Matina Sous Peau, γιατί έπαιξες Σαμπρίνα στο πάρτι της Στέγης; Facebook Twitter
Παρότι όλη αυτή η διαδικασία του να φτιάχνω mashup ξεκίνησε για μένα περισσότερο από περιέργεια και για πλάκα, από ένα σημείο και μετά, αποτελεί και μια δήλωση σχετικά με τη μουσική και το πώς έχουμε «μάθει» να την ακούμε. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Matina Sous Peau, γιατί έπαιξες Σαμπρίνα στο πάρτι της Στέγης;

1

— Πώς διαβάζεται το όνομά σου;

Ως «Ματίνα Σουπώ» και έχει διπλή σημασία: στα ελληνικά σημαίνει «Μα, τι να σου πω» και στα γαλλικά το «Sous Peau» σημαίνει κάτω από το δέρμα.

— Πες μου μερικά πράγματα που θα ήθελες να ξέρει κάποιος για σένα.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Γιάννενα, ήρθα στην Αθήνα για να σπουδάσω Αρχιτεκτονική και ξέμεινα. Έχω συμμετάσχει ως μουσικός και τραγουδίστρια σε διάφορες μπάντες (Ρapercut, Dusk, My Drunken Haze) και η ζωή μου κινείται ανάμεσα σε DJ sets, ανακαινίσεις, γραφιστικά, live και μπόλικο σουρεαλισμό. Είμαι καλό παιδί, αλλά μιλάω πολύ.

Το πρώτο τραγούδι που έγραψα ήταν το «Τσιγαράκι», το οποίο θα το έλεγες και σκυλάδικο. Εκείνη την περίοδο ήταν ένας σταθμός στα Γιάννενα που έπαιζε λαϊκά, και τον άκουγα καμιά φορά για πλάκα... νομίζω πως δεν το ξεπέρασα ποτέ.

— Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική;

Σε μικρή ηλικία με έγραψαν οι δικοί μου κλασικό βιολί και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Το πρώτο τραγούδι που έγραψα ήταν το «Τσιγαράκι», το οποίο θα το έλεγες και σκυλάδικο. Εκείνη την περίοδο ήταν ένας σταθμός στα Γιάννενα που έπαιζε λαϊκά, και τον άκουγα καμιά φορά για πλάκα... νομίζω πως δεν το ξεπέρασα ποτέ.

— Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σου mash up και γιατί;

Θα έλεγα το «Αυτή η νύχτα μένει», που είναι συνδυασμός τριών κομματιών: του «Cuidad del swing» του Quantic, του «It Ain't Nuttin», συνεργασία των Herbaliser και MF Doom, και φυσικά του «Αυτή η νύχτα μένει» του Βαγγέλη Περπινιάδη. Ο λόγος είναι ότι έχω βαλθεί να αποδείξω πως τα όρια δεν βρίσκονται ανάμεσα στα μουσικά είδη αλλά περισσότερο ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες με τις οποίες αυτά συνδέονται, στερεοτυπικά κυρίως λόγω του στίχου. Η μουσική είναι μία για μένα και θεωρώ ότι αυτό το mashup, παρότι δεν είναι από τα πιο καλοφτιαγμένα, καταφέρνει σε έναν βαθμό να καταρρίψει αυτά τα όρια.

Matina Sous Peau, γιατί έπαιξες Σαμπρίνα στο πάρτι της Στέγης; Facebook Twitter
Σε μικρή ηλικία με έγραψαν οι δικοί μου κλασικό βιολί και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Τι σε έκανε να ξεχωρίσεις τις «Μεταμορφώσεις» του Βλάσση Μπονάτσου;

Άκουσα το κομμάτι πρώτη φορά στους «Απαράδεκτους» και πάντα με συγκινούσε γιατί αποτυπώνει με μια ευγένεια τη μοναξιά που όλοι κάποιες φορές βιώνουμε όταν οι μάσκες πέφτουν και αποκαλύπτεται η ευάλωτη πλευρά μας σ' εμάς και στους πολύ κοντινούς μας. Παρότι δεν το έγραψε ο ίδιος ο Μπονάτσος, αλλά ο Γιώργος Ρωμανός, το γεγονός ότι αυτός το τραγούδησε, με την έντονη προσωπικότητα που είχε και την πολυτάραχη ζωή που έκανε, μεγεθύνει την αντίθεση ανάμεσα στη λάμψη της δόξας και στην ταπεινότητα της μοναξιάς, και το κάνει κομμάτι ακόμα πιο συγκινητικό.

— Πέρα από τα mashups, έχεις σκοπό να κυκλοφορήσεις κάτι δικό σου;

Σκοπό έχω, χρόνο δεν έχω, δυστυχώς. Πιθανόν όμως, να γίνει μέσα από κάποια συνεργασία.

— Πιστεύεις ότι τα mashups είναι ένας τρόπος να απενοχοποιούνται κομμάτια που θεωρούνται guilty pleasures;

Παρότι όλη αυτή η διαδικασία του να φτιάχνω mashup ξεκίνησε για μένα περισσότερο από περιέργεια και για πλάκα, από ένα σημείο και μετά, όπως ανέφερα και πριν, αποτελεί και μια δήλωση σχετικά με τη μουσική και το πώς έχουμε «μάθει» να την ακούμε.

— Πες μου ένα πράγμα που θες να κάνεις και αναβάλλεις συνέχεια τον τελευταίο καιρό;

Να βγάλω έναν προσωπικό δίσκο. Το αναβάλλω χρόνια τώρα.

 

Info

Pepper Church Session w/ Matina Sous Peau

Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου (Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα)

Δευτέρα 29/10, 20:30

Είσοδος ελεύθερη, αποκλειστικά με προσκλήσεις από τον Pepper 96,6

A Spooktacular Halloween Night #7

Music by: #μόνο_ντέκα + Matina Sous Peau

six d.o.g.s (Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι)

Τετάρτη 31/10, 21:00

Είσοδος ελεύθερη

Μουσική
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Μουσική / Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Με αφορμή την εμφάνισή του στο φετινό Release Athens, ο δημοφιλής τραγουδοποιός μιλά στη LiFΟ για το νέο του άλμπουμ «Μπρανκαλεόνε», για την ποίηση, την τραπ και τον ΛΕΞ, τις ευκαιρίες που δίνει στους ανθρώπους, καθώς και για την ωμή, απρόκλητη βία που τον οδήγησε να γράψει το τραγούδι «Ένα αλλιώτικο παιδάκι» για τον Ζακ Κωστόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια