριών» μπορούν να βρουν στη σειρά της αρκετές προεξοχές στο δέρμα και τον τρόπο που τις φροντίζει η γιατρίνα, δηλαδή τεράστια σπυράκια, μαύρα στίγματα, λιπώματα, ασβεστώματα και διάφορα εξογκώματα που περιέχουν υλικό για καθάρισμα.

Συχνά η ίδια συγκρίνει το περιεχόμενο από τις κύστεις και τα εξογκώματα των ασθενών της με διάφορα φαγώσιμα, όπως μαλακό τυρί, κοτόπουλο, φασόλια πίντο, πορτοκάλια, κρόκους αυγών και κουάκερ. Είναι η πρώτη εκπρόσωπος αυτής της κουλτούρας που θεωρείται ειδικός και, φυσικά, προσφέρει και θεραπεία για τα δερματικά προβλήματα – με το αζημίωτο βέβαια (μπορείς να αγοράσεις το «Zit Happens», ένα κιτ για να ξεφορτωθείς την ακμή σου, ενώ το Halloween πουλούσε ακόμα και κοστούμι Dr. Pimple Popper!).

 

Βέβαια, οι οπαδοί των βίντεό της δεν τα βλέπουν για την εκπαιδευτική τους αξία. Η λόξα με τα σπυριά και το πάτημά τούς προκαλεί μια απρόσμενη ενεργοποίηση των αισθήσεων, καθώς όσοι παρακολουθούν τα συγκεκριμένα βίντεο θεωρούν ότι είναι κάτι που τους χαλαρώνει. Με άλλα λόγια, η «παράξενη ηδονή» προκαλείται από κάτι που θεωρείται ταμπού να γίνεται σε δημόσια θέα, παρόλο που η ακμή ήταν και εξακολουθεί να είναι πολύ συνηθισμένη μέχρι την ενηλικίωση σε όλες τις κοινωνίες.

Η «βασίλισσα του μαύρου στίγματος», Sandra Lee, δεν είναι όμως η μόνη σταρ. Ο δερματολόγος Vikram Yadav (ή αλλιώς «The King of Comedones») είναι άλλη μία διαδικτυακή διασημότητα που ξεπήδησε μέσα από αυτή την αηδιαστική κουλτούρα. Είναι αξιοσημείωτο ότι για τη γενιά των Xers, η λέξη popping δεν έχει την ίδια έννοια που είχε στα '70s και τα '80s, δεν συνδέεται δηλαδή με το funk ή το σεξ, αλλά αντιθέτως σημαίνει δυο ώρες μπροστά στην οθόνη του κινητού βλέποντας στο YouTube βίντεο με σπασίματα σπυριών, κραυγές και πύον.

Βέβαια, ας μη γελιόμαστε... Ποιος δεν έχει πατήσει ποτέ στη ζωή του ένα σπυράκι μπροστά στον καθρέφτη; Ποιος δεν έχει αισθανθεί –έστω και λίγο– μειονεκτικά χάρη με αυτά τα μικρά «λοφάκια» πάνω στο δέρμα και κυρίως ποιος δεν έχει κοιτάξει ενδελεχώς τους πόρους και τα μαύρα στίγματα γύρω από τη μύτη του; Η όλη ικανοποίηση μ' αυτά τα βίντεο έρχεται τη στιγμή της διάνοιξης της κύστης και του ξεχειλίσματος του σμήγματος. Η λίστα, όμως, δεν σταματά εδώ! Οι πιο hardcore viewers είναι όσοι, πέρα από το λευκό σμήγμα και τα αποστήματα, αγαπούν ιδιαίτερα την αφαίρεση κεριού από το εσωτερικό του αυτιού ή το βίαιο τράβηγμα τριχών που έχουν «σφηνώσει» κάτω από το δέρμα.

 

Ποιο είναι, όμως, το προφίλ των ανθρώπων που ανήκουν σ'αυτήν την ιντερνετική κάστα; Πολλοί εξ αυτών θεωρούν ότι αυτή η μανία λειτουργεί σαν μια μορφή κάθαρσης, ενώ συγκεκριμένα ένας χρήστης του Reddit ανέφερε ότι: «Αυτό με ανακουφίζει από το στρες. Το να βλέπω, δηλαδή, να πετάγεται με ανακουφίζει πραγματικά». Άλλοι, βέβαια, έχουν συνδέσει αυτή την ακατανόητη ασύδοτη παρακολούθηση βίντεο με την έννοια της γενικότερης φροντίδας και της καθαριότητας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα λεγόμενα της δερματολόγου, αρκετοί είναι αυτοί που ταυτίζουν αυτά τα βίντεο με το ASMR ή το mukbang, καθώς βρίσκουν σ'αυτά κάτι «πρωτόγονο». Ωστόσο, αυτή η ιδιαίτερη αγάπη του να ασχολείσαι και να πειράζεις συνεχώς το δέρμα σου επιστημονικά ονομάζεται dermatillomania ή SPD (skin picking disorder), με τη Lee, βέβαια, να θεωρεί ότι βλέποντας κανείς τα βίντεό της μπορεί ακόμη και να απαλλαγεί από τα δερματικά του/της προβλήματα.

Προς το παρόν το σπάσιμο σπυριών, το άδειασμα των κυστών, το καθάρισμα αυτιών από το υπερβολικό κερί, η αφαίρεση των πετρών από τη γλώσσα (!), είναι κάτι υπνωτικό για εκατομμύρια νεαρόκοσμου σε ολόκληρο τον κόσμο και τα βίντεό τους μαζεύουν εκατοντάδες εκατομμύρια views και likes. Η καταπραϋντική διαδικασία που προσφέρει σε όσους την παρακολουθούν ένα είδος κάθαρσης είναι κάτι περισσότερο από εξαιρετικά δημοφιλές τρεντ στο YouTube, είναι κάτι που ορίζει την νέα εποχή και θα χρειαστεί ειδική μελέτη τα επόμενα χρόνια...

  

 

 

Με πληροφορίες από The Guardian/ Hyperallaergic

Υγεία & Σώμα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM