Η γυμνή αλήθεια για τα '60s

Facebook Twitter
0

Πες μου λίγα λόγια για την ταινία. Για τι ακριβώς πρόκειται;
Είναι μια ταινία που ο αγγλικός τίτλος της είναι 8 Miles High και αφορά μια γυναίκα που τη δεκαετία του ‘60 ήταν πολύ διάσημο μοντέλο. Ήταν πολύ διάσημη στη Γερμανία από τις φωτογραφίσεις της. Ήταν επίσης γνωστή για τις σχέσεις της με τον Mick Jagger, τον Keith Richards και τον Jimmy Hendrix - η ταινία αναφέρεται στη ζωή και στους έρωτές της. Είναι μια ερωτική ιστορία για την αγάπη για ζωή στις δεκαετίες του ‘60 και του ’70, που διαδραματίζεται στο Μεξικό, στην Ινδία, στη Γερμανία και παρουσιάζει τρεις περιόδους της ζωής της: τη νεότητά της και τη σχέση της με μια διάσημη πολιτική ομάδα που ονομαζόταν Kommune 1. Ζούσαν όλοι μαζί σε ένα πολύ μεγάλο δωμάτιο, κοιμόνταν σε ένα μεγάλο στρώμα και συζητούσαν για πολιτική και για επανάσταση. Η τρίτη περίοδος είναι ο πιο μεγάλος της έρωτας, η σχέση της με τον Dieter Bockhorn. Έφτιαξε ένα λεωφορείο για χάρη της, για να της δείξει πόσο την αγαπούσε και στη συνέχεια ταξίδεψαν παντού στον κόσμο, κάτι που σήμερα είναι αρκετά συνηθισμένο, αλλά τη δεκαετία του ‘60 το να ταξιδεύεις στο Μεξικό, στην Τουρκία και στην Ινδία ήταν κάτι πολύ ξεχωριστό.

Ποια πιστεύεις ότι είναι τα στοιχεία που κάνουν την ιστορία της Uschi Obermaier ενδιαφέρουσα 40 χρόνια μιετά και τι είναι αυτό που συντηρεί το μύθο της; Για ποιο λόγο να πάει κάποιος να δει μια ταινία γι' αυτή;
Στην Ελλάδα δεν είναι τόσο εύκολο να πάει κάποιος όσο είναι στη Γερμανία, επειδή οι Γερμανοί γνωρίζουν ποια είναι. Οι Έλληνες θα μπορούσαν να πάνε να τη δουν επειδή είναι μια ωραία ερωτική ιστορία. Περιέχει τόσα πολλά στοιχεία, δείχνει ολόκληρο τον κόσμο, όλα τα ταξίδια της, όλες τις άσχημες καταστάσεις που είχε να ξεπεράσει, για παράδειγμα το χαμό του παιδιού της ή τις εμπειρίες της με τα ναρκωτικά, τη μουσική. Οι άνθρωποι, ειδικά η γενιά μας -είμαι 27-, μπορούν να πάρουν μια ιδέα για το πώς ήταν τα πράγματα στη δεκαετία του ‘60. Πόσο εύκολα ήταν. Ο χίπικος τρόπος ζωής και η φιλοσοφία της μουσικής, το ότι προσπαθούσαν να τα δοκιμάσουν όλα, χωρίς την πίεση του σχολείου ή της δουλειάς. Όλα ήταν τόσο όμορφα και εύκολα. Σήμερα δεν είναι.

Πέρασε από τόσες κακουχίες, υπάρχει κάποιο μάθημα μετά από όλα αυτά;
Υπάρχει.
Είναι μια πολύ δυνατή γυναίκα. Σήμερα είναι 60 χρονών και στην ταινία την παρακολουθούμε από τα 18 ως τα 35 της. Έχει χάσει κάποιον. Κάποιος πέθανε. Δεν θέλω να πω ποιον, πρέπει να πάτε να δείτε την ταινία, έχασε δυο σημαντικά για τη ζωή της πρόσωπα. Έχει σχέση με τον έρωτα. Το να μην μπορείς να αποφασίσεις ανάμεσα σε τρία πρόσωπα που αγαπάς ποιο να επιλέξεις. Βλέπεις απλά πόσο ελεύθερη γυναίκα ήταν, πόσο δυνατή.

Εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες, πιστεύεις ότι έχασε ή κέρδισε εν τέλει από όλες αυτές τις σχέσεις;
Φυσικά και έχασε. Πρώτα απ’ όλα, με τη σχέση της με τον πολιτικοποιημένο τύπο έχασε τον εαυτό της επειδή δεν είχε καμία σχέση με την πολιτική. Όταν πήγε, ένα απλό κοριτσάκι, σε εκείνους τους ανθρώπους που ήταν πολύ πνευματικοί και έξυπνοι, έπρεπε να παλέψει πολύ σκληρά για να αποδείξει ότι δεν ήταν ανόητη -παρ’ όλο που δεν ήταν και τόσο έξυπνη- και έμαθε πολλά από τις σχέσεις της και όλες τις αποφάσεις που έχει πάρει. Ίσως ειδικά για τις γυναίκες θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δουν πώς μπορεί να γίνει το όνειρο μιας πολύ δυνατής γυναίκας πραγματικότητα. Όλα όσα ονειρεύεσαι μπορούν να πραγματοποιηθούν εάν τα πιστέψεις πραγματικά και αυτό είναι και το μήνυμα της ταινίας.

Πιστεύεις ότι γίνεται κάτι ανάλογο με την Kommune 1 σήμερα στην τηλεόραση των reality; Όπως δείχνει η ταινία, είναι ένα μέρος που δεν υπάρχουν πόρτες ούτε ρούχα.
Νομίζω ότι δεν ήθελαν να χάσουν τα όριά τους. Δεν ήθελαν να έχουν τη σχέση των δυο ανθρώπων επειδή τα πάντα ήταν ανοιχτά. Έμεναν σε ένα μεγάλο δωμάτιο και έπρεπε να μιλάς για τα προβλήματά σου, έπρεπε να τα εκθέτεις μπροστά σε όλους. Έπρεπε να μοιράζεσαι τα πάντα και αυτό δεν είναι εύκολο. Σήμερα με το θέμα του Big Brother είναι σχεδόν το ίδιο. Έχεις μια κάμερα και υπάρχουν άνθρωποι που εκτίθενται, βλέπεις τα προβλήματά τους, αλλά το θέμα δεν είναι πολιτικό. Είχαν πολιτικές δραστηριότητες στην Kommune 1.

Ποιες ήταν οι αντιδράσεις του γερμανικού κοινού; Τους άρεσε η ταινία;
Ήταν πολύ αντιφατικές. Σε μερικούς άρεσε πάρα πολύ. Στη γενιά του ‘60 άρεσε. Η νέα γενιά που δεν ήξερε αυτή τη γυναίκα ήταν δύσκολο να καταλάβει τα πάντα.

Ποιος είναι ο πιο μεγάλος σου φόβος για τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει η ταινία;
Δεν έχω φόβους. Καθόλου, επειδή ο πιο σκληρός κριτής ήταν η ίδια η Uschi και μου είπε ότι της άρεσε. Βλέπει τον εαυτό της σε μένα και στον τρόπο που την υποδύομαι στην ταινία. Δεν μπορούν να μου πουν οι άλλοι ότι δεν έχω σχέση με την Uschi, επειδή μου το έχει πει η ίδια.

Υπάρχει κανένα στοιχείο στον χαρακτήρα που υποδύεσαι που μοιάζει με το δικό σου;
Μοιραζόμαστε την ίδια δίψα και αγάπη για ζωή, μας αρέσουν τα ζώα, έχουμε κι οι δυο την ίδια αίσθηση του χιούμορ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TAINIES

Οθόνες / Ο ανανεωμένος Superman και 6 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Ένας υπερήρωας, μερικοί επικίνδυνοι καρχαρίες, ένα αμερικανικό ρομαντικό δράμα, μπόλικος σουρεαλισμός και γαλλικό chanson: Το κινηματογραφικό μενού της εβδομάδας έχει από όλα - Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου cartoon

Oθόνες / Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου καρτούν

Υπερφορτωμένο, κατά διαστήματα απολαυστικό, με μια τετράποδη προσθήκη που θα κάνει τους ζωόφιλους να γαβγίζουν από χαρά, το «Superman» του Τζέιμς Γκαν δεν προσποιείται πως θέλει να προσφέρει τίποτα παραπάνω από δύο ευχάριστες ώρες στο σινεμά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Η πρώτη ταινία του αναγεννημένου διευρυμένου σύμπαντος της DC, ο υβριδικός μεταμεσονύκτιος χαβαλές του «Dangerous Animals» και το χιτσκοκικό «Spellbound», με την ονειρική σεκάνς ανθολογίας που σχεδίασε ο Σαλβαδόρ Νταλί, ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Οθόνες / Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Ο μεγαλοπαραγωγός Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ επιθυμούσε ένα trendy δράμα για την ψυχανάλυση, ενώ ο Άλφρεντ Χίτσκοκ γύρισε άλλο ένα θρίλερ για το σεξ, την ερωτική επιθυμία και τον ρόλο μιας δυναμικής γιατρού, απροστάτευτης σε ένα σεξιστικό ανδροκρατούμενο μικρόκοσμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αναγέννηση του Jurassic World με ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικά αναχρονιστική

Οθόνες / Jurassic World: Ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικό πισωγύρισμα

Ο Κόλιν Τρεβόροου ξεκίνησε δυνατά τη δεύτερη τριλογία του Jurassic σύμπαντος και την έστειλε στον αγύριστο ή περίπου στη μέση του πουθενά, με τους τροποποιημένους δεινοσαύρους αδέσποτους, οπλισμένους κι επικίνδυνους, σε ένα φινάλε με οικολογικές κορόνες, πανηγυρικά χαοτικό, ψευδεπίγραφα απειλητικό και, εν τέλει, εξαιρετικά ανιαρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Οθόνες / Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Ο Μπραντ Πιτ, σε έναν μεγαλειώδη αναχρονισμό σε σύγκριση με τους ζορισμένους άνδρες του σύγχρονου κινηματογράφου, παίζει την ψυχούλα που όλοι φανταζόμαστε στο «F1», έναν (καθόλου σκοτεινό) ιππότη της ασφάλτου, ριψοκίνδυνο για το fun της ιστορίας, σε πλήρη έλεγχο της κατάστασης, πιστό στο σχεδόν ερωτικό του ραντεβού με τον φακό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 κινηματογραφικές προβολές-events που δεν πρέπει να χάσετε φέτος το καλοκαίρι

Οθόνες / 10 θρυλικές ταινίες που θα δούμε φέτος στα θερινά

Πέρα από τις ταινίες της διανομής, το καλοκαίρι διεξάγονται events, φεστιβάλ κaι αφιερώματα που (επανα)συστήνουν θησαυρούς από το κινηματογραφικό παρελθόν. Επιλέγουμε μια προβολή από δέκα τέτοιες δράσεις, στις οποίες κάθε σινεφίλ αξίζει να χτυπήσει κάρτα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Απώλειες / Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Η αγαπημένη ηθοποιός, που έφυγε πλήρης ημερών πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε η επιτομή της Ελληνίδας θείας, τόσο στην τηλεόραση όσο και στον κινηματογράφο. Ο ανιψιός της, Φώτης Σεργουλόπουλος, θυμάται στιγμές μαζί της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

The Review / Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

O Χρήστος Παρίδης συζητά με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την τελευταία ταινία του Τεξανού δημιουργού. Πρόκειται, τελικά, για μια αντικαπιταλιστική αλληγορία της εποχής μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ