Η Γερμανία δεν αποκλείει την απειλή «μεμονωμένων τρομοκρατών» στα Βαλκάνια

Η Γερμανία δεν αποκλείει την απειλή «μεμονωμένων τρομοκρατών» στα Βαλκάνια Facebook Twitter
EPA
0

Την ύπαρξη τρομοκρατικού κινδύνου στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη επιβεβαιώνει εμμέσως η γερμανική κυβέρνηση, που διαθέτει διαβαθμισμένες πληροφορίες για τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας στην περιοχή.

«Η γερμανική κυβέρνηση δεν αποκλείει ότι υφίσταται σε γενικές γραμμές απειλή από μεμονωμένα άτομα και μικρότερες ισλαμιστικές οργανώσεις στη Βοσνία Ερζεγοβίνη».

Αυτή ήταν η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης σε επερώτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος η Αριστερά στη βουλή, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται Deutsche Welle.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι καταγράφονται μόνο μεμονωμένες επαφές ακραίων ισλαμιστών στα Βαλκάνια και στη Γερμανία, ενώ η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών BND δεν διαθέτει «συγκεκριμένα στοιχεία» για εντατικοποίηση της κινητικότητας ισλαμιστών στη Βοσνία.

Προσπάθειες υποβάθμισης από τη γερμανική κυβέρνηση

Με την απάντηση αυτή το Βερολίνο διαψεύδει δημοσιεύματα της Berliner Zeitung του περασμένου Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα οποία η BND έχει εστιάσει την προσοχή της κυρίως στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Παρόλα αυτά υπάρχει πολύς χώρος για εικασίες, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη απάντηση προς την Αριστερά κρατήθηκε μυστική.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλησε να τοποθετηθεί δημόσια απέναντι στο φαινόμενο υπερχρηματοδότησης από χώρες του Κόλπου και το ίδιο φαίνεται πως ισχύει για την αποστολή ιμάμηδων από τη Σουηδική Αραβία και την Τουρκία προς της Βοσνία.

«Σε αντίθεση με την BND, η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει δημόσια τον αυξανόμενο ισλαμιστικό κίνδυνο», υποστηρίζει μιλώντας στη DW η Σέβιμ Νταγκντέλεν, εμπειρογνώμων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της Αριστεράς.

«Επιπλέον είναι εντελώς απαράδεκτο ότι το Βερολίνο κρατά μυστικό τον ρόλο των χωρών του Κόλπου, κυρίως της Σαουδικής Αραβίας αλλά και της Τουρκίας».

Ως στοιχεία που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας έχει διαβαθμίσει η γερμανική κυβέρνηση τον αριθμό των μαχητών από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο, που τα τελευταία χρόνια εντάχθηκαν σε τζιχαντιστικές ομάδες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, και οι δύο βαλκανικές χώρες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις στην «εξαγωγή» μαχητών του Ισλάμ σε αναλογία με τον αριθμό των κατοίκων τους.

Σαλαφιστές στους δρόμους της Βοσνίας

 

Ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση δίνει την πληροφορία ότι μαχητές από βαλκανικές χώρες δεν συντάσσονται μόνο με τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους και του πρώην μετώπου Αλ Νούσρα, αλλά ένα 10% εξ αυτών πολεμά στις τάξεις των διαφόρων ομάδων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Επίσης διαπιστώνεται ότι οι περισσότεροι εξ αυτών που έφυγαν προς τη Συρία και το Ιράκ προέρχονται από χωριά σαλαφιστών στη Βοσνία, οι κάτοικοι των οποίων έχουν προσαρμόσει τη θρησκευτική και κοινωνική ζωή τους σε προϊσλαμικές συνήθειες και παραδόσεις.

«Πρόκειται για ριζοσπαστικές παρεκκλίσεις από το παραδοσιακό Ισλάμ στα Βαλκάνια», σχολιάζει ο Βέντραν Ντζίχιτς, ερευνητής στο αυστριακό Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής.

«Στη Βοσνία βλέπει κανείς τα μέλη του σαλαφιστικού κινήματος στους δρόμους, είναι δραστήριοι στον τομέα του πολιτισμού και έχουν δικούς τους πιστούς στα τζαμιά», τονίζει στη DW. «Είναι σαφές ότι οι σαλαφιστές στα Βαλκάνια δημιουργούν παράλληλες δομές με τη βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών που αντιτάσσονται στις παραδοσιακές ισλαμικές κοινότητες. (...) Αυτό που χρειάζεται είναι η καταπολέμηση της φτώχειας, μια πραγματική ευρωπαϊκή προοπτική των κρατών στα δυτικά Βαλκάνια, η ενίσχυση της φιλελεύθερης ερμηνείας του Ισλάμ που υπάρχει στα Βαλκάνια και η αποτελεσματική συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σμήνος μεδουσών παρέλυσε για δεύτερη φορά σε έναν μήνα πυρηνικό σταθμό στη Γαλλία

Διεθνή / Σμήνος μεδουσών παρέλυσε για δεύτερη φορά σε έναν μήνα πυρηνικό σταθμό στη Γαλλία

Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί τον Αύγουστο στον σταθμό Gravelines, όπου η αιφνίδια εμφάνιση ενός τεράστιου σμήνους μεδουσών είχε προκαλέσει προσωρινή παύση της παραγωγής
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Συζητήσεις για περιορισμό της οπλοκατοχής από τρανς άτομα μετά την επίθεση στη Μινεάπολη

Διεθνή / ΗΠΑ: Συζητήσεις για περιορισμό της οπλοκατοχής από τρανς άτομα μετά την επίθεση στη Μινεάπολη

Η ιδέα περιορισμού της οπλοκατοχής θεωρείται ιστορικά «κόκκινη γραμμή» για τους Ρεπουμπλικανούς, καθώς πολλά στελέχη και οργανώσεις υπέρ της οπλοκατοχής αντιτίθενται ακόμη και σε νόμους που αφαιρούν τα όπλα από άτομα με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη της Χαμάς – Τι σημαίνει για τους ομήρους

Διεθνή / Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη της Χαμάς – Τι σημαίνει για τους ομήρους

Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει επίσημα τα σεξουαλικά εγκλήματα της Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου 2023 - Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη, ενώ επιζώντες αποκαλύπτουν σοκαριστικές μαρτυρίες βιασμών και βασανιστηρίων
LIFO NEWSROOM
Η Τσεχία αγοράζει 44 υπερσύγχρονα άρματα Leopard από τη Γερμανία

Διεθνή / Η Τσεχία αγοράζει 44 υπερσύγχρονα άρματα Leopard από τη Γερμανία

Η Τσεχία εγκρίνει την αγορά 44 αρμάτων Leopard 2A8 από τη Γερμανία αξίας 1,4 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τον στρατό της και προετοιμάζοντας την αντικατάσταση παλαιού εξοπλισμού μετά την κρίση στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Μπαϊρού εναντίον Λεπέν: Μπορεί ο κεντρώος να σώσει τη Γαλλία το 2027;

Διεθνή / Μπαϊρού εναντίον Λεπέν: Μπορεί ο κεντρώος να σώσει τη Γαλλία το 2027;

Ο Φρανσουά Μπαϊρού αναμένεται να χάσει την πρωθυπουργία, αλλά η τελευταία του μάχη για το Ελιζέ και η στρατηγική του κατά του χρέους μπορεί να αλλάξουν τα πολιτικά δεδομένα της Γαλλίας το 2027
LIFO NEWSROOM