Το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο θωρακίζει τον οργανισμό από την πνευμονία

Το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο θωρακίζει τον οργανισμό από την πνευμονία Facebook Twitter
Δεν πρέπει να υποτιμούμε τις αναπνευστικές λοιμώξεις και πως πρέπει να εμβολιαζόμαστε κατά της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας.
0

Διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα, τα αναπνευστικά νοσήματα εξελίσσονται σε τρίτη αιτία θανάτου, με τον καρκίνο του πνεύμονα να καταγράφει ετησίως περίπου 8.000 νέα περιστατικά στην πατρίδα μας λόγω της υψηλής διάδοσης του καπνίσματος. Στην κατηγορία αυτών των παθήσεων ανήκει και το άσθμα, που οφείλεται στα αλλεργιογόνα και σε γενετική προδιάθεση, καθώς και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, γνωστή και σαν ΧΑΠ, που είναι άμεσα εξαρτώμενη από το τσιγάρο, το οποίο δρα επιβαρυντικά σε όλα τα νοσήματα.

Ωστόσο, τη μερίδα του λέοντος στις αναπνευστικές παθήσεις σε ό,τι αφορά τον βαρύ αντίκτυπό τους σε νοσηλείες στο νοσοκομείο και τη θνησιμότητα κατέχει η πνευμονία, που απειλεί μικρά παιδιά, μεσήλικες και ηλικιωμένους. Όπως, μάλιστα, επισημαίνει, μιλώντας εκ μέρους της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, η επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Παρασκευή Κατσαούνου, η πνευμονία μπορεί να επιβαρύνει δραματικά μια καταβεβλημένη καρδιά, σε σημείο που να οδηγήσει ακόμα και σε έμφραγμα του μυοκαρδίου λίγο καιρό μετά.

Η πνευμονία παραμένει, επίσης, πρώτη αιτία θανάτου μέσα στα νοσοκομεία, όπου δύσκολα καταπολεμάται με αντιβιοτικά, γιατί τα «ένοχα» μικρόβια αναπτύσσουν αντοχή και καθίστανται ανίκητα.

Η πνευμονία παραμένει, επίσης, πρώτη αιτία θανάτου μέσα στα νοσοκομεία, όπου δύσκολα καταπολεμάται με αντιβιοτικά, γιατί τα «ένοχα» μικρόβια αναπτύσσουν αντοχή και καθίστανται ανίκητα. Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στην κοινωνία, όταν τα παίρνουμε χωρίς λόγο και όταν δεν ολοκληρώνουμε τη σωστή δοσολογία, εντείνει τη μικροβιακή αντοχή και μας καθιστά παγκόσμιους πρωταθλητές σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Οι ειδικοί τονίζουν πως τα αντιβιοτικά πρέπει να λαμβάνονται με τη συμβουλή γιατρού για μικροβιακή λοίμωξη και όχι για ιώσεις, οπότε είναι άχρηστα, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά ημερών.


Με αφορμή την πρόσφατη διεξαγωγή του 36ου Μαραθωνίου της Αθήνας, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία διαδίδει το μήνυμα πως δεν πρέπει να υποτιμούμε τις αναπνευστικές λοιμώξεις και πως πρέπει να εμβολιαζόμαστε κατά της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας. Δυστυχώς, το αντιεμβολιαστικό κίνημα που αναπτύχθηκε στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια οδήγησε πολλούς πολίτες στο να αφήσουν αθωράκιστο τον εαυτό τους απέναντι σε σοβαρές λοιμώξεις.

Το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου και της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας αποζημιώνεται για τις ευπαθείς ομάδες και είναι ενταγμένο στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Υπάρχουν δύο εμβόλια, εκ των οποίων το ένα γίνεται μία φορά μετά την ηλικία των 50 ετών και προστατεύει διά βίου, ενώ το άλλο γίνεται ανά 5ετία. Το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο μπορεί να γίνει μαζί με το αντιγριπικό εμβόλιο, μια και αυτή την εποχή εμβολιαζόμαστε και για την εποχική γρίπη.

Στις συστάσεις τους για γερά πνευμόνια, οι ειδικοί της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας συμπεριλαμβάνουν διακοπή του καπνίσματος, συστηματική φυσική δραστηριότητα, καθώς η άσκηση βελτιώνει την καρδιο-αναπνευστική αντοχή, υγιεινή διατροφή και ετήσιο τσεκ-απ με την απλή εξέταση της σπιρομέτρησης, που μετρά την αναπνευστική ικανότητα.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ