Eat, drink and be merry!

Eat, drink and be merry! Facebook Twitter
0

Ούτε κατάλαβες πότε ήρθαν (ούτε κι εμείς...). Το mailbox σου έχει γεμίσει με ροδοκόκκινους αγιοβασίληδες που τραγουδούν χο-χο-χο εκνευρίζοντας το διευθυντή σου, και η φίλη σου από το διπλανό γραφείο ακολουθεί τη δίαιτα του μελομακάρονου κολλώντας συστηματικά το κουμπί του φωτοτυπικού για να σε βάλει στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Αν δεν έχεις προγραμματίσει ακόμα την προεορταστική κοπάνα για ψώνια - χαρά- πάρτι - ξεφάντωμα - hangover, μην το καθυστερείς... Η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ (μη σου μπαίνουν ιδέες για τη Νέα Υόρκη, next year) σε περιμένει για να φιληθείς με αγνώστους κάτω από το γκι, να πάθεις οverdose από κουραμπιέδες και βασιλόπιτα, να δεις την ανατολή του νέου χρόνου και της νέας μέρας πάνω από ένα πιάτο πατσά και να τσουγκρίσεις το ποτήρι σου με το καυτό κρασί (mulled wine, όπως θα έλεγε και η καθηγήτρια των αγγλικών σου) με τον Τζαμαϊκανό τουρίστα που τραγουδάει τα παραδοσιακά κάλαντα Santa ketch up in a Mango Tree, Mango Tree, Mango Tree...

Τhe day before Christmas

Μπορεί η κλασική βόλτα να περιλαμβάνει ζεστή σοκολάτα, αλλά σε αυτή την πόλη υπάρχουν κι άλλες ευκαιρίες για απόλαυση. Αν βγεις για shopping marathon σταμάτα για ένα σαλέπι - ζεστό, σιροπιαστό, είναι σκέτο βάλσαμο για το λαιμό. Στη λογική του street food και τα κάστανα -για το απαραίτητο χοροπηδητό όταν τα πιάνεις καυτά στη χούφτα σου- που κυκλοφορούν σε περιορισμένη version (έχουν μείνει πια ελάχιστοι πραγματικοί καστανάδες). Στη χριστουγεννιάτικη λίστα δεν πρέπει να ξεχάσεις τις ειδικές ποικιλίες καφέδων και τσαγιού με Christmas blend μπαχαρικών (μπορείς να τις δοκιμάσεις στα διάφορα καφέ ή να τις ανακαλύψεις στα καταστήματα για το χριστουγεννιάτικο πρωινό στο κρεβάτι) αλλά και όλη τη συλλογή από τα παραδοσιακά ποτά: από το καυτό κόκκινο κρασί που βράζεται με φλούδες πορτοκαλιού και γαρύφαλλα και κανέλα, μέχρι το egg nog, που έχει φανατικό κοινό στην Ελλάδα. Σ' αυτά πρόσθεσε τις πουτίγκες, που θα τις βρεις έτοιμες και αρκεί να τις βάλεις στο φούρνο για να θυμηθείς τα φοιτητικά σου χρόνια στην Αγγλία, και τα πανετόνε, ιταλική λιχουδιά από αφράτο τσουρέκι που ανταγωνίζεται σε δημοτικότητα τα gingerbread cookies με την πιπεράτη γεύση, από τα οποία φτιάχνονται και τα χριστουγεννιάτικα gingerbread houses (προσπάθησε να συγκρατηθείς μέχρι το σπίτι σου για να τα τοποθετήσεις κάτω από το δέντρο).

The night before Christmas

Christmas parties χωρίς την ανάλογη χρυσόσκονη σε ballroom μεγάλων ξενοδοχείων δεν γίνεται. Η ατμόσφαιρα θυμίζει ρεβεγιόν στη χρυσή εποχή που ο Φράνκ Σινάτρα τραγουδούσε το «White Christmas», το μενού περιλαμβάνει όλα τα αγαπημένα (μενταγιόν από όστρακα Saint-Jacques, άγριο ελάφι με σάλτσα cranberries και σουφλέ σαμπάνιας, που τα βλέπεις για πρώτη φορά, αλλά νιώθεις σαν να βρίσκεσαι στην Αβάνα και ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ θα σου χτυπήσει απαλά τον ώμο) και σάμπα, ρούμπα, σάλσα και τα λοιπά λάτιν που κορόιδευες στη μαμά σου, αλλά έρχονται ξανά στη μόδα. Τα περισσότερα ξενοδοχεία προτείνουν χριστουγεννιάτικα πακέτα που περιλαμβάνουν διαμονή για να απολαύσεις τους κανιοβολισμούς από το καλωσόρισμα του νέου έτους σε υπερπολυτελή σουίτα, ενώ τα πάρτι τους είναι θρυλικά (τελευταία τάση τα champagne bar με όλες τις glamour σαμπάνιες). Σε αυτά πρόσθεσε τα μεγάλα εστιατόρια που κάθε τέτοια εποχή βάζουν τα δυνατά τους: οι μαρμίτες πιάνουν φωτιά και οι σεφ δοκιμάζουν τριάστερα πιάτα που συνδυάζουν δημιουργικές ιδέες με εκλεκτές πρώτες ύλες, όπως γαλλικά φουα γκρα, ρώσικο χαβιάρι και ισπανικά χαμόν. Φέτος, τα wine bar έχουν την τιμητική τους για να τσιμπολογείς το προσούτο σου παρέα με ένα απολαυστικό κόκκινο κρασί, ενώ μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι και οι πειραματισμοί της μοριακής γαστρονομίας που κερδίζουν πόντους.

Τhe Greek way - Reveillon με πεντοζάλι

Δεν χρειάζεται να το πούμε: η χρονιά ανήκει αναμφισβήτητα στην ηρωική μεγαλόνησο. Στην Αθήνα βρίσκονται τρία, τουλάχιστον, κρητικά εστιατόρια, όπου χρειάζεται να μπεις στη λίστα αναμονής για να δοκιμάσεις λαχταριστούς χοχλιούς, ενώ τα τρυφερά σταμναγκάθια και τα αρνάκια που μυρίζουν Ψηλορείτη έρχονται καθημερινά από το νησί για πιάτα που παραπέμπουν σε μάθημα πατριδογευσίας. Στην κατηγορία των ελληνικών και αγαπημένων περιλαμβάνονται και όλα τα εστιατόρια που έχουν κάνει μεταγραφή στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη (που ξέρουν από καλλλό φαγητό) και από τη νησιωτική Ελλάδα (θαλασσινά από την Πάρο αλλά και κερκυραϊκά σοφρίτο που σπάνε μύτη). Το χοιρινό φρικασέ, οι σούπες αυγολέμονο, οι πίτες με το χωριάτικο φύλλο και τα ντολμαδάκια (σαρμαδάκια, κατά την τοπική διάλεκτο) είναι ό,τι πρέπει για να σου θυμίσουν Χριστούγεννα με τη μαμά σου στο σπίτι, όταν σε έβαζε να τυλίγεις λαχανοντολμάδες επειδή παραπέμπουν στα σπάργανα του Χριστού (άσχετο αλλά παραδοσιακό). Μην ξεχάσεις επίσης να κάνεις τις προμήθειές σου από τα νέο-μπακάλικα, όπου θα βρεις τέλειο τραχανά από τη Μάνη για τη σούπα μετά το hangover, θρακιώτικα φύλλα για πίτες home made, όλα τα αλλαντικά (από σύγκλινο μέχρι απάκι, που τελευταία γνωρίζει μέρες δόξας) για τηγανιές στο πρώτο πρωινό του νέου χρόνου, και γιορτινά γλυκά με γεμιστά μελομακάρονα και κουραμπιέδες.

The Multi-culti way - Μaligayan Pasko (Καλά Χριστούγεννα στα φιλιππινέζικα)

Ολονύχτιο πάρτι με σούσι και σασίμι δεν είναι ό,τι ακριβώς έχεις στο μυαλό σου για Χριστούγεννα, αλλά αν κάνεις μια βόλτα από τις περιοχές του κέντρου θα ανακαλύψεις τέλεια έθνικ μαγαζιά όπου μπορείς να βρεις όλες τις καυτερές μυρωδιές που μπορούν να εκτινάξουν τη γαλοπούλα σου σε ύψη. Στην ελληνική Chinatown το γιορτινό μενού περιλαμβάνει πάπιες Πεκίνου και μπισκότα της χαράς (fortune cookies), αλλά μια ζεστή σούπα με noodles είναι άκρως μαλακτική για το ξενύχτι. Αν θέλεις να κάνεις το γύρο του κόσμου σε μια βραδιά, πρέπει να τιμήσεις δεόντως και όλα τα ταϊλανδέζικα εστιατόρια αλλά και τα ινδικά με τα καυτερά ρύζια και το κοτόπουλο tandoor που σε μεταφέρουν στο Δελχί. Από την άλλη πλευρά του Ειρηνικού, ανεβαίνει με τα χίλια η αργεντίνικη κουζίνα (φέτος είναι η χρονιά της, με τα αφιερώματα στο τάνγκο) και όλα τα εκλεκτά steak house που μπορούν να μετατρέψουν ένα κλασικό Τ-bone σε ανώτατη απόλαυση. Στα πιο κοντινά, τον πρώτο λόγο έχουν τα ρώσικα εστιατόρια, που θυμίζουν χιονισμένες στέπες με τα καυτερά κρέατα, τα πιροσκί και το κόκκινο ξινολάχανο, που παραπέμπουν στην κόκκινη παράδοση. Μην ξεχάσεις να απολαύσεις μια πραγματική βότκα ή να βάλεις στο τραπέζι σου όλα τα πολυεθνικά ποτά, όπως σάκε για δυνατές συγκινήσεις.

Τhe day after Christmas

Οι Άγγλοι έχουν τη συνταγή του Bloody Mary: γεμίζεις ένα ποτήρι με βότκα, ντοματόζουμο, Worcestershire sauce, μερικές σταγόνες ταμπάσκο και ένα κλωνάρι σέλερι (που μπορείς να το θεωρήσεις και σαν πρωινό) και πίνεις μέχρι να ξεχάσεις όλα αυτά που ήπιες την προηγούμενη μέρα. Ο ελληνικός τρόπος, όμως, είναι ο πατσάς: αν περάσεις στις έξι το πρωί από την κεντρική αγορά, μπορεί να πετύχεις τα τελευταία πιάτα, αφού η διανομή του άκρως χωνευτικού εδέσματος ξεκινάει από νωρίς. Η συνταγή είναι μυστική, όμως αυτοί που ξέρουν ρίχνουν και λίγο μπούκοβο που σε τινάζει στα ύψη, αλλά καίει και την τελευταία σταγόνα αλκοόλ. Τα τελευταία χρόνια, το πακέτο για πλήρη απόλαυση κλείνει με Christmas brunch στα μεγάλα ξενοδοχεία: πρόκειται για το πρώτο πρωινό του χρόνου με ένα μπουφέ που θα ζήλευε και το υπερπολυτελές ξενοδοχείο Four Seasons στη Νέα Υόρκη (είδες που όλα κάνουν κύκλο;). Συνήθως περιλαμβάνει αγγλικό μενού με όλα τα παραδοσιακά, όμως τα αγαπημένα μας δεν είναι άλλα από τις σοκολατένιες τούρτες τύπου sacher torte από τη Βιέννη που σε κάνουν να περιμένεις ν' ακούσεις και τα κουδουνάκια από τους τάρανδους του Αγιου Βασίλη να περνούν από μπροστά σου (σε αυτή την περίπτωση μην ανησυχήσεις, φτιάξε ένα ακόμα Bloody Mary και περίμενε να δεις και τον Ρούντολφ!).

Θα σε δω στην πλατεία (Συντάγματος)...

Αν σκέφτεσαι να κάνεις ξανά τη βόλτα σου από τη ζαχαρένια πολιτεία, τα σχέδια άλλαξαν. Η πλατεία έχει ακόμα το μεγαλύτερο δέντρο της πόλης, αλλά αυτήν τη χρονιά το must see δεν είναι άλλο από τις φωτεινές πύλες που σχεδίασε η Ελευθερία Ντεκώ (την ξέρεις από τους Ολυμπιακούς Αγώνες) σε ένα εντυπωσιακό θέαμα. Το carousel σε περιμένει ακόμα για βόλτες, ενώ αν στην καρδιά σου είσαι ακόμα παιδί, κλείσε ραντεβού στο Μαγεμένο Δάσος που έχει στηθεί στον Εθνικό Κήπο για να κάνεις τη γνωριμία σου με τους καλικάντζαρους. Η γιορταστική ατμόσφαιρα όμως έχει και πολλή μουσική, αφού σήμερα (20/12) ξεκινάει η σκυταλοδρομία των συγκροτημάτων που θα ολοκληρωθεί στο χριστουγεννιάτικο πάρτι (24/12) στο Γκάζι. Κάτι μας λέει ότι αυτές τις γιορτές θα περάσουμε όμορφα, όμορφα, όμορφα (για να μάθεις λεπτομέρειες για το ραντεβού μας, μπες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.cityofathens.gr).

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ