Τα μυστικά των αρχαίων τάφων και οι δυνάμεις της Μελισσοθεραπείας

Τα μυστικά των αρχαίων τάφων και οι δυνάμεις της Μελισσοθεραπείας Facebook Twitter
0

 

Τρία ήταν τα ντοκιμαντέρ που αποτέλεσαν το πρόγραμμα της έβδομης και προτελευταίας μέρας προβολών του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας, πάντα στο Ινστιτούτο Θερβάντες. Την Παρασκευή 7/11 στις 9.30 το βράδυ θα δοθούν τα βραβεία, εξ ου και θα ''συνεδριάσουμε'' με τη σκηνοθέτιδα Κατερίνα Ευαγγελάκου και τον Παναγιώτη Κυριακουλάκο, καθώς έχουμε ήδη στα χέρια μας τις κρίσεις των υπόλοιπων μελών της Επιτροπής.

 

 

Από τις ΗΠΑ και από την περίφημη σειρά Making Stuff... της NOVA είδαμε το τεχνολογικό ντοκιμαντέρ Κάνοντας τα πράγματα πιο ασφαλή (Making stuff safer). Με το γνώριμο χιούμορ του ο οικοδεσπότης παρουσιαστής μάς ξενάγησε σε εργαστήρια και είδαμε έρευνες των επιστημόνων σχετικά με την κατασκευή αυτοκινήτων που θα μας πηγαίνουν αυτόματα στο μέλλον χωρίς οδήγηση στο τιμόνι και άρα χωρίς ατυχήματα, με την κατασκευή επίσης οικοδομημάτων που θα αντέχουν σε μεγάλους σεισμούς, όπως και με τη δημιουργία ενός πυρίμαχου υλικού από αραβόσιτο, ικανό να σβήνει πυρκαγιές σε χρόνο dt!

 

Τα μυστικά των αρχαίων τάφων και οι δυνάμεις της Μελισσοθεραπείας Facebook Twitter
Το μυστήριο των κατακόμβων της Ρώμης.

 

Ενδιαφέρον το επόμενο ντοκιμαντέρ με σκηνοθέτη τον Paul Olding, από τη βρετανική σειρά της FREELANCE, με τίτλο Το μυστήριο των κατακόμβων της Ρώμης. Στο κέντρο της Ρώμης καταρρέει η οροφή μιας υπόγειας σήραγγας και αποκαλύπτονται εφτά θάλαμοι γεμάτοι από πάνω μέχρι κάτω με στοιβαγμένους ανθρώπινους σκελετούς! Σε ποιους ανήκουν; Από ποια αιτία πέθαναν και τάφηκαν ομαδικά; Γιατί βρέθηκαν ίχνη ακριβών ενδυμάτων; Στα ερωτήματα απαντούν Γερμανοί και Γάλλοι γενετιστές, οι οποίοι με την εξέταση DNA των οστών, εικάζουν πως πρόκειται για ομαδικό τάφο 2.500 ιππέων του τότε αυτοκράτορα της Ρώμης και των οικογενειών τους, θύματα όλοι του διαβόητου λοιμού της περιόδου των Αντωνίνων.

 

 

Από τη βελγική τηλεόραση το επόμενο ημίωρο ντοκιμαντέρ που μου άρεσε περισσότερο απ' όλα, σε παραγωγή και σκηνοθεσία Patrice Goldberg. Δεν ανήκω στους σκληροπυρηνικούς φαν της εναλλακτικής ιατρικής, με συγκίνησαν όμως οι ιστορίες του νεαρού ορειβάτη που γλίτωσε τον ακρωτηριασμό των ποδιών του βάζοντας στις πληγές γάζες με μέλι ή της γυναίκας με σκλήρυνση κατά πλάκας που σταμάτησε την πορεία της ασθένειας της με τσιμπήματα μελισσών! Και στο τέλος, η έρευνα για την παρασκευή ενός επαναστατικού εμβολίου από δηλητήριο μελισσών!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Michael»: Είδαμε την ταινία για τη ζωή του Michael Jackson

Οθόνες / «Michael»: Είδαμε την ταινία για τη ζωή του Michael Jackson

Με αφορμή την παγκόσμια πρεμιέρα της βιογραφίας του στο Βερολίνο, είδαμε πρώτοι πώς ο σούπερ σταρ βρήκε το κουράγιο να δραπετεύσει από τον πατέρα του και θυμηθήκαμε τη συναυλία που σύστησε τη σκηνική του ιδιοφυΐα σε όλον τον πλανήτη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μεγάλα Λάθη»: Μια σειρά που ξεκινάει άσχημα, αλλά μετά το βρίσκει

Οθόνες / «Μεγάλα Λάθη»: Μια σειρά που ξεκινάει άσχημα, αλλά μετά το βρίσκει

Το νέο σίριαλ του Netflix είναι φασαριόζικο, προβλέψιμο και κάπως κουραστικό. Αν όμως αντέξεις τα πρώτα επεισόδια, ανταμείβει την υπομονή σου με χιούμορ, ανατροπές και έναν Νταν Λέβι που ξέρει πώς να μετατρέπει την οικογενειακή δυσλειτουργία σε απολαυστικό χάος.
M. HULOT
ΝΑΤΑΛΙ ΜΠΑΪ, Η ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΗ ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΣΙΝΕΜΑ (1949-2026)

Οθόνες / Ναταλί Μπάι: Η χαμογελαστή κυρία του γαλλικού σινεμά (1948-2026)

Έξυπνη, ενστικτώδης και αστεία, κυριάρχησε τη δεκαετία του '80 στο γαλλικό σινεμά, μετρώντας συνεργασίες με τους Τριφό, Γκοντάρ, Ταβερνιέ αλλά και 4 Σεζάρ, χωρίς ποτέ να χάσει την κοριτσίστικη καρδιά που τη διέκρινε από την αρχή της καριέρας της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η ζωή του Ρουκέλι, του Ρομά θρύλου της πυγμαχίας, γίνεται ταινία

Οθόνες / Ένας Έλληνας Ρομά ενσαρκώνει τον θρύλο της πυγμαχίας Ρουκέλι

Η ιστορία του Γιόχαν Ρουκέλι Τρόλμαν, που έχασε τον τίτλο του πρωταθλητή στη Γερμανία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου λόγω της καταγωγής του, βασανίστηκε και θανατώθηκε από τους ναζί, γίνεται διεθνής παραγωγή με ηθοποιούς Ρομά.
M. HULOT
Ταινίες τρόμου: Τι έρχεται και τι πραγματικά αξίζει;

Pulp Fiction / Ταινίες τρόμου: Τι έρχεται και τι πραγματικά αξίζει;

Με αφορμή το «Backrooms», ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος και ο Μάκης Παπασημακόπουλος αναλύουν τις πιο αναμενόμενες ταινίες τρόμου των επόμενων εβδομάδων, ξεχωρίζοντας εκείνες που έχουν κάτι νέο να πουν από άλλες που απλώς επαναλαμβάνουν γνωστές συνταγές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ «Το να νιώθεις αποδεκτός όταν είσαι διαφορετικός δεν είναι δεδομένο»

Στέφανος Τσιβόπουλος / «Το να νιώθεις αποδεκτός όταν είσαι διαφορετικός δεν είναι δεδομένο»

Στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, ο εικαστικός Στέφανος Τσιβόπουλος θίγει το πόσο δύσκολο είναι να κτίσεις μια νέα εστία και ταυτότητα όντας ξένος σε έναν τόπο μεγάλων ανισοτήτων.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί οι Έλληνες δεν αγαπούν τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας;

Οθόνες / Γιατί οι Έλληνες δεν αγαπούν τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας;

Το ελληνικό κοινό, πέρα από μια μικρή σχετικά κοινότητα ορκισμένων φαν, ποτέ δεν τιμούσε ιδιαίτερα το είδος στις αίθουσες, σίγουρα όχι όπως το αμερικανικό. Ο Δημήτρης Κολιοδήμος και ο Αβραάμ Κάουα εξηγούν τους λόγους της περιορισμένης προσέλευσης.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
O Χριστός του Παζολίνι, μαρξιστής, σκακιστής και ακτιβιστής

Οθόνες / O Χριστός του Παζολίνι, μαρξιστής, σκακιστής και ακτιβιστής

Η ιστορία του ισπανού ερασιτέχνη ηθοποιού Ενρίκε Ιραζόκουι που στα 20 του ο Πιερ Πάολο Παζολίνι του εμπιστεύθηκε τον ρόλο του Θεανθρώπου, παρά το ότι βρισκόταν μακριά από τα ξανθογάλανα πρότυπα του δυτικού κινηματογράφου
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Και ξαφνικά, δυο ταινίες για τον… Πούτιν

The Review / Και ξαφνικά, δυο ταινίες για τον… Πούτιν

Η Βένα Γεωργακοπούλου και η Κατερίνα Οικονομάκου συζητούν για δύο ταινίες με τον Πούτιν στο επίκεντρο: συμφωνούν για την πρώτη, διαφωνούν για τη δεύτερη. Το μόνο βέβαιο; Η Ρωσία παραμένει μια τεράστια φυλακή που θα συνεχίσει να δίνει έμπνευση για περισσότερες ιστορίες.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Εύη Καλογηροπούλου: «Ξενίζει όταν μια γυναίκα κάνει ταινίες δράσης»

Οθόνες / Εύη Καλογηροπούλου: «Ξενίζει όταν μια γυναίκα κάνει ταινίες δράσης»

Στην «Gorgonà» της Εύης Καλογηροπούλου δύο γυναίκες επαναστατούν και αγωνίζονται για την ελευθερία και την ταυτότητά τους, μετατρέποντας εαυτόν σε σύμβολα αντίστασης και μεταμόρφωσης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερρίκος Λίτσης: «Τρώμε ποπκόρν και βλέπουμε να ρίχνουν πυραύλους»

Οθόνες / Ερρίκος Λίτσης: «Τρώμε ποπκόρν και βλέπουμε να ρίχνουν πυραύλους»

Ο Ερρίκος Λίτσης πρωταγωνιστεί στην «Τελευταία κλήση», ένα αστυνομικό θρίλερ βασισμένο στην υπόθεση του Σορίν Ματέι, τη συγκλονιστική ιστορία ομηρίας με τραγική κατάληξη. Ο αγαπημένος ηθοποιός μιλά για την ταινία αλλά και τους καιρούς που ζούμε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ