ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Η Λένα Πλάτωνος και ο Γιάννης Πανούσης τις ημέρες του πραξικοπήματος

Η Λένα Πλάτωνος και ο Γιάννης Πανούσης τις ημέρες του πραξικοπήματος Facebook Twitter
0
Η Λένα Πλάτωνος και ο Γιάννης Πανούσης τις ημέρες του πραξικοπήματος Facebook Twitter

"Ξύπνησα νωρίς σήμερα" ακούω τη Λένα Πλάτωνος να λέει απ' την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. "Να σου πω μια ιστορία για την 21η Απριλίου του 1967; Ήμουν 16 ετών τότε και δε θα την ξεχάσω ποτέ μου την ημερομηνία αυτή..."

"Στις 21 Απριλίου, ημέρα Πέμπτη, αν θυμάμαι καλά, περίμενα το σχολικό λεωφορείο έξω απ' την είσοδο της πολυκατοικίας μου επί της Αλεξάνδρας. Μου είχε κάνει εντύπωση που δεν είδα τον θυρωρό μας στις 7 το πρωί, αφού λέγαμε μια καλημέρα πάντα. Ερημιά στο δρόμο. Κανένα λεωφορείο δεν περνούσε. Θα περίμενα τουλάχιστον μία ώρα όταν ένα τανκ άρχισε να ανεβοκατεβαίνει τη λεωφόρο. Δεν τρόμαξα ακριβώς, αφού ήταν κάτι που δεν είχα ξαναδεί και μου προκάλεσε την περιέργεια. Ύστερα από λίγη ώρα κατάλαβα πως κάτι περίεργο συνέβαινε και ανέβηκα στο σπίτι.

Νομίζω πως μας είχε ενώσει πολύ σαν παρέα ο φόβος απέναντι σε μία άγνωστη πολιτική κατάσταση. Από τον Γιάννη Πανούση, μάλιστα, πήρα τα πρώτα μαθήματα πολιτικής, αφού μας μιλούσε έντονα για έναν θείο του κομμουνιστή, που θαύμαζε.

Βάλαμε το ραδιόφωνο. Έπαιζε εμβατήρια και κάθε τόσο ακούγονταν εθνικιστικά συνθήματα του τύπου Ζήτω η Ελλάς και Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει! Η δικτατορία είχε επιβληθεί και τα διαγγέλματα μαζί με κλαρίνα και δημοτικά τραγούδια θα αποτελούσαν την καθημερινότητα μας για τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς...

Δύο μέρες μετά φύγαμε οικογενειακώς για το Λουτράκι που θα γιορτάζαμε το Πάσχα. Εκεί ήταν και ο Γιάννης Πανούσης, λίγα χρόνια μεγαλύτερος μου, που τότε κάναμε στενή παρέα. Μέναμε στο ξενοδοχείο Αχίλλειον που είχε ο πατέρας του και κάναμε μεγάλες βόλτες στο μικρό λιμανάκι, μιλώντας για τη δικτατορία. Ήμασταν η εξαδέλφη μου, η Λένα Αστρινάκη, εγώ και ο Γιάννης, ο οποίος τελείωνε το λύκειο εκείνη την περίοδο. Νομίζω πως μας είχε ενώσει πολύ σαν παρέα ο φόβος απέναντι σε μία άγνωστη πολιτική κατάσταση. Από τον Γιάννη Πανούση, μάλιστα, πήρα τα πρώτα μαθήματα πολιτικής, αφού μας μιλούσε έντονα για έναν θείο του κομμουνιστή, που θαύμαζε. Φοβόταν ότι η δικτατορία θα τον είχε ήδη συλλάβει.

Γυρνώντας στην Αθήνα, βρέθηκα αμέσως με τη φίλη και συμμαθήτρια Σοφία Γιαννάτου. Η αδερφή της, η Σαβίνα, ήταν μικρή τότε, 8 ετών, αλλά τα κορίτσια είχαν συνειδητοποιήσει τι ακριβώς είχε συμβεί. Θυμάμαι τον συχωρεμένο τον Σπύρο Γιαννάτο, τον πατέρα τους, να λέει Τελικά τό'καναν, αναφερόμενος στο πραξικόπημα, το οποίο έβραζε από καιρό. Ο Γιαννάτος τελικά, που κατείχε υψηλή θέση στην παπανδρεϊκή εφημερίδα Ο Ανένδοτος, κατάφερε να βγάλει εισιτήριο και να αυτοεξοριστεί στο Λονδίνο. Εμείς μείναμε πίσω να τραγουδάμε τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και τις μπαλάντες της Joan Baez και του Bob Dylan.

Η Λένα Πλάτωνος και ο Γιάννης Πανούσης τις ημέρες του πραξικοπήματος Facebook Twitter
Η Λένα Πλάτωνος με το τύμπανο. Μαζί της, αριστερά η Σοφία Γιαννάτου, ένας ξένος νεαρός μουσικός και η εξαδέλφη της, Άννα. Φωτογραφία από τα πρώτα χρόνια της χούντας (αρχείο Αντώνη Μποσκοΐτη)

Μουσικά ήμουν σε πολύ καλή φάση. Την επόμενη χρονιά θα έπαιρνα το πτυχίο της πιανίστας από το Ωδείο Αθηνών και θα έφευγα με υποτροφία στο εξωτερικό. Πρόλαβα, ωστόσο, να δω στο Ροντέο τον Σαββόπουλο με τα Μπουρμπούλια και την Κωχ και να συνειδητοποιήσω πως η ελληνική μουσική μπορούσε να σημάνει μια δική της επανάσταση. Γύρισα μέσα στη χούντα, εντάχθηκα στους DNA του Ηρακλή Τριανταφυλλίδη που μου άρεσε ο τζεθροταλικός ήχος τους και αργότερα συμμετείχα στις παραστάσεις του Γιάννη Μαρκόπουλου στη Λήδρα. Αυτές είναι όμως άλλες ιστορίες που φτάνουν μέχρι τη Μεταπολίτευση...''

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ