Κετογονική δίαιτα: μόνο μπριζόλες και αυγά για το υπόλοιπο της ζωής σας

Κετογονική δίαιτα: μόνο μπριζόλες και αυγά για το υπόλοιπο της ζωής σας Facebook Twitter
1

Αυτό πάντως είναι το μενού της τελευταίας διατροφική μανίας με τις δίαιτες με μηδέν υδατάνθρακες ή αλλιώς κετογονικές δίαιτες.

Στο πλαίσιο αυτού του είδους της διατροφής μπορείτε να τρώτε όσα ζωικά προϊόντα θέλετε αλλά αποκλείονται από το διαιτολόγιό σας λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, όσπρια, ξηρούς καρπούς ή οποιαδήποτε τροφή περιέχει άμυλο.

Και μπορεί τα γαλακτοκομικά προϊόντα να επιτρέπονται αλλά μερικοί σκληροπυρηνικοί της κετογονικής δίαιτας αποφεύγουν ακόμα και αυτά, διότι η λακτόζη στην ουσία είναι σάκχαρο.

Αυτού του είδους οι δίαιτες πάντως στηρίζονται στην άποψη ότι όταν κάποιος κάψει τις θερμίδες που προέρχονται από τους υδατάνθρακες, το σώμα θα αρχίσει να καίει το λίπος για να έχει ενέργεια, μεταβαίνοντας σε μία κατάσταση που λέγεται κέτωση.

Οι υποστηρικτές της κετογονικής διατροφής πιστεύουν ότι μένοντας μακριά από τους υδατάνθρακες θα πετύχουν κάποια από τα ακόλουθα: απώλεια βάρους, καλύτερη πέψη, αύξηση των επιπέδων της τεστοστερόνης, καρδιαγγειακή υγεία, αλλαγή στη διάθεση και στα επίπεδα ενέργειας.

Ωστόσο δεν έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες για να γνωρίζουμε εάν η κετογονική δίαιτα είναι αποτελεσματική μακροπρόθεσμα για τη διατήρηση της απώλειας βάρους.

Αυτού του είδους οι δίαιτες πάντως στηρίζονται στην άποψη ότι όταν κάποιος κάψει τις θερμίδες που προέρχονται από τους υδατάνθρακες, το σώμα θα αρχίσει να καίει το λίπος για να έχει ενέργεια, μεταβαίνοντας σε μία κατάσταση που λέγεται κέτωση.

Δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι καλή για την υγεία μας

Κατά καιρούς έχουμε ακούσει -και πολλοί από εμάς ακολουθήσει- διάφορες ακραίες δίαιτες. Όμως αυτό που προτείνει η κετογονική δίαιτα είναι εντελώς ριζοσπαστικό.

Η δαιμονοποίηση των υδατανθράκων, της γλουτένης, των δημητριακών και των όσπριων έχει φέρει τα πάνω κάτω σε όσα νομίζαμε ότι ξέραμε για τη διατροφή, όμως όλα αυτά δεν έχουν ακόμα μελετηθεί και ως εκ τούτου δεν έχουν αποδειχθεί.

 Τα κορεσμένα λίπη, αν και δεν είναι τόσο ένοχα όσο πιστεύαμε παλιότερα, δεν είναι και απολύτως αθώα όταν μιλάμε για τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Έχει πάντως παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι εν γένη αντιδρούν διαφορετικά στα κορεσμένα λίπη. Η χοληστερόλη ορισμένων αυξάνεται σε υψηλότερα επίπεδα και ταχύτερα από άλλους σε περίπτωση που ακολουθούν μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

 

Έχει πολλούς περιορισμούς

Λόγω του πολύ χαμηλού ποσοστού υδατανθράκων που επιτρέπει, όσοι την ακολουθούν τρώνε κυρίως κρέας ή πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα λαχανικά όπως το λάχανο, το κουνουπίδι και οι πατάτες αποφεύγονται και απαγορεύονται όλα τα δημητριακά και τα περισσότερα φρούτα. Μόλις ένα μήλο έχει πάνω από τη μέση ημερήσια δόση υδατανθράκων που πρέπει να φάει κανείς.

Κίνδυνος για αφυδάτωση και δυσκοιλιότητα

Με το να αποκλείονται από τη διατροφή οι υδατάνθρακες σημαίνει ότι αποβάλλονται και περισσότερα υγρά με τα ούρα.

Ζώντας πάντως σε μία μεσογειακή χώρα και από τη στιγμή που η μεσογειακή διατροφή θεωρείται ακόμα και σήμερα  κορυφαία για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων ίσως θα είναι καλό να αναλογιστούμε να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες βάση αυτών των διεθνών συστάσεων που είναι αποδεκτές από τους διατροφολόγους.

Ο οργανισμός χρειάζεται όλες τις ομάδες τροφίμων και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει αρμονικά.

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι πραγματικά μάς παχαίνει τις γιορτές;

Ψυχή & Σώμα / Τι πραγματικά μάς παχαίνει τις γιορτές;

Είναι όντως τα γιορτινά γλυκά ο μεγάλος «ένοχος» για τα κιλά των Χριστουγέννων ή μήπως το πρόβλημα κρύβεται αλλού; Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Ψυχή & Σώμα» η κλινική διατροφολόγος Κωνσταντίνα Κεραμύδα ανοίγει τη συζήτηση γύρω από τη σχέση μας με το φαγητό στις γιορτές.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η «τεμπελιά» ξεκινά από τον εγκέφαλο

Υγεία & Σώμα / Η «τεμπελιά» ξεκινά από τον εγκέφαλο

Όταν κάποιοι εγκεφαλικοί μηχανισμοί δυσλειτουργούν, άτομα που κάποτε έμοιαζαν πολύ κινητοποιημένα, μπορούν ξαφνικά να γίνουν παθολογικά απαθή, σύμφωνα με τoν καθηγητή Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Μασούντ Χουσέιν.
THE LIFO TEAM
9, 32, 66 και 83 ετών: Αυτές είναι οι πέντε κρίσιμες ηλικίες του ανθρώπινου εγκεφάλου

Υγεία & Σώμα / Ποιες είναι οι πέντε πιο κρίσιμες ηλικίες του ανθρώπινου εγκεφάλου

Μια νέα μελέτη εντοπίζει τέσσερα βασικά σημεία καμπής στην ανάπτυξη των νευρικών συνάψεων κατά τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, ένα εύρημα που ίσως βοηθήσει στην κατανόηση των αλλαγών στη γνωστική λειτουργία.
THE LIFO TEAM
«Ο καρκίνος με έκανε να αγαπήσω περισσότερο τον εαυτό μου»

Υγεία / Ολυμπία Κρασαγάκη: «Ο καρκίνος με έκανε να αγαπήσω περισσότερο τον εαυτό μου»

Η φωτογράφος Ολυμπία Κρασαγάκη μιλά για την ημέρα μετά τον καρκίνο του μαστού: για το σώμα που αλλάζει, τον φόβο που επιστρέφει κάθε έξι μήνες, τις σχέσεις που διαπραγματεύεσαι εκ νέου και τη δύναμη που, τελικά, γεννιέται μέσα από όλα αυτά.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ξαναρχίζεις τη ζωή σου χάρη στη δωρεά οργάνων

Υγεία & Σώμα / «Ναι, γύρισα στη ζωή μου»: Αρχίζοντας ξανά, χάρη στη δωρεά οργάνων

Η Δήμητρα Ντίλιου και η Αθανασία Παπαρήγα, που συμμετείχαν στην καμπάνια του Ιδρύματος Ωνάση, μιλούν στη LiFO για το πώς είναι να ανεβαίνεις ξανά, σαν να είναι η πρώτη φορά, στο αγαπημένο σου ποδήλατο ή να φιλάς τον άνθρωπό σου χωρίς πόνο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς δεν θα ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε με Ozempic και Mounjaro

Ψυχή & Σώμα / Πώς δεν θα ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε με τα GLP-1

Τα φάρμακα GLP-1 αλλάζουν τον τρόπο που τρώμε και τον ρυθμό με τον οποίο χάνουμε βάρος. Ποια διατροφή όμως προστατεύει από παρενέργειες, απώλεια μυϊκής μάζας και πιθανή επαναπρόσληψη κιλών, όταν η θεραπεία σταματήσει;
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Μια ξενάγηση στο νέο Ωνάσειο, στο πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Υγεία / Νέο Ωνάσειο: Το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό μιλούν στη LiFO για τη λειτουργία του καινούργιου κέντρου με τα υβριδικά χειρουργεία, την υπερσύγχρονη παιδιατρική μονάδα, τα ρομποτικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας αλλά και το «Δωμάτιο Δύναμης», έναν διαφορετικό χώρο αναμονής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
16 απλοί τρόποι να νικήσετε το στρες

Υγεία & Σώμα / 16 απλοί τρόποι να νικήσετε το στρες

Προκαλεί σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα, αλλά κανείς μας δεν μπορεί να το αποφύγει εντελώς. Συγκεντρώσαμε μερικούς από τους καλύτερους τρόπους αντίδρασης για τις στιγμές που οι ορμόνες του στρες κατακλύζουν το σώμα σας…
THE LIFO TEAM
Το αόρατο διατροφικό πρόβλημα: Πώς η δυσθρεψία σε αποδυναμώνει, ενώ νομίζεις ότι τρως καλά

Ψυχή & Σώμα / Πώς η δυσθρεψία σε αποδυναμώνει, ενώ νομίζεις ότι τρως καλά

Μπορεί να μη μιλάμε συχνά για τη δυσθρεψία, όμως επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, συχνά χωρίς να το γνωρίζουν. Η δρ. Ντορίνα Σιαλβέρα, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος και προϊσταμένη του Τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», εξηγεί γιατί δεν είναι μόνο ζήτημα βάρους αλλά και μια κατάσταση με σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Το λίπος που δεν φαίνεται μπορεί να είναι και το πιο επικίνδυνο.

Ψυχή & Σώμα / Το λίπος που δεν φαίνεται είναι και το πιο επικίνδυνο

Το σπλαχνικό λίπος, αυτό που τυλίγει τα εσωτερικά μας όργανα, συνδέεται με καρδιοπάθειες, διαβήτη και φλεγμονές. Για όλα αυτά μιλάμε με τη διαιτολόγο Πηνελόπη Δουβογιάννη, αλλά και για το πώς η σωστή διατροφή μπορεί να το μειώσει αποτελεσματικά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς μαθαίνουμε τα παιδιά να αγαπούν το σινεμά;

Ψυχή & Σώμα / Σε ένα παιδί που ξέρει μόνο το TikTok, πώς μιλάς για σινεμά;

Η καλλιτεχνική διευθύντρια και διοργανώτρια του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Καλλιόπη Χαραλάμπους εξηγεί πώς μπορούμε να μάθουμε τα παιδιά να αγαπούν το σινεμά και αν η μαγεία της μεγάλης οθόνης μπορεί ακόμα να συγκινεί στην ψηφιακή εποχή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μπορώ να παίρνω όση πρωτεΐνη χρειάζομαι χωρίς να τρώω κρέας;

Ψυχή & Σώμα / Μπορώ να παίρνω όση πρωτεΐνη χρειάζομαι χωρίς να τρώω κρέας;

Η πρωτεΐνη έχει γίνει το νέο «ιερό δισκοπότηρο» της διατροφής  Όμως, πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε πραγματικά, και μπορούμε να την καλύψουμε χωρίς να τρώμε κρέας; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον δρα Αντώνη Βλασσόπουλο για τις φυτικές πηγές πρωτεΐνης, τη βιωσιμότητα, τα διατροφικά trends και τη φιλοσοφία στην οποία βασίζεται το φαγητό που επιλέγουμε.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το βασικό συναίσθημα πίσω από το άγχος είναι ο φόβος»

Ψυχή & Σώμα / «Το βασικό συναίσθημα πίσω από το άγχος είναι ο φόβος»

Πώς να κάνεις το άγχος να λειτουργήσει υπέρ σου, όχι εναντίον σου; Μερικές φορές είναι το σήμα κινδύνου του οργανισμού, ένα εσωτερικό καμπανάκι που μας ειδοποιεί πως κάτι δεν πάει καλά — ή πως κάτι αλλάζει. Μπορούμε, άραγε, να το μετατρέψουμε από βάρος σε εργαλείο;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Το 70% όσων διαβάζουμε στο ίντερνετ για τη διατροφή μας είναι fake news»

Ψυχή & Σώμα / «Το 70% όσων διαβάζουμε στο ίντερνετ για τη διατροφή μας είναι fake»

Όλοι έχουν άποψη για τη διατροφή, από τους influencers μέχρι τους TikTokers και τους αυτοαποκαλούμενους «nutrition experts». Όμως, ποια είναι πραγματικά η αλήθεια μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό πληροφοριών; Και τι σημαίνει τελικά «να ξέρεις να τρως σωστά»; H επίκουρη καθηγήτρια Διατροφής, Διατροφικής Συμπεριφοράς και Συμβουλευτικής, Ευαγγελία Φάππα μας εξηγεί.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

1 σχόλια
Την ακόλουθω και κατάφερα να χασω 25 κιλα σε ένα χρόνο. Για αρχή είναι ανακριβές ότι απαγαρευονται τα λαχανικά. Το σπανάκι, αγγούρι, μαρουλι, κουνουπίδι, μπρόκολο, σπαράγγια και συνήθως ολα τα πράσινα είναι must σε ενα πιατο. Τα φρούτα είναι όντως περιορισμένα λογω σακχαρων αλλα υπάρχουν εξαιρέσεις, πχ φράουλες, αβοκάντο γκρέιπφρουτ και αλλα. Το σημαντικό είναι να υπάρχει μια ισορροπία στη διατροφή και στο ισοζύγιο πρωτεΐνης, λίπους και υδατάνθρακων. Το σημαντικό είναι ότι, επειδή το λίπος και η πρωτεΐνη χορταίνουν, δεν νιώθεις πεινα και αποφεύγεις τις "άδειες" θερμίδες των περισσότερων ζυμαρικών.