Η Ελένη Ψυχούλη σε ένα απείραχτο μαγεριό της Πλατείας Βικτωρίας

Η Ελένη Ψυχούλη σε ένα απείραχτο μαγεριό της Πλατείας Βικτωρίας Facebook Twitter
Το φαγητό, όπως τότε παλιά, ένα μεγάλο μενού κάθε μέρα της εβδομάδας
0

Ήμουν μικρή όταν η περιοχή πάνω-κάτω από την Πατησίων ήταν ένας chic, εκλεπτυσμένος παράδεισος. Οι κύριοι φορούσαν κοστούμι και γραβάτα για να πάνε στον φούρνο για ψωμί, οι κυρίες ψώνιζαν ροκφόρ από τον Κουκά, τα βράδια οι βεράντες των ρετιρέ με τα φερ-φορζέ σαλονάκια στέναζαν από το κουμ-καν, από το Πεδίο του Άρεως ως τη Φωκίωνος και τη Βικτώρια, ένα σκηνικό του Δαλιανίδη, με αξάν γαλλικό. Τα χρόνια σκότωσαν το παλιό «Κολωνάκι», η γειτονιά άλλαξε χέρια και κατοίκους, οι παλιοί θυρωροί που σου έφερναν κάθε πρωί στην πόρτα το γάλα, το ψωμί και την εφημερίδα έχουν πεθάνει, η σκόνη χλώμιασε τα κόκκινα χαλιά των εισόδων. Όμως, πίσω από τις κώχες των δρόμων, εκεί που δεν φτάνει ο ήλιος, επιμένει το ίδιο άρωμα. Που έρχεται από παλιά, αναλλοίωτο, νοσταλγικό, κατευθείαν από το σπίτι του Λάμπρου Κωνσταντάρα. 

 

Αυτό με πήρε από τη μύτη, ύστερα από την καρδιά, μόλις πέρασα για πρώτη φορά το κατώφλι της Αρχόντισσας. Είναι παράξενο πώς οι μυρωδιές του χρόνου αντιστέκονται στα απορυπαντικά και στη σκόνη των καιρών. Που είναι αλλόκοτοι, σαν τούτο εδώ το μαγαζί. 

 

Κουζίνα σπιτική σε κεσεδάκι για τους μοναχικούς της γειτονιάς, για τους εργαζόμενους, για τους πεινασμένους της νύχτας-αργά.

 

Η Ελένη Ψυχούλη σε ένα απείραχτο μαγεριό της Πλατείας Βικτωρίας Facebook Twitter
Μια σέλφι για την Ελένη...

Ο Βασίλης Πέππας, είναι ένα νέο παιδί, που το ’60 δεν υπήρχε ούτε ως ιδέα στο σύμπαν, καινούριος μάγειρας, από κείνους που δεν νοιάζονται πώς γίνονται τα γεμιστά και ο γάβρος λαδορίγανη. Από κείνους που μαγειρεύουν σοφιστικέ φαγητά, η νέα γενιά της δημιουργικότητας. Διέπρεψε στην ιταλική γεύση του Ombra στο Ν. Ψυχικό, μετά είπε να κάνει κάτι δικό του. Παλιό μαγεριό της γειτονιάς, από κείνα με τη βιτρίνα με τις κατσαρόλες της ημέρας, το πήρε στα χέρια του, δεν άλλαξε τίποτα. Tους ραμποτέ τοίχους, τους καθρέφτες, τα ξύλινα τραπέζια με τα χάρτινα τραπεζομάντιλα και τα λαδόξυδα, την πιο κιτς ντελιβεράδικη αισθητική του μενού. Οι περισσότεροι διαλέγουν από τη βιτρίνα σιωπηλά, επεξεργάζονται τις τιμές του καθημερινού εξοδολόγιου, μπορεί να πάρουν και μια σκέτη από γιουβέτσι, πατατούλες φούρνου, μια φασολάδα, μια φακή. Αν καθίσεις, θα σου φανεί αλλόκοτο το σέρβις, με ποδιά κατευθείαν από τα τελευταία chef-trends, σε προφίλ πλατείας Αγίας Ειρήνης. 

Η Ελένη Ψυχούλη σε ένα απείραχτο μαγεριό της Πλατείας Βικτωρίας Facebook Twitter

Το φαγητό, όπως τότε παλιά, ένα μεγάλο μενού κάθε μέρα της εβδομάδας, που το βλέπεις να μαγειρεύεται στην αστραφτερή καθαριότητα της ανοιχτής κουζίνας, όπως ακριβώς θα το έφτιαχνε μια προκομένη μαμά, με φρέσκα, καλά υλικά. Κολοκυθάκια γεμιστά αβγολέμονο, αγκινάρες α λα πολίτα, συκώτι κρασάτο, λαχανοντολμάδες, μουσακάς, σουτζουκάκια και νουά, κρεατόσουπα και σπανακόρυζο, οι σπεσιαλιτέ όπως τις μαγειρεύει το παραδοσιακό σπίτι με τα υλικά της εποχής, σήμερα χοιρινό με σέλινο, αργότερα γεμιστά και μοσχαράκι με μελιτζάνες. Είναι και τα κλασικά πάντός καιρού, κόκορας με μακαρόνια και κατσικάκι με πατάτες στο φούρνο, είναι και μια μαγική καρυδόπιτα στο τέλος!

Είναι που άμα μένεις τριγύρω, δεν βλέπω το λόγο να ψωνίζεις και να μαγειρεύεις, 3 με 6 ευρώ η μερίδα, φαγάκι της υγείας και της Αγίας Καθημερινότητας.

Η Ελένη Ψυχούλη σε ένα απείραχτο μαγεριό της Πλατείας Βικτωρίας Facebook Twitter

Αρχόντισσα, Κοδριγκτώνος 31, (πλ. Βικτωρίας), 21082 38 155

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ