Όσκαρ Σλέμερ: Ο ζωγράφος και γλύπτης στο σημερινό doodle της Google

Όσκαρ Σλέμερ: Ο ζωγράφος και γλύπτης στο σημερινό doodle της Google Facebook Twitter
0

Tα 130 χρόνια από τη γέννηση του Αυστριακού ζωγράφου και γλύπτη Όσκαρ Σλέμερ τιμά σήμερα με το doodle της η Google.

Μεταξύ πολλών από τα επιτεύγματά του, η Google στέκεται στη συνεισφορά τoυ στο μπαλέτο και στην τέχνη αυτή είναι αφιερωμένο το GIF του doodle.

Ο Σλέμερ γεννήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου του 1888 και αποτέλεσε έναν από τους πιο σπουδαίους Γερμανούς εικαστικούς ο οποίος είχε άμεση σχέση με τη σχολή Μπαουχάους.

Ο Σλέμερ ήταν διάσημος για το «Τριαδικό Μπαλέτο» (Triadic Ballet), στο οποίο οι χορευτές μετατρέπονταν σε γεωμετρικά σχήματα με περιορισμένες κινήσεις.

 

Στην παράσταση του «Τριαδικού Μπαλέτου» συμμετέχουν 3 χορευτές, με 12 κινήσεις και 18 κουστούμια. Ο Όσκαρ Σλέμερ περιέγραφε την παράσταση ως «καλλιτεχνικά μεταφυσικά μαθηματικά».

Το έργο του Σλέμερ είναι γνωστό ότι έχει εμπνεύσει πολλούς σύγχρονους καλλιτέχνες όπως ο David Bowie.

Ο Σλέμερ, ο οποίος ήταν ο μικρότερος από τα έξι παιδιά της οικογένειάς του, έχασε τους γονείς του σε μικρή ηλικία και έμαθε να ζει ανεξάρτητος.

Όσκαρ Σλέμερ: Ο ζωγράφος και γλύπτης στο σημερινό doodle της Google Facebook Twitter

Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στη Στουτγάρδη και στη συνέχεια μετακόμισε για λίγο στο Βερολίνο. Το 1914 αναγκάστηκε να πολεμήσει στο Δυτικό Μέτωπο στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά τραυματίστηκε και στη συνέχεια δούλεψε στη μονάδα χαρτογράφησης του στρατού.

Το 1919 εντάχθηκε στο κίνημα του Μπαουχάους, όπου ανέπτυξε το ταλέντο του σε μια σειρά από τέχνες, όπως η ζωγραφική και η γλυπτική.

Στη ζωγραφική, ξεκινώντας από την κυβιστική αντίληψη, ανάπτυξε μια τεχνοτροπία συγγενική με το πνεύμα της σχολής του Παρισιού, και κατάληξε σ' έναν επιτυχημένο συνδυασμό αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής στις τοιχογραφίες που ονόμασε «Mauerbild».

Την τελευταία περίοδο της δράσης του στράφηκε προς την αφηρημένη τέχνη. Πέθανε στις 13 Απριλίου 1943, στην πόλη Μπάντεν-Μπάντεν, στη Γερμανία.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM