Οι ταινίες του καλοκαιριού

Οι ταινίες του καλοκαιριού Facebook Twitter
0
* Τι χρειάζεται ο Έλληνας για την καλοκαιρινή κινηματογραφική του διασκέδαση; Οι διανομείς ακόμη ψάχνουν να βρουν τη σωστή απάντηση. Οι επιλογές ενίοτε σχετίζονται με την ανάγκη. Στην περίπτωση των μεγάλων χολιγουντιανών παραγωγών που βγαίνουν εκείνη την περίοδο και στην Αμερική, επιβάλλεται η σχεδόν ταυτόχρονη έξοδός τους και στις ελληνικές αίθουσες, λόγω του κινδύνου της άμεσης πειρατείας. Είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο πως αν έβγαιναν το φθινόπωρο ή οριακά το Μάιο, τα εισιτήρια θα ήταν περισσότερα, λόγω κλιματολογικών συνθηκών και συνηθειών που δεν αλλάζουν εύκολα, ειδικά όταν δεν υπάρχει μεθοδευμένη ενημέρωση από όλα τα γραφεία για το βάρος που δίνουν και τους θερινούς μήνες στα προϊόντα τους. Δεν γίνεται όμως διαφορετικά. Και αν το δούμε πιο ψύχραιμα, τα εισιτήρια που θα κέρδιζαν τον Οκτώβριο, ας πούμε, θα τα έχαναν από τους πιτσιρικάδες που θα κατέβαζαν τις ταινίες παράνομα ούτως ή άλλως.

Σε διαφορετική περίπτωση, να περιμένετε πολλές επανεκδόσεις παλιών ταινιών για όλα τα γούστα, σε καινούριες κόπιες, συντηρώντας έτσι την πατροπαράδοτη ζήτηση για κάτι κλασικό αλλά όχι χιλιοειδωμένο, ιδίως σε θερινή αίθουσα. Οι καθαρά καλλιτεχνικές ταινίες είναι οι λιγότερες και στριμώχνονται εμφανώς, ενώ κάποιες ρομαντικές κομεντί για νεανικό και μάλλον γυναικείο κοινό σκάνε μύτη και προφανώς ελπίζουν σε μια δροσερή ανατροπή. Πιο συγκεκριμένα:

*Οι πιο μεγάλες παραγωγές που θα δούμε φέτος το καλοκαίρι είναι Ο Σκοτεινός Ιππότης, το Mamma Mia, το The Happening, το Incredible Hulk και τοX-Files. Ο Σκοτεινός Ιππότης είναι η συνέχεια του Batman Begins, και πάλι με τον Κρίστιαν Μπέιλ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, τον Κρίστοφερ Νόλαν στο τιμόνι και το μεγάλο ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στον τελευταίο ολοκληρωμένο ρόλο του πρόωρα χαμένου Χιθ Λέτζερ ως Τζόκερ - ήδη κάποιοι μιλάνε για μια δυνατή ερμηνεία που αναθεωρεί την εκδοχή που επέβαλε ο Τζακ Νίκολσον πριν από 20 χρόνια. Μαζί τους ο Μάικλ Κέιν και η Μάγκι Τζίλενχαλ.

*ΤοMamma Mia, οι συνεντεύξεις του οποίου θα γίνουν στην Ελλάδα στο τέλος του Ιουνίου και η προβολή της ταινίας στις αίθουσες θα ακολουθήσει μια εβδομάδα αργότερα, είναι μια ντόπια υπόθεση, διαδραματίζεται σε νησί και σίγουρα θα αποτελεί μια μεγάλη, υψηλού ποπ επιπέδου διαφήμιση για τη χώρα. Με την ελπίδα πως θα είναι επίσης ένα διασκεδαστικό έργο, ήδη ιππεύει στο άρμα της τεράστιας δημοσιότητας του θεατρικού μιούζικαλ που σκίζει και στην Ελλάδα και θα προκρίνει σαρωτικά τις δυνατότητες της Μέριλ Στριπ στο τραγούδι. Παίζουν επίσης ο Πιρς Μπρόσναν και ο Κόλιν Φερθ.

*ΤοThe Happening σηματοδοτεί την επιστροφή του Νάιτ Σιάμαλαν στα πάτρια εδάφη του ιδιόμορφου ψυχολογικού θρίλερ με έμφαση στο μεταφυσικό στοιχείο, μετά την καταστροφή του Lady in the Water. Πρωταγωνιστεί ο Μαρκ Γουόλμπεργκ.

*Στον αγαπητό ήρωα της Marvel, τον Incredible Hulk, δίνεται ακόμη μια ευκαιρία να αποκτήσει κινηματογραφική υπόσταση, μιας και πριν από κάποια χρόνια ο Ανγκ Λι τα είχε θαλασσώσει με μια δειλή και αμήχανη μεταφορά που δεν είπε τίποτε σε κανέναν. Απ' ό,τι φαίνεται, ο πρωταγωνιστής Έντουαρτ Νόρτον διαφωνεί με το τελικό αποτέλεσμα και δεν στηρίζει την ταινία, κατεβάζοντας ωστόσο τους τόνους της διαμάχης του με το στούντιο σε πρόσφατες δηλώσεις. Η γυναίκα της παρέας είναι η Λιβ Τάιλερ, κόρη του Στιβ των Aerosmith.

*Μετά από χρόνια, Σκάλι και Μώλντερ ψάχνουν ακόμη το επέκεινα και τους συνωμότες σε νέα X-Files. Τους είχαμε ξεχάσει τους φακέλους, αλλά μας υπενθυμίζουν την παρουσία τους, χωρίς να ξέρουμε φυσικά λέξη για την υπόθεση. Αν δεν παντρευτούν κι εδώ, τότε θα μείνουν διαθέσιμοι για τους εξωγήινους για όλη τους τη ζωή!

*Το καλοκαίρι ξεκινάει με το Sex and the City, άλλη μια δημοφιλέστατη σειρά που έγινε ταινία. Είδα το έργο, αλλά λέω να μην αποκαλύψω τίποτε για την πλοκή. Ποια πεθαίνει, ποια παντρεύεται, ποια χωρίζει θα το μάθετε στις 5 Ιουνίου. Απλώς να αναφέρω πως για τους μη φανατικούς, κατηγορία στην οποία ανήκω, το αποτέλεσμα δεν απογοήτευσε.

*Τον Αύγουστο θα δούμε την καινούρια περιπέτεια από τη σειρά της Νάρνια, ακριβή παραγωγή που προορίζεται για τα παιδιά και για όσους δεν έχουν τι να δουν από τότε που σταμάτησαν οι Άρχοντες, και στο τέλος του καλοκαιριού, ή στην αρχή της νέας σεζόν, όπως έλεγαν και οι παλιοί στην πιάτσα, η Αντζελίνα Τζολί θα μάθει στον Τζέιμς Μακαβόι πώς να πυροβολεί, στην περιπέτεια Wanted.

*Σφήνα στα εμπορικά, το Get Smart, μια μεταφορά παλιάς τηλεοπτικής παρωδίας του Τζέιμς Μποντ με τον Ντον Άνταμς. Στο σινεμά, το ρόλο του αναλαμβάνει ο Στιβ Καρέλ και συμπρωταγωνιστεί η Αν Χάθαγουεϊ.

*Στη ρομαντική όχθη καταπλέουν το Σίγουρα, Ίσως με τον Ράιαν Ρέινολντς, το Θα Κλέψω τη Νύφη και το Όταν με Παράτησε η Σάρα.

*Θα έχουμε και ένα θρίλερ, τον Σιωπηλό Εφιάλτη, με θέμα το σύνδρομο της αναισθητικής επίγνωσης και πρωταγωνιστή τον Χέιντεν Κρίστενσεν αλλά και ένα γαλλικό αστυνομικό, το Μεγάλο Άλλοθι, με τη Μιού Μιού. Ένα κοριτσίστικο, με τη Μάιλι Σάιρους, κόρη του ελαφρορόκερ Μπίλι Ρέι, στις συναυλιακές τις επιδόσεις από τη Χάνα Μοντάνα - μιλάμε για μεγάλη βεντέτα στην Αμερική. Ένα χρωστούμενο από τη περσινή χρονιά, το φιλμ Ο Λαρς και η Κούκλα του, με ήρωα έναν ντροπαλό τύπο που κυκλοφορεί με μια πλαστική κούκλα στις κοινωνικές του δραστηριότητες, τον οποίο υποδύεται ο Ράιαν Γκόσλινγκ. Το Θεού Θέλοντος, που διαδραματίζεται στη Στοκχόλμη το 1975 και στο οποίο κάνει το κινηματογραφικό της ντεμπούτο η Νίνα Πέρσον των Cardigans. Ένα ντοκιμαντέρ για τη γέννα, το Πρώτο Κλάμα. Και μια απόπειρα συνέχειας του θέματος από το κλασικόΚόκκινο Μπαλόνι του Αλμπέρ Λαμορίς, αλλά με διάλογο αυτή τη φορά, το Κυνηγώντας το Κόκκινο Μπαλόνι του Χου Χσιάο Χσιέν, με τη Ζιλιέτ Μπινός.

*Προετοιμαστείτε για καταιγισμό επανεκδόσεων. Ξεκινάμε με Το Μυστικό του Βράχου των Κρεμασμένων, μια από τις πρώτες ταινίες του Πίτερ Γουίαρ, που είχε ήδη κάνει καλή καριέρα στα θερινά προ εικοσαετίας. Ακολουθούν χολιγουντιανά και καλλιτεχνικά αμερικάνικα που προτείνουν ένα στοίχημα στην επαναθεώρηση τους, καθώς είναι πολύ γνωστά και δεν είναι συχνό φαινόμενο η προβολή τους εκτός ειδικών αφιερωμάτων και τηλεόρασης: Η Γκαρσονιέρα του Μπίλι Γουάιλντερ με τον Λέμον και τη Μακλέιν, οι Ανταύγειες σε Χρυσά Μάτια του Χιούστον με την Τέιλορ και τον Μπράντο, το Πρόγευμα στο Τίφανις με την Όντρεϊ Χέπμπορν, Οι Φυγάδες του Μισούρι με τον Μπράντο και ο Σιωπηλός Μάρτυρας του Χίτσκοκ με τον Τζέιμς Στιούαρτ και την Γκρέις Κέλι. Αλλά και τα γαλλικά Γυμνοί στον Ήλιοτου Ρενέ Κλεμάν, και το Je t'aime moi non plus, με την Μπίρκιν και τον Τζο Νταλεσάντρο. Την εικόνα συμπληρώνει Η Αλίκη στις Πόλεις του Βέντερς και το αριστούργημα του Μπερτολούτσι Ο Κομφορμίστας, ταινίες που συνολικά δεν χρειάζονται συστάσεις, αλλά ζητάνε μια θέση στον ήλιο του ανταγωνισμού από τις νέες και κατώτερες σε ποιότητα ταινίες.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτιά και σταχτη; Στάχτη και μπούρμπερη; Avatar, θα σε δούμε

Οθόνες / Φωτιά και στάχτη; Στάχτη και μπούρμπερη; Avatar, θα σε δούμε

Είναι ένα από τα ελάχιστα blockbusters που μας έχουν απομείνει και αξίζει τον κόπο. Μαζί με το Avatar έχουμε άλλες τρεις ταινίες που αξίζουν την έξοδο στο σινεμά της πόλης!
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Είναι το «Singapore Sling» η πιο παρεξηγημένη ταινία του ελληνικού σινεμά;

Βιβλίο / Είναι το «Singapore Sling» η πιο παρεξηγημένη ταινία του ελληνικού σινεμά;

Μια συζήτηση με τη Μαρί Λουίζ Βαρθολομαίου Νικολαΐδου για την ταινία που αδικήθηκε στην εποχή της, αλλά σήμερα προκαλεί εκ νέου το ενδιαφέρον, και για την «επιστροφή» της μέσα από ένα βιβλίο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Γιάννης Σολδάτος: «Ο μεγαλύτερος εχθρός μου είναι ο μικροαστισμός» ή «Το σινεμά ως μαζικό λαϊκό θέαμα έχει σχεδόν τελειώσει»

Βιβλίο / Γιάννης Σολδάτος: «Το σινεμά ως μαζικό λαϊκό θέαμα έχει σχεδόν τελειώσει»

Μια συζήτηση με τον σκηνοθέτη, εκδότη και συγγραφέα της συνοπτικής «Ιστορίας του Ελληνικού Κινηματογράφου» που πρόσφατα επανακυκλοφόρησε εμπλουτισμένη και σε ενιαία μορφή από τις εκδόσεις Αιγόκερως.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Aν είχα Πόδια θα σε Κλωτσούσα». Σιγά ρε φίλε, ένα σινεμά ήρθαμε!

Οθόνες / «Aν είχα Πόδια θα σε Κλωτσούσα». Σιγά ρε φίλε, ένα σινεμά ήρθαμε!

Κάνουμε χιούμορ, αλλά η ταινία της Μπρόνστιν παίρνει τα περισσότερα αστέρια της εβδομάδας (με ντεμπούτο A$AP Rocky). Άλλες πέντε ταινίες «βγαίνουν» στα σινεμά από σήμερα και υπάρχει κάτι για όλους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη σειρά του 2025;

Pulp Fiction / Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη σειρά του 2025;

Pluribus ή All is Fair; Έχουν και τα δύο φανατικούς θαυμαστές που τους χωρίζει μία άβυσσος. Τα βρίσκουν στη μέση ίσως με τον τελευταίο κύκλο του Stranger Things. Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος και Γιάννης Βασιλείου μιλούν για τις τρεις πολυσυζητημένες σειρές στο studio της LifO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Οθόνες / Όσα παιδιά βρέθηκαν στην Ολυμπία 29/11-6/12 είδαν πολύ καλό σινεμά

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ταξίδεψε για μια εβδομάδα τους θεατές του σε κάθε γωνιά της Γης, από τους καταυλισμούς της Παλαιστίνης μέχρι τις Φιλιππίνες και τα νησιά Γκαλάπαγκος.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Τζον Κασσαβέτης, εξέχων δημιουργός της αμερικανικής αβάν-γκαρντ

Οθόνες / Τζον Κασσαβέτης: «Το καλύτερο location στον κόσμο είναι το ανθρώπινο πρόσωπο»

Γεννήθηκε σαν σήμερα ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός που έγραψε ιστορία στον κινηματογράφο με σπουδαίες ταινίες όπως οι «Μια γυναίκα εξομολογείται», «Νύχτα Πρεμιέρας», «Γκλόρια» και πολλές ακόμα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η συγκλονιστική «Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ακούγεται από σήμερα και στην Αθήνα

Οθόνες / Η συγκλονιστική «Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ακούγεται από σήμερα και στην Ελλάδα

Ένα 6χρονο κορίτσι «φωνάζει» το πιο δυνατό αντιπολεμικό μήνυμα, οι Έλληνες διασκευάζουν Ντίκενς (και το κάνουν πολύ καλά) και άλλες πέντε ταινίες που μπορείτε να δείτε από σήμερα στα σινεμά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σινεμά από το μέλλον, για δύο εβδομάδες στην Αθήνα

Οθόνες / Σινεμά από το μέλλον, για δύο εβδομάδες στην Αθήνα

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει. Για δύο εβδομάδες θα δούμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες σύχρονων δημιουργών, παράλληλα με αποκατεστημένες κλασικές που άφησαν εποχή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Beatles νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων

Daily / Beatles νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων

Η μυθική σειρά οκτώ (συν ένα) επεισοδίων που διασχίζει ολόκληρη την εξωπραγματική διαδρομή του πιο σημαντικού και πιο λατρεμένου συγκρότημα στην ιστορία, επέστρεψε στο Disney + σε νέα, αποκατεστημένη εκδοχή με πεντακάθαρη εικόνα και κρυστάλλινο ήχο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Barry Lyndon»: Η μεγαλειώδης ύβρις ενός όμορφου αριβίστα

Οθόνες / «Barry Lyndon»: Η μεγαλειώδης ύβρις ενός όμορφου αριβίστα

Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη προβολή της, η ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ παραμένει ένα μεγάλο εικαστικό αριστούργημα και σίγουρα μία από τις ωραιότερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νταβίντ Πάμπλος: « Το Μεξικό βυθίζεται στη βία εδώ και πολλά χρόνια»

Οθόνες / Νταβίντ Πάμπλος: «Το Μεξικό βυθίζεται στη βία εδώ και πολλά χρόνια»

Βία, καρτέλ ναρκωτικών, τρόμος παντού, σκλάβοι του σεξ αλλά και queer έρωτες στο Μεξικό του σήμερα. Αυτό είναι το σκηνικό της συγκλονιστικής ταινίας «Στον δρόμο» που είδαμε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ο Μεξικανός σκηνοθέτης μίλησε στη LiFO για τη ζωή στο Μεξικό αλλά και για την τόλμη που χρειάστηκε να γυρίσει μια ταινία με ένα τόσο επικίνδυνο για τη χώρα του θέμα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ